19 årsdagen av Estonia

6
2212
Estonias bogvisir, är placerad på Muskö militärbas

Idag vill jag minnas offren för Estonias undergång. Idag är det är 19 år sedan det hände. Färjan Estonia, på väg mellan Tallinn och Stockholm, gick under i det som sedan kom att beskrivas som en olycka orsakad av hårt väder, men som många experter och kritiker menar sannolikt var en medveten sprängning.

Politiker och myndigheter har i 19 år vägrat nya undersökningar och dessutom förbjudit dykningar, för att undersökning av skrovet ska kunna göras. Kritikerna menar att Estonia inte skulle ha sjunkit på 35 minuter OM det endast fanns en öppning mot havet ovanför vattenlinjen, d.v.s. att bogvisiret skulle ha lossnat, vilket är den officiella förklaringen. Det måste finnas ett hål under vattenlinjen menar experter och kritiker. Det finns vittnen bland de överlevande, som sett detta hål, men utredarna vägrar lyssna på dem.

Estonia-katastrofen krävde officiellt 852 människors liv och är den största fartygsolyckan sedan andra världskriget.
Dock menar vissa källor att det även fanns cirka 150 kurdiska flyktingar ombord på bildäck instängda i lastcontainrar. 137 människor lyckades rädda sig, medan 94 påträffades döda och fördes i land.

De överlevande samt offrens anhöriga har i 19 års tid försökt få till stånd nya utredningar, nya dykningar, men politikerna har vägrat. Istället har man utlyst gravfrid och därmed valt att hindra nya undersökningar. Idag berättar nyheterna att det sista försöket ett ställa varvet till ansvar håller på att misslyckas. Men det finns flera fokus som måste granskas, exempelvis politikers och myndigheters beslut och agerande.

I sommar har jag läst en hel del om katastrofen och jag skrev en sammanfattning av mina intryck av det jag läst.(Bifogad Pdf fil nedan)
Det är mitt sätt att hedra offren och ge stöd till de överlevande och de anhöriga i deras kamp för sanningen.

Den 28 september 2013
Pia Hellertz

Estonias undergång


Estonias undergång

Previous articleAndlighet och vetenskapligt perspektiv
Next articleDen Svenska Mediacensuren
Pia Hellertz
Pia Hellertz (fil.dr., socionom) har undervisat på Örebro universitet i nästan 25 år och gick formellt i pension år 2008, men fortsatte handleda och leda seminarier ytterligare några år. År 1999 publicerade hon doktors-avhandlingen: ”Kvinnors kunskapssyn och lärandestrategier?”. Efter en hypnos- och psykoterapiutbildning ledd av fil.dr. Lars-Eric Uneståhl på 70-talet började hon samarbeta med Lars-Eric bla genom kursen ”Personlig Utveckling genom Mental Träning” (www.slh.nu). År 1978 kom Pia i kontakt med den danske författaren Martinus. Pia var innan övertygad ateist och aktiv kommunist i flera år, men efter kritiska studier har hon accepterat Martinus kosmologi som sitt grundläggande paradigm för förståelsen av världen i det här livet.

6 COMMENTS

 1. Vad finns det för grund för att antyda att det skulle finnas 150 kurdiska flyktingar instängda i containrar!? Låter mer som en modern skröna. Eller baseras det på alla andra containrar man uppdagat med instängda flyktingar… vilket j-a skitsnack. Har denna människa fler konspirationsteorier?

 2. Källan till de kurdiska flyktingarna är en intervju som författaren Marat Kalandarov gjorde med tulltjänstemannen Igor Kristapovich i boken “Visa to the Depth”, se http://www.readingeurope.com/publications/read/230.html.

  Detta är ett utdrag från boken, i slutet av översättningen:

  ’There are 989, and 162 of them are crew members.’
  ’Are those numbers trustworthy?’
  ’It’s hard to say. They didn’t confirm this number officially.’
  ’This amount is rather not complete because Swedish prosecutor Thomas Lindstrat has information that there was a container with 148 to 174 illegal passengers in it.’
  ’Everything is possible. In 1993, for example, there was that scandalous case about transporting 17 Kurd refugees in the container on board of the towboat. Those men almost died because of deficiency of air and started to yell and knock in the very last moment. The sailor on duty heard the noise while doing his round.’
  ’The total amount of passengers and crew members on board of the ferry didn’t match the list in hand of the Swedish insurance company paying out money to relatives of the victims. Insurers have lists confirming that there were more people on board of the ferry Estonia than is acknowledged officially.’
  ’It is possible.’

