Christina Grof in memorium

0
1459
Christina och Stanislav Grof FOTO: Wikimedia
Christina och Stanislav Grof FOTO: Wikimedia
Christina och Stanislav Grof FOTO: Wikimedia
Christina och Stanislav Grof FOTO: Wikimedia

Christina Grof har avlidit efter en tids sjukdom. Hennes bidrag som författare, lärare, konstnär, psykoterapeut är högt skattat. I samarbete med sin make Stanislav Groof grundade hon Spiritual Emergence Network, och var medskapare av holotropisk andning. Hon var tidigare ordförande i Grof Transpersonal Training och vice ordförande emeritus för International Transpersonal Association (ITA). Kersti Wistrand har skrivit en kort biografi. / Admin 2

TEXT Kersti Wistrand

Dödsbud

För några dagar sedan nåddes jag av nedanstående dödsbud utsänt av MD. Stanislav Grof, en av den transpersonella psykologins grundare. Christina dog 73 år gammal efter sviterna av en lunginflammation. Under ett fyrtio år långt äktenskap har Christina och Stan Grof gett viktiga bidrag till den transpersonella psykologin genom utforskandet av medvetandet, som de skrivit om i åtskilliga böcker och undervisat om i internationella konferenser och utbildningar.

Christina Grof 1941 - 2014
Christina Grof 1941 – 2014

”My Beloved Christina – my wife, lover, best friend, teacher of love, beauty, and compassion, Muse, coworker, co-author, companion in countless adventures in consciousness, globe-trotting, and in our spiritual journey in tandem – passed away peacefully in her sleep on Sunday, June 15. She left a big vacuum in my life, but continues to reside in my heart and soul. ” (Stan Grof)I min föregående artikel  Yoga och den kosmiska upplevelsen i serien ”Svindlande perspektiv” redogjorde jag för Christina Grofs kundaliniupplevelse då hon födde sin son. I boken The Stormy Search for the Self (1) berättar Christina Grof bl.a. om denna upplevelse och sin andliga utveckling. Då jag nu gör en kort sammanfattning av hennes liv och gärningar, använder jag mig av denna bok.

Två ovanliga förlossningar i första äktenskapet

Christina föddes på Hawaii 1941. Hon intresserade sig tidigt för konst, mytologi och litteratur och undervisade i konst och kreativt skrivande i Honolulu. Hon började också utöva Hatha yoga.  Hon gifte sig och fick två barn. Vid båda barnens födelse upplevde hon något ovanligt. Långt senare förstod hon att det rörde sig om två kundaliniupplevelser. Hon kände som en stark knäpp inom sig och en kraftfull energi lösgjordes i hennes ryggrad och hon började skaka okontrollerat. Det var som en elektrisk kraft som gick från tårna och genom benen upp genom ryggraden och till huvudet, där vitt ljus exploderade. Ett nytt, ofrivilligt andningsmönster tog över. Hon kände sig extatisk men livrädd. Upplevelsen var ännu starkare vid dottern Sarahs födelse ett par år senare.

Kundalinienergin väcks genom en yogi

Christina förändrades  av dessa upplevelser under förlossningarna. Hon sökte sig till en tredagarsretreat under ledning av yogin Swami Muktananda, en Siddha yogi-lärjunge till Bhagawan Nityananda. Denne hade en s.k. shaktipat, dvs en förmåga att väcka andliga energier i andra människor (2).  Detta möte kom att förändra Christinas liv.  Under en meditation granskade Swami Muktananda henne en stund och slog henne sedan några gånger lätt på pannan. Så här berättar hon:

”Jag kände mig som om jag blivit satt i ett elektrisk elnät med högt volttal. Min kropp började skaka med en kraftfull styrka som for genom mig och jag fick en mängd visioner. Jag upplevde födelse, död, smärta, extas, styrka, ömhet, kärlek, rädsla, känslomässiga djup och höjder allt under det jag snyftade. Det var som (Alladins, min anm.) anden som flög ur flaskan…
… En svår period följde detta år, 1975. Mitt äktenskap sprack. Jag förlorade många vänner och familjemedlemmar. Jag råkade ut för en bilolycka och såg mitt liv passera revy och fick en kosmisk upplevelse och upplevde hur jag hörde ihop med allt i universum. Jag förlorade mitt arbete, mina pengar, min identitet och slutligen mina barn. De elektriska sensationerna i kroppen fortsatte. Jag var mycket rädd, ensam och hade inte längre någon kontroll över mitt liv. ”

Christina sökte – trots sina andliga insikter – under en period tröst i alkohol för att komma ifrån sina upplevelser, men tog sig ur detta med det s.k. tolvstegsprogrammet AA (anonyma alkoholister).

