Mötesfrid

0
2114

Årsmöte2
Årsmötet i föreningen Humanism & Kunskap var mycket produktivt. Efteråt gick några av oss iväg på ett mat-café och diskuterade vidare.

På årsmötet hade vi många angelägna frågor och kort tid så man kan säga att mötesdisciplin krävdes för att hinna med. Formella möten styrs ju upp av en agenda och det är just för att man ska avhandla rätt saker. Vi kan blicka tillbaka på ett ett mycket framgångsrikt år sammanställt i en verksamhetsberättelse. Styrelsen sittande från extraårsmötet i oktober 2012.

Vi diskuterade även mötesformer och kommunikationsvägar. Ett förslag till lathund för olika slags möten, information och kommunikation har nu tagits fram.

Det blir ofta frustrerande att samtalen blir lidande på bekostnad av mötets mål. Helt naturligt att då flera vill fortsätta efteråt och kanske kompensera för det man inte hann ta upp under ett möte. Ibland följs ett sådant möte upp av en lunch eller middag med dem som kan.

Vi var några som efter årsmötet gick till ett ganska populärt ställe som vi ofta går till i sådana här sammanhang. Vi fann ett tillräckligt stort bord för oss alla. Bredvid oss vid ett mindre bord satt en familj med två små flickor kring sju år gamla. De vuxna satt med sina smartphones i händerna och lyfte inte blicken från dem då vi satte oss ned. Tjejerna förde sina egna samtal över bordet men verkade något uttråkade och samtidigt så vana vid situationen att de inte ens försökte störa sina föräldrar. Under den dryga timme vi fikade fascinerades jag av situationen vid bordet intill. Kunde inte låta bli att vid jämna mellanrum kasta ett öga mot dem. Jodå situationen var oförändrad.

Vi har infört rökfritt kanske är det dags att införa återhållsamhet för mobiler. Igår var jag på en pizzeria. Där satt en ensam man och pratade så högt i telefon att det påverkade rödlyset i korsningen utanför. Nä skämt åsido men det var direkt obehagligt. Dags att lufta denna problematik och finna lösningar.

En annan slags mötesfrid rör nätet. Under många år har det präglats av ”vilda västern” och näthuliganerna styr mycket. Trots att de kanske utgör en minoritet är det deras ”röster” som hörs och som präglar debatten. Jag kom tidigt att identifiera forum som var direkt förgiftade och förgiftande. Undvek dem som pesten. Tycker att det är fegt att angripa andra på nätet och särskilt då man gör det anonymt.

Att människor känner sig tvingade att vara anonyma på nätet för att kunna diskutera sina intressen är en annan sak. De kommer ändå inte undan näthuliganerna. Vi i föreningen Humanism & kunskap har beslutat att starta upp ett forum för dem. Vad det ska heta? Mötesfrid så klart.

Mingelträff tidigarelagd till 6 april. Då får vi tillfälle att prata mer om Mötesfrid som bör vara sjösatt tills dess.
Stort tack till alla som deltog och alla våra stöttande medlemmar.

Börje Peratt
rewrite från blogg

Börje Peratt: Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.