Gott Nytt År 2015!

0
688

Inför det nya året kan vi se tillbaka på ett turbulent valår med en del omvälvande händelser inom politiken. Här vill jag uppmärksamma Anne Ramberg (generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund) och hennes blogginlägg om Decemberöverenskommelsen [1]

Text: Börje Peratt

Humanism och Kunskap är religiöst och politisk oberoende och obunden men det hindrar inte från att kommentera skeenden som är av stor vikt särskilt också för humanismen.
När det rör Decemberöverenskommelsen finns alla slags reaktioner för och emot. Till de mer sansade hör Leif Lewin [2] “den här uppgörelsen var så gott man kunde göra” och Anne Rambergs [1]. Hon argumenterar på följande sätt:

Decemberöverenskommelsen kan diskuteras ur flera aspekter; Konstitutionellt, politiskt, taktiskt och innehållsmässigt. Partierna har dock, enligt min mening, genom överenskommelsen tagit ansvar när det gäller att neutralisera det ytterlighetsparti som uttryckligen förkunnat sig komma att fälla alla regeringar som inte följer dess ideologi och som uttryckligen verkar för att riksdagen ska lagstifta i strid med de värderingar som regeringsformen föreskriver är ansvarsfullt. Överenskommelsens syftar till att återskapa ett fungerande parlament. Att överenskommelsen på andra grunder kan ifrågasättas är en annan sak.

Det som nu skett är att riksdagens olika partier tvingas att kommunicera gränsöverskridande. Man kan räkna med att även synpunkter från SD kommer att avhandlas, särskilt med det tryck från Alliansens väljare som visat sig i opinionsmätning 30 dec 2014. [3]

Situationen avspeglar samtidigt en stor skiljelinje. Ska man verkligen samtala med “Djävulen”? Ja flera anser att SD står för den mörkbruna och svarta koalitionen mellan nazism och fascism. Som Ramberg anför är de flesta SD väljarna inte klara över de rötter som SD vilar på. Samtidigt kan man säga att SD gjort mycket för att tvätta bort det värsta byket. Mitt upp i allt detta så har SD förslag som är adekvata och som behöver diskuteras. Men om det kommer från fel håll (SD) vill man inte höra dem. Denna lomhörda populism håller inte i en mogen församling. Svenska folket önskar samtal. Det kan bli en nyårsönskan.

Passar på att tacka alla medlemmar och allt stöd under året som gått.
Vi har återigen gjort skillnad.

Gott Nytt År önskar styrelsen för HK genom
Börje Peratt

Referenser
1) Så fungerar decemberöverenskommelsen DN
2) “Vi får en väldigt speciell form av parlamentarism” SVT länk
3) Majoritet av alliansväljare är för SD-samarbete SVT Länk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.