Kärlekens konst

0
2741

Kärlekens_konst_Fromm

I forskningsprojekt ”Om medvetandets Uppkomst” ingår boken Tolv Sinnen som jag just nu sitter och översätter, ett behov som blev allt tydligare då vi deltog i konferensen Toward a Science of Consciousness (Arizona, April 2014). Nedan en text om Kärlek som ligger i kapitlet om Emotioner. Författare som Rollo May och Erich Fromm har haft stor betydelse. Tycker att den kan passa en dag som denna 6 juni.

TEXT: Börje Peratt

Två av existentialismens förgrundsgestalter, var Rollo May (1909–1994) och den tysk-amerikanske psykologen Erich Fromm som skrev att ”Kärleken är den mest tillfredsställande lösningen på den mänskliga tillvarons problem” (Kärlekens konst, 1956).

Kärleken är tillvarons högsta tillstånd, den kraft som ensam kan förlösa människan och som kan skapa den tillvaro som de flesta av oss önskar. Kärleken är ett förhållningssätt som vi kan bestämma oss för och som kräver ansträngning, koncentration och rent av personligt arbete. Objektivitet och ödmjukhet är de mest centrala egenskaperna. Avgörande för förmågan att älska någon annan är att man först känner kärlek till sig själv. Fromm menar att detta är budskapet i ”Du skall älska din nästa såsom dig själv”. Garantin för ens eget liv, lycka och välgång hänger helt och hållet på ens förmåga att älska, vilken innefattar empati, omsorg, ansvar och förståelse.

”Om en människa är mäktig genuin kärlek, så älskar hon också sig själv; om individen endast kan älska andra, kan hon inte älska alls.” (Erich Fromm)

”I detta tjugonde sekel, denna övergångstid, när följden av våra inre värdens bankrutt helt och hållet går upp för oss, tror jag att det är särskilt viktigt att vi söker efter källan till kärleken och viljan. Kärlek och vilja hör ihop och är beroende av varandra.” -”Vilja utan kärlek blir manipulering, kärlek utan vilja blir sentimentalitet.” (Rollo May, Kärlek och Vilja, 1972)

Du kan läsa fortsättningen på denna text här

Passar på att önska Glatt firande av svenska flaggans dag

Börje Peratt

officiell hemsida

Referenser
Erich Fromm Flykten från friheten
Böcker av Rollo May Kärlek och vilja, Den omätbara människan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.