Ett samarrangemang mellan Skandinaviska Ledarhögskolan (SLH) och föreningen Humanism och Kunskap (HK) ägde rum 15 mars på Örebro Universitetssjukhus.

Då passar väl bilden av Örebro slott som illustration [källa: Wikimedia Commons]. Även som en slags vägledare för seminariet då det tycks förekomma en del spektakulära fenomen där.

Stort tack till Adrian Parker, Annkatrin Puhle och Kersti Wistrand som gjorde Humanism och Kunskaps första öppna seminarium så lyckat.
Tack också Lars-Eric Uneståhl för en förnämlig introduktion av synen på medvetande ur både ett naturvetenskapligt och beteendevetenskapligt perspektiv. Elene Uneståhl följde upp med en beskrivning av sitt förhållningssätt till det omedvetna nuet där som jag tolkade det, logik och kritisk analys ligger i vägen för det mer kreativa ur vilket det ”sanna” uppenbarar sig.

Det blev två fantastiska dagar i Örebro. Tyvärr var Pia Hellertz sjuk och kunde inte delta men det går fler tåg.
Efter mitt föredrag om Tolv Sinnen (Medvetandets Uppkomst) och varseblivningsfenomen följde:

”NDU och andra förändrade medvetandetillstånd i samband med barnafödande”, en presentation av psykologen Kersti Wistrand forskningsresultat i Sverige och Ryssland 1982-1996.
Här klargjorde Kersti att denna mycket spännande forskning inte kunde fullföljas i Sverige då den inte fick adekvat stöd här. Just ett av de problem som är upphovet till vår förening.

Detta accentuerar ett annat problem och det är att en forskning som rör kvinnors explicita område inte anses vara tillräckligt betydelsefullt särskilt inte om det rör psykologiska fenomen av särskild art. Dvs ett område som vetenskapen i Sverige skulle ge allt stöd om de som bestämmer över forskningsmedel tog sin uppgift ur ett mer kvinnligt perspektiv och om humaniora inte var satt på undantag.

Professor Adrian Parker, psykologiska Institutionen vid Göteborgs Universitet fortsatte med en analys och förklaring till ”Lucid Dreams” (klardröm). Dr. Lena Leissner sömnforskare vid neurologen på Örebro Universitets sjukhus var inte helt överens med Adrian om i vilket drömtillstånd lucid dream var möjligt, särskilt om den som drömde kunde signalera med ett finger till forskaren att ”nu var man inne i en ”lucid dream.”

Remdrömmen skulle inte tillåta kroppen sådana medvetna fysiska rörelser enligt Dr Leissner. Hennes forskning rör också sömnsvårigheter och (narkolepsi). Det är alltid intressant då forskare med hög kompetens diskuterar medvetandets möjligheter utifrån fysiska begränsningar.

Själv menar jag ju att det finns ett medvetande som är oavhängigt naturlagar som vi idag förstår dem och det gäller det är tillgängligt via oberoende sinnen. När jag nämnde detta på Science of Consciousness vid mitt korta möte med professor Peter Fenwick under konferensen i Stockholm 2011, sa han direkt:

”Jag pratade med Dr Deepak Chopra om detta och vi såg båda behovet av forskning på det men vi kunde just nu inte se hur det skulle finansieras.”

Klardrömmens betydelse för problemlösning och prestationsförmåga är i alla händelser ett spännande område.

Annekatrin Puhle, Filosofie Dr och författare avslutade dagen med ”Science in Search of Spirit”. Det blev en review över forskningens utveckling och status och sedan en review över vad vi har betraktat som symboler för spirituella väsen, andeväsen, andliga fenomen och arketyper.
Dr Puhle anses vara världsledande på området och har skrivit flera böcker.

Det är inte utan att en så pass givande dag både inspirerar och ger kraft för de kommande seminarierna. Du finner dem som vi planerar under Akademin.

Börje Peratt

5 COMMENTS

 1. Själen är för mig, något jag ser o hör i nervcentrat, i bröstet, där har jag kommit o kontakt med både mina internaliserade föräldrar samt det naturlig barn jag var från början vilket mina föräldrar förnekat sitt var i världen. När det gäller vad som blir kvar efter människans död är det den information som drog in i kroppen från atmosfären, när spermie o ägg möttes, viken information förvandlas via mitt levene, o så ges tillbaka till Universum vid min död. Denna förklaring, om inf. ges av Iris Johansson, viken skrivit boken – Ett annorlunda liv – viken jag allt mer tar till mig. Erfarenheterna av själen är klart mina egna. Ps här är det frågan om en själskropp dvs två sidor av samma sak.

  • Tack Anders för din kommentar och ditt tips om Iris Johansson.
   Har två frågor och citerar dig:

   ”vilken information förvandlas via mitt leverne,”

   ”här är det frågan om en själskropp dvs två sidor av samma sak”

   Kan du förklara vad du menar?

 2. Hej Börje! Jag är mycket glad att ha hittat föreningen, dig och alla du nämner i artikeln ovan. Jag tror att The Consciousness Project just startat av Deepak Chopra och Jim Walsh kommer att intressera er alla. Jag försöker sprida ordet här i Sverige till alla som är vakna. Jag skulle mycket gärna vilja komma i kontakt med dig om detta via email (hoppas att du får tillgång till min email address via förmuläret här).
  Här är länken till info om TCP, njut! 🙂
  http://www.huffingtonpost.com/deepak-chopra/the-consciousness-project_b_3529269.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.