Humanism – min syn

0
1301

Humanism? Var och en kan lägga vilken betydelse man vill i ett begrepp men för mig är det följande:

Humanism accepterar dig oavsett vilken väg du följer så länge du godtar och respekterar den tro och livsstil andra väljer. Humanism accepterar också alla slags transpersonella upplevelser som nära döden, ut ur kroppen, fjärrsyn och andliga. Inom dessa har du möjlighet att växa och inse att du är mer än din fysiska kropp. Du har också en själ. Denna själ gör det möjligt till ett medvetande som är större än alla dina fysiska sinnen.

Humanismen är förutsättningen för medmänsklighet, för att ge människan goda förutsättningar och för ett samhälle i fred och harmoni. Mitt upp i allt detta innebär humanism också att behöva ta ställning för den värdegrund och för de ideal som skapat mänskliga rättigheter. Den dag man slutar bry sig eller slutar stå upp för dessa värden riskerar andra att ta över och då riskerar vi en antihumanismen som kapar humanismen. Vilket har skett. Att i ett sådant läge se så få engagera sig av rädsla för konflikt påminner om det som hände i Tyskland på 30-talet. Alltför få brydde sig då fascismen och nazismen bredde ut sig.

Det är angeläget att inte överlåta samhället och mänskligheten åt vare sig nyateismens förnekande av ett medvetande som inkluderar andlighet eller antihumanismens ytliga materialism.

Vill du läsa hela artikel finns den här: Humanism

Börje Peratt

Humanism är ett förhållningssätt både till liv och död och innebär en öppenhet för allt du är.

Humanism Vetapedia
Humanismens Värdegrund

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.