  Den åklagare som nämns heter egentligen Thomas Lindström, vars agerande i samband med Estoniakatastrofen utsatts för en hel del kritik.

  Andra källor har förmedlat Igor Kristapovichs utsaga. Han lär senare ha blivit mördad utanför sitt hem.
  Christoffer Bollyn, en författare som undersökt Estoniakatastrofen i många år skriver:

  Igor Kristapovich, acting director of customs in Tallinn, had confiscated the surveillance videos of Estonia being loaded immediately after she sank. Three weeks later, Kristapovits took two bullets in the back of the neck in front of his apartment in Tallinn.

  (Igor Kristapovich, tillförordnad chef för tullen i Tallinn, hade konfiskerat övervakningsvideor av Estonia när hon lastas, direkt efter hon sjönk. Tre veckor senare tog Kristapovits två kulor i nacken framför hans lägenhet i Tallinn.)
  http://www.rumormillnews.com/cgi-bin/archive.cgi?read=60997

  Jag hoppas du tar dig tid att läsa attachade text som jag skrev efter att ha läst en hel del om katastrofen. Litteratur- och referenslista medföljer texten.

  Varma hälsning
  Pia Hellertz

  • Då den fortsatta dialogen mellan Lars och Pia skedde via mail läggs den här upp i en enda kommentar insatt av admin:

   LARS MAGNUSSON
   Så det är alltså allt som ligger bakom din antydan?

   ”…han har information…”
   ”…det är möjligt…”
   ”…han lär har blivit mördad…”

   Ursäkta men det låter som väääldigt lösa fakta att basera såna, rätt allvarliga anklagelser på.

   Har han den där Igor överhuvudtaget existerat?
   Allt som finns om honom på nätet är dina bägge länkar och en artikel på en sida som heter klokast.se som mest sysslat med alternativ medicin och vaccinationförnekelse…

   Varför har det inte under alla år avslöjats ett enda fall till om hundratals kurder instängda i containers? Utan just i Estoniafallet…DÄR fanns en sån container. Jag tycker det låter mer konspirationsteori än sanning, eller?

   Ha det så gott
   Lars

   Från: Pia Hellertz
   Skickat: den 28 september 2013 18:13
   Till: Lars Magnusson

   Hej igen,

   eftersom man vägrar låta undersöka vraket, och eftersom Igor Kristapovich har mördats och eftersom författaren Marat Kalandarov dog i år, så är det svårt att få fram bevis. Men advokaten, Thomas Lindstrand (jag skrev fel tidigare) ska enligt Kalandarov ha fått information om flyktingarna. Han lever! Hans beslut att lägga ner förundersökningen har kritiserats.
   http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9802/18/telegram/inrikes4.html
   Se även
   http://www.expressen.se/nyheter/dokument/nya-mysteriet-om-estonia/
   Enligt vittnen brukar Estonia smuggla militärt material från det fallna Sovjet (efter 1991), narkotika och flyktingar.
   Jag hoppas du tar dig tid att läsa min text. Det finns massor med referenser att studera och granska kritiskt.

   Lördagskvällshälsningar
   Pia

   From: Lars Magnusson
   Sent: Saturday, September 28, 2013 7:40 PM
   To: ’Pia Hellertz’

   Halloj!
   Sånt här ska man inte syssla med en lördagkväll 😉

   Nja, det är fortfarande för många ”tror att”… ”kanske har”…”har hört att”… ”det lär ha”. Vad jag förstod var det i en roman som Anders Jallai lät påskina…osv.
   Och enligt din första referens så har ju allt gjorts som går att göra, helt enligt regelboken.

   Men kan du svara på MIN fråga?
   Känns det logiskt eller ologiskt att det på just Estonia fanns en låst container med 150 kurder när nåt sånt inte har upptäckts varken förr eller senare? (Ja, förutom den gången -93…eller när det nu var.)