Mötet med psykiatern Stanislav Grof

Så småningom besökte Christina M.D. Stanislav Grof i Esalen Institute i Kalifornien. Hon fick hans bok  Realms of the Human Unconscious och kände igen sina upplevelser i de  LSD-upplevelser som där fanns beskrivna från Grofs 4000 sessioner under en  20-årig LSD-forskning med  patienter i framför allt Tjeckoslovakien, men även USA innan LSD förbjöds. Stanley var väl förtrogen med hur dessa upplevelser kunde användas i terapeutiskt och transformerande syfte inom den psykiatriska vården. Hon insåg nu att hon inte var mentalt sjuk utan hade kommit i kontakt med djupare medvetandetillstånd inom sig själv.

Christina ingick äktenskap med Stanislav Grof, vilket kom att vara under 40 år.  Det inre skeendet med elektriska skakningar, ofrivillig snabb andning och spontana visioner av händelser på olika platser och i olika tider fortsatte under tolv års tid. Synkroniciteter, dvs. yttre händelser som manifesterade sig samtidigt med inre skeenden, började inträffa dagligen.

The Stormy Search for the Self-Grof
The Stormy Search for the Self-Grof

Själens mörka natt

I maj 1976 sjönk Christina Grof in i fem dygns mentalt mörker och sorg, något som inom mystiken är känt under begreppet ”själens mörka natt”. Hennes make påpekade att det handlade om en psykisk reningsprocess och uppmanade henne att arbeta sig igenom vad som än kom upp i form av bilder för hennes inre. Han assisterade henne och hjälpte henne igenom syner av demoner och monster:

”Jag såg demoner, flytande onda ögon och scener med galenskap. Jag identifierade mig med den korsfäste Kristus och hans mördare; jag levde och dog under olika tidsepoker, upplevde krig, tortyr och förföljelse. Jag rullade stundtals på golvet under själens mörka natt. Efter fem dagar kunde jag utföra enklare hushållsgöromål, men skakningarna och de inre synerna och de emotionella stormarna fanns fortfarande kvar under ytterligare några månader. Hela tiden svepte denna energi genom min ryggrad till toppen av mitt huvud. ”

Spiritual Emergence Network

Först 1977 kom Christina Grof i kontakt med två böcker som handlade om kundalinins uppvaknande (3) och förstod då plötsligt vad hon hade varit med om. Hon lärde sig så småningom hur hon i viss mån kunde mildra symtomen genom speciella aktiviteter och lämplig föda. 1980 grundade Christina the Spiritual Emergence Network (ungefär Nätverket för andlig utveckling) för att hjälpa andra som råkat ut för liknande upplevelser. Hon berättade om sina upplevelser i Stans workshop och skrev senare böcker om det.

Christina och Stanley Grof har tillsammans givit ut en rad böcker. Stanley är kanske mest känd för den hologtropiska andningstekniken (3) som ersatte LSD-terapierna då dessa förbjöds i USA. Christinas stora bidrag till eftervärlden är, som jag ser det, kunskapen om de förändrade medvetandetillstånden och det s.k. kundalinisyndromet som bl.a. kan uppträda i svåra kriser, NDUer,  förlossningar och yoga- och meditationsutövande. Hon både beskriver dem, visar på att de existerar utan att man är mentalt galen eller psykotisk och ger råd hur man kan komma till rätta med dessa kriser, integrera dem och utvecklas som människa.

Minnesord

Slutligen ett minnesord från nätet skrivet av en kvinna som deltagit i en av Christina Grofs utbildningar:

”För mig var Christina den Stora Modern, så varm, så älskande, icke-dömande, så uppmuntrande och så emotionellt generös. I hennes kramar kände jag en sådan tröst och en sådan sann säkerhet – något som jag aldrig känt i något annat sammanhang, om jag ska vara ärlig …  Hon var en trädgårdsmästare  som ömsint vårdade Jorden och alla varelser som kom i hennes väg.. . Jag önskar att jag hade fått fler tillfällen att lära mig mer av henne, oss kvinnor emellan, eftersom det inte finns så många kvinnor i vår generation som har har genomgått en så djup resa av självupptäckt  med ett sådant mod och en sådan styrka och ärlighet som Christina. Hon förlorade aldrig någonsin sin ömhet, sitt medlidande, sin femininitet eller sitt underbara skratt och sitt leende. Tack, Christina!”

Kersti Wistrand

Christina Grof Memorial’s Page

Referenser:

1.    Grof, Christina och Grof, Stanislav (1990), The Stormy Search for the Self – a guide to personal growth through transformational crisis, St.Martin´s Press, New York, Los Angeles.
2.    Shaktipat, se: http://en.wikipedia.org/wiki/Shaktipat
3.    http://www.youtube.com/watch?v=YVILRQ4gHBk
4.    http://en.wikipedia.org/wiki/Kundalini_syndrome

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.