Sir Nicholas Winston en engelsk Wallenberg

1
1510
Sir Nicholas Winton
Sir Nicholas Winton

Sir Nicholas Winton
Sir Nicholas Winton

Youtubelänk 60 Minutes: Sir Nicholas Winton ”Saving the Children” 15 min

Sir Nicholas Winton är en humanitär som organiserade en räddningsinsats som räddade livet på 669 judiska Tjeckoslovakien barn från nazisternas dödsläger, och förde dem till säkerheten i Storbritannien mellan åren 1938-1939.

Efter kriget förblev hans ansträngningar okänd. Men 1988, fann Winstons hustru Grete en klippbok från 1939 med den kompletta listan över barnens namn och foton. Hennes insats då var att utan Winstons kännedom söka upp dessa människor för att se hur det gått för dem. Efterhand växte en idé fram att försöka orda en reunion. Men hon fortsatte göra det utan Winstons kännedom. I slutet på klippet ovan ser vi Sir Nicholas Winton i en publik av judiska tjeckoslovakiska människor som han räddade 50 år tidigare. Han vet fortfarande inget om sammanhanget eller människorna i publiken.

Intervjuaren och en av de räddade konstaterar att från dessa 699 räddade är det idag 15 000, far och morföräldrar, föräldrar, barn och barn barn. Sir Winstons korta kommentar är.

A terrible responisbility, isn’t it (Ett stort ansvar eller hur!).

Under en tid av förnekelse och då nazismen tycks krypa fram ur sina hålor är det angeläget att påminna om de människor som skövlades, de få som Raol Wallenberg, Schindler och Nicholas Winston m fl som med risk för eget liv valde att göra allt för att rädda.

Sir Nicholas Winston, Tack!

Börje Peratt

Mötet: He Saved 669 Children During The Holocaust… And He Doesn’t Know They’re Sitting Next To Him

1 COMMENT

  1. Fantastiskt Börje, tack för att du berättade om en person som jag aldrig tidigare hört talas om och vars insatser tydligen försvunnit in i glömskans mörker. MYCKET intressant! Och vilken fantastisk kvinna hans hustru var som gjorde denna insats synlig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.