Vof och klavertramp

6
1515
Prof Germund Hesslow artikel ursprungligen publicerad: 2011-01-12 på Newsmill.se
Prof Germund Hesslow artikel ursprungligen publicerad: 2011-01-12 på Newsmill.se
Prof Germund Hesslow artikel ursprungligen publicerad: 2011-01-12 på Newsmill.se

Påskdagen (2015) fick Vetenskap och Folkbildning in en debattartikel i DN som riktar sig mot alternativ medicin. ”Pseudovetenskap ska inte accepteras som friskvård”. Innehållet genomsyras av ett osunt skeptiskt tänkande och samtidigt känner vi igen strategin.

Vid tiden för bildandet av Humanism och Kunskap (2012) drevs en hätsk debatt mot Vetenskap och Folkbildning och dess systerorganisation Förbundet Humanisterna. Dessa föreningar väckte förundran. Vad var det för några som förvägrade andra deras livsåskådning? Vad var det för några som attackerade andra för deras val av yrke och liv? Med vilken rätt förnekade de vårdformer och terapier som till och med hade tusenårig empiri såsom Zonterapi?

Jag hade några år tidigare beslutat mig för att undersöka fenomenet och det jag upptäckte var så ohyggligt att jag först inte ville tro det. Fanns verkligen dessa hot mot demokrati, humanism och mänskliga rättigheter på svenska institutioner och högskolor? Hur kommer det sig att Sverige låter denna materialistiska dogmatism ta över?

Sven Ove Hansson som var en av initiativtagarna till Vetenskap och Folkbildning instiftade också Årets Förvillare 1987 som sedan dess är ett skampris som orsakat olycka och fördärv för helt oskyldiga människor och vars namn etsats in på VoFs hemsida i syfte att stigmatisera dem.

”Att som första ”skampristagare” (1987) utse TV producenten Dag Stålsjö var ett taktiskt avgörande grepp för att få alla på SVT och SR att känna obehag och kanske rädsla över VoFs makt att kunna förstöra en yrkeskarriär.

Samtidigt gav VoF en annan TV-journalist priset som ”årets folkbildare”. Strategin är uppenbar. Se här – vi både risar och rosar. Den som dansar efter vår pipa vinner positiva priser. Den som anför orätta tankar bestraffar vi. Således kan man bland årens folkbildare se allt fler TV medarbetare som inrättat sig i ledet. De som utsetts till förvillare torde nu istället hedras för sin integritet.”

Professor Germund Hesslow skrev i början av 2011 ett öppet brev till föreningen Vof som han då var medlem i, med rubriken: ”Vetenskap och Folkbildning har trampat i klaveret”. Han motiverar varför han lämnar föreningen. – ”I mina föreläsningar om den vetenskapliga kulturen brukar jag avsluta med en maning till saklig diskussion och ett avståndstagande från mobbning av oliktänkande. Förvillarpriset har i viss mån karaktären av just mobbning och hade jag haft något att säga till om i VoF hade jag verkat för dess avskaffande.”

Läkaren och forskaren Robert Hahn konstaterade på sin blogg: … ”föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) som kapat ordet vetenskap trots att man inte har någon vetenskaplig verksamhet och inte ens är särskilt vetenskapliga. Föreningens styrelse älskar att uttala sig om allt möjligt trots avsaknad av specifik ämneskompetens. Jag har länge menat att VoF snarast är en amatöristisk mobbarförening och utgör ett problem för svensk vetenskap. Förföljelse av enskilda oliktänkande är regel.”

Det var flera journalister och debattörer som undrade vad som drev VoF och vilka motiv man hade för att promota aktiviteter som bevisligen utgör hot mot folkhälsan, istället för att ge stöd till aktiviteter, vård och terapier som kan främja personlig utveckling, hälsa och samhälle.

