Kvinnans rättigheter

0
1151
Barnkonventionens föreläsning om kvinnors rättigheter
Barnkonventionens föreläsning om kvinnors rättigheter

På senare år har hoten mot kvinnans fri- och rättigheter eskalerat. Nu handlar det inte bara om jämställdhet och lika lön för lika arbete utan om rätten till sitt eget liv.

Text: Börje Peratt

Barnkonventionens föreläsning om kvinnors rättigheter (vid FN:s Kvinnokonvention) utgår från att ”Den som förstår mänskliga rättigheter får en bättre grund för sina moraliska resonemang, och har lättare att säga ifrån när ens egna eller någon annans rättigheter kränks. Kunskapen är nyckeln.”

niqab_54c6a201ddf2b355388f27a4På sätt och vis har den verklighet som många kvinnor lever under i den konservativa muslimska världen kastat problemställningen flera hundra år bak i tiden.

Det kan här vara på sin plats att nämna Bahá’í rörelsen som utvecklades ur den djupt samhällskritiska bábí-tron i det shiamuslimska Iran i mitten av 1800-talet. Den ansåg att det var viktigt att ge kvinnan utbildning och frihet för att stärka samhället.  Med en sådan utveckling skulle människorna kunna skapa en pacifistisk stat med rättvisa, välfärd, utbildning och andlighet som hörnpelare, där alla blir samarbetande medborgare. Grundaren arkebuserades och rörelsen förbjöds i muslimska länder.

När det gäller militant islamism utgörs hotet av sharialagstiftning som i allt fler länder betraktas som olaglig och som därmed förbjudits även i hitintills 8 stater i USA. [1] Ett huvudargument är att om ett land har en grundlag hur kan man då acceptera en lag som sätter sig över denna lag. Och hur kan man acceptera en lag som åsidosätter ambitioner om jämställdhet och istället i praktiken omöjliggör för kvinnan att förverkliga sig själv och sina egna drömmar som fri människa.

Indonesiska flickor med plakat: Säg nej till månggifte
Indonesiska flickor med plakat: Säg nej till månggifte

Kritiken mot månggifte gäller alla som praktiserar den (främst Mormoner och Muslimer). Barn till sådana familjer har uttryckt att de inte blir sedda och att en enda fader inte räcker till när han måste springa mellan olika mammor och dessa barn. Svartsjuka är också ett svårt problem.

HK Pamflett Kvinnans rättigheter hk 390

Citatet från Hillary Clinton gäller även barn. – Barnens rättigheter är människans rättigheter och mänskliga rättigheter är barnens rättigheter, en gång för alla.-

Börje Peratt

1) B: Peratt (20150317) Humanismen 6. – Sharia ett hot mot den fria världen, HK.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.