   Ha det gott
   Lars

   Från Pia Hellertz
   Datum: 28 september 2013 21.43.08 CEST
   Till: Lars Magnusson

   Hej igen Lars,
   Om det har skett förr att man smugglat både vapen, knark och flyktingar ombord på Estonia, så varför inte den 28 september? Eftersom regeringen hindrat fortsatt undersökning så är det svårt att bevisa, men indicierna är mycket starka. Jag vill att undersökningarna får genomföras. Både för de överlevandes, för offrens anhörigas och för eventuella flyktingars skull. Till dess ha vi inget annat än indicier, ofta starka indicier.
   Du har rätt, en lördagskväll borde ägnas åt annat!
   Ha en skön lördagsnatt!
   Pia

   Från: Lars Magnusson
   Till: Pia Hellertz
   Nu är det läggdags men först… ”OM det har skett förr…” Men det VET vi ju inte alltså kan du ju inte anta att det hände nu…

   Återigen… min fråga… är det logiskt eller ologiskt? Eftersom man aldrig,(förutom en gång) lycktas bevisa det att det skulle vara med på just Estonia?

   Gonatt
   Lars

 3. Det är bekräftat att vapen transporterades på Estonia den 14 och den 20 september samma månad. Det finns flera källor, se exempelvis detta utdrag från http://www.rumormillnews.com/cgi-bin/archive.cgi?read=60997.
  Se även Lars Borgnäs bok “Nationens intresse”. Med flera källor…

  Henriksson asked why the vehicle should not be searched. Lindunger, head of Sweden’s eastern customs region, said it was an order. ”But from where?” Henriksson asked. ”From the highest quarters,” Lindunger replied. Normally, Swedish customs searched every vehicle coming from Estonia. That a vehicle was let through without inspection was something Henriksson had never seen in 38 years of service.

  When the ferry arrived on Sept. 14, 1994, Henriksson spoke to the driver of the vehicle that was to pass without inspection, a rented Volvo 745 station wagon driven by a Frank Larsson, a false identity. When Henriksson told ”Larsson” that customs was carrying out inspections, he ”gave me a look, but I said the search would be faked,” Henriksson said. ”We opened a few boxes and as far as I could see it was military electronics in them.” Who was bringing military electronics into the country? The customs slip shows the car belonging to a non-existent company called ”Ericsson Access AB,” a fictitious subsidiary of AB LM Ericsson Finance. No address was given.

  Henriksson discovered later that the car was a rental car. There is no evidence that Ericsson was involved in the smuggling. While the program reports that the Swedish military authorized the smuggling, the final destination of the military contraband is not known.

  A week later, on September 20, 1994, a second, larger cargo of Soviet military technology arrived and was allowed to pass without inspection. This time it was a van and, once again, Henriksson merely glanced into the boxes.

  ”What were you thinking this second time?” reporter Lars Borgnäs asked.

  Och så vidare… Så ordet “OM” står inte för en tveksamhet utan ett konstaterande. Efter att ha läst allt det material jag läst, så menar jag att det som skett är logiskt och mycket sannolikt. Men “vapenteorin” är inte den enda teorin när orsaker till sprängningen granskas, men det bär för långt att här gå in på det.

  Söndagshälsningar
  Pia

  PS. Min ursprungliga text finns att läsa på min hemsida, http://www.piahellertz.com/Estonias_undergang.pdf

 4. Eftersom jag inte får något svar på hur logiskt det är med ”kurder i container”-frågan, vilken jag tycker är väldigt väsentligt för att allt resonemang kring Estonia-mysterierna ska få nån form av trovärdighet, så avslutar jag här.
  Ha det så gott!
  Lars

 5. Jag menar nog inte att ”kurder i container”-frågan är den väsentligaste i sammanhanget – även om det finns många skrämmande historier om människosmuggling under senare år, vilket gör att indicierna om att människor smugglades på Estonia trovärdigt och även logiskt, enligt min uppfattning – så finns det andra frågor i Estonia-frågan, som är av stor vikt att granska. Det gäller framförallt myndigheters och politikers ageranden under de 19 år som gått, och som fortsätter. Min djupaste medkänsla med de överlevande och de anhöriga till offren som måste genomleva detta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.