Den Svenska Mediacensuren

2
822

dsm3-13

“DeSaMek Publishing AB” har nu i höst utkommit med en antologi med förord av Jan Gillberg (2013). Den innehåller 40 artiklar om diverse ämnen, som de olika författarna skickat in till våra dagstidningar, DN, SvD, AB och Expressen, genom åren, men som av olika anledningar blivit refuserade, oftast utan förklaring.

Text: Pia Hellertz – september 2013

Det är viktiga artiklar som tar upp allvarliga samhällsproblem till diskussion. Min första, spontana reflektion när jag läser är: Tack och lov för att Internet finns! Tack och lov att s.k. alternativmedia finns!

Jag har i princip slutat läsa dagstidningarna för längesen eftersom de mest är fyllda med ytliga analyser och pinsam skvallerjournalistik och ofta sprider fördomsfulla berättelser. Taket är lågt för kritiska analyser, med få undantag. Istället prenumererar jag på ett antal ”alternativa tidningar”, exempelvis 2000-Talets Vetenskap, ETC och Fria Tider. Dessutom läser jag internetskrifter, som exempelvis NewsVoice, Alternativjournalen, Vaken.se, Alternativ.nu, Fria Tidningen, Folkvet, American Free Press, Canal 2nd Opinion, m.fl.

En tidning, som jag det senaste året fått upp ögonen för, är DSM som står för Debatt, Sanningssökande, Mediakritik och drivs av Jan Gillberg, som har en gedigen meritförteckning och erfarenhet, dels inom politiken och dels inom näringslivet.

DSM:s nisch är:

”Att säga det som sällan sägs men som borde sägas… behöver sägas.”

Tidningen publicerar artiklar om de mest skiftande ämnesområden och de är oftast (alltid?) samhällskritiska. Här har jag fått upp ögonen för helt nya ämnen, ämnen som tidigare gått mig förbi. Jag blev exempelvis inspirerad till att läsa mer om mordet på Ivar Kreuger, som jag trodde, liksom de flesta fortfarande tror, begick självmord,och om Estoniakatastrofen, som jag trodde, liksom de flesta fortfarande tror, var en olycka, men som sannolikt var en sprängning. Dessutom fanns det många spännande artiklar om mordet på Olof Palme, som jag också blev mycket intresserad av. Så nu har jag köpt och läst ett antal böcker om mordet, samt surfat på webben för att leta mer info.

DSM lockar till fortsatta studier och kritisk undersökning. Varför ska man läsa fantasideckare, när verklighetens deckare är så mycket mer spännande?  Verkligheten överträffar i sanning dikten!

Om du blir intresserad av att läsa mer så har jag attachat texten!

Soliga söndagshälsningar

Text: Pia Hellertz

Pdf Fil
Den Svenska Mediacensuren-Jan Gillberg – En antologi med förord av Jan Gillberg (2013)

Previous article19 årsdagen av Estonia
Next articleSpeciella upplevelser vid barnafödande – 7 okt
Pia Hellertz (fil.dr., socionom) har undervisat på Örebro universitet i nästan 25 år och gick formellt i pension år 2008, men fortsatte handleda och leda seminarier ytterligare några år. År 1999 publicerade hon doktors-avhandlingen: ”Kvinnors kunskapssyn och lärandestrategier?”. Efter en hypnos- och psykoterapiutbildning ledd av fil.dr. Lars-Eric Uneståhl på 70-talet började hon samarbeta med Lars-Eric bla genom kursen ”Personlig Utveckling genom Mental Träning” (www.slh.nu). År 1978 kom Pia i kontakt med den danske författaren Martinus. Pia var innan övertygad ateist och aktiv kommunist i flera år, men efter kritiska studier har hon accepterat Martinus kosmologi som sitt grundläggande paradigm för förståelsen av världen i det här livet.

2 COMMENTS

  1. En kompletterande randkommentar. 2002 skrev jag artiklar om forskare på Karolinska som jobbade för särintressen. Artiklarna publicerades i Tidskriften Medikament vars chefredaktör nu redigerar 3000-talets Vetenskap. Det hela började med ett par helsidor i Aftonbladet på vilka följde tystnad Några månader senare publicerade Dagens Forskning (Bonniers) artiklar av Karl-rik Tallmo om en forskare som sedan länge varit konsult åt Philip Morris. Medikament fick läggas ned sedan anonyma brev från Karolinska uppmanat läkemedelsbolagen att inte annonsera i en så suspekt publikation. Dagens Forskning lades bara ned! Det finns saker etablissemanget vill undanhållaallmänheten!

  2. Hej Bo, jag gissar att du menar 2000-Talets Vetenskap. De som får publicera i den tidskriften har också erfarenhet av att bli refuserade på andra håll. Det namn som framförallt poppar upp är läkaren Erik Enby, men också många andra.
    Pia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.