En kampanj i klavertramp

Christer Fuglesangs självmordsförsök resulterade i sludderprat och tilltro till homeopati.
Vi minns Fuglesangspektaklet i Almedalen 2011 som var ett av VoF arrangerat angrepp på homeopati. Fuglesang fick stort utrymme i samtliga media för att han skulle ta ”självmord” med ett milt homeopatiskt sömnmedel. Om man inte trodde att homeopati var verksamt före denna misslyckade attack mot homeopati så blev Fuglesangs vingliga och sluddriga uppträdande i direktsänd TV en ögonöppnare.

ETC avslöjat – bad om att få debattartikeln mot alternativmedicin från VoF
Sommaren 2014 avslöjades VoF genom en fejkad debattartikel i ETC som var beställd av ETC. Ja egentligen måste man fråga sig vad som driver chefredaktören för ETC, Andreas Gustavsson. Vad har han att tjäna på att vilja tvångsvaccinera svensk befolkning? Varför är han en del av VoFkampanjen? ETC vägrade ta in en replik med obskyra argument som att motartikeln hade ett irrelevant innehåll. När det visade sig att ETC var den främsta boven i dramat lämnade man plötsligt scenen.

Påskdagen 2015 lyckas VoF få in ännu en propagandaartikel nu i DN. ”Pseudovetenskap ska inte accepteras som friskvård”.  VoF pekar på att Skatteverket godkänt ett antal terapier som VoF uppenbarligen inte är insatta i eftersom man hävdar att dessa terapier inte har effekt.  Ja när det gäller homeopati har ju Vof spektaklet i Almedalen bevisat motsatsen.

I en  artikel i Expressen (2007) tog Anders Björnsson, känd vetenskapsjournalist i Sveriges Radio, upp fenomenet som han beskrev som inkvisitoriskt.
”Faran består i att göra vetenskapen till frälsningslära – något som inte kan disputeras och ifrågasättas utanför en sluten akademisk kongregation. Jag bedömer det faktiskt som en akut risk att vetenskaplighet blir en överideologi i vårt samhälle – och att till exempel en politiker som inte stödjer sig på vetenskaplig empiri när han framlägger ett förslag avfärdas som en humbug. Att politiken sätts under scientistiskt förmyndarskap.
Men politik blir inte bättre – och inte heller sämre förstås – av att den har vetenskapen i ryggen. Politik handlar om vad som är rätt och fel, rimligt och rättvist, möjligt och önskvärt. Det gör inte vetenskapen. Den uttalar sig om vad som är sant och falskt. De vetenskapstroende …  suddar konsekvent ut skillnaden. Varken vetenskap eller politik mår bra av detta.”

Att i en debattartikel i DN angripa terapeutiska friskvårdsaktiviteter utifrån pseudoskeptisk retorik är på sätt och vis löjeväckande. Om Skattemyndigheten föreslår vad som är godkänt kan man utgå från att myndigheten seriöst granskat metoder och terapier och därmed är Skattemyndigheten en trovärdigare garant för friskvård än någonsin Vetenskap och Folkbildning. VoFs förföljelser av oliktänkande har tvärtom bevisligen orsakat svår skada för enskilda individer, forskning, vård och samhälle.

Anledningen till att Humanism och Kunskap bildades var bland annat att bli motvikt till denna som vi menar materialistiska och destruktiva samhällskraft som av obskyra skäl hellre stöder läkemedelsindustrin än friskvård.

Börje Peratt
Ordförande  Humanism & Kunskap

6 COMMENTS

  1. Tack Börje, för att du orkar fortsätta avslöja ”förvillarna” som skapar så många problem för människor, när det gäller ”förvillarnas” ovetenskapliga hatkampanjer mot alternativ och komplementär medicin. Vi är många som hellre väljer alternativ behandling framför skolmedicinsk behandling bland annat eftersom det under senare tid uppdagats massor omkring det forskningsfusk som görs inom läkemedelsindustrin (Ralf Sundbergs och Johan Thybergs avslöjanden) och de enorma vinster och den girighetskultur som finns inom samma industri (ex John Virapens m.fl. avslöjanden). Så tack igen för att du orkar kämpa Börje!

  2. Empirisk vetenskap är ju också vetenskap. Så om t:ex zonterapi har använts så länge som du säger (vilket den säkerligen har) så är det nog också bekräftat att den fungerar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.