Humanism – min syn

0
691

Humanism? Var och en kan lägga vilken betydelse man vill i ett begrepp men för mig är det följande:

Humanism accepterar dig oavsett vilken väg du följer så länge du godtar och respekterar den tro och livsstil andra väljer. Humanism accepterar också alla slags transpersonella upplevelser som nära döden, ut ur kroppen, fjärrsyn och andliga. Inom dessa har du möjlighet att växa och inse att du är mer än din fysiska kropp. Du har också en själ. Denna själ gör det möjligt till ett medvetande som är större än alla dina fysiska sinnen.

Humanismen är förutsättningen för medmänsklighet, för att ge människan goda förutsättningar och för ett samhälle i fred och harmoni. Mitt upp i allt detta innebär humanism också att behöva ta ställning för den värdegrund och för de ideal som skapat mänskliga rättigheter. Den dag man slutar bry sig eller slutar stå upp för dessa värden riskerar andra att ta över och då riskerar vi en antihumanismen som kapar humanismen. Vilket har skett. Att i ett sådant läge se så få engagera sig av rädsla för konflikt påminner om det som hände i Tyskland på 30-talet. Alltför få brydde sig då fascismen och nazismen bredde ut sig.

Det är angeläget att inte överlåta samhället och mänskligheten åt vare sig nyateismens förnekande av ett medvetande som inkluderar andlighet eller antihumanismens ytliga materialism.

Vill du läsa hela artikel finns den här: Humanism

Börje Peratt

Humanism är ett förhållningssätt både till liv och död och innebär en öppenhet för allt du är.

Humanism Vetapedia
Humanismens Värdegrund

Föregående artikelHumanism & Kunskap – önskar tips inför 2015
Nästa artikelHypnos
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.