Stoppa försäljningen av Vårstavi!

0
1024

Möte i Malmsjö skola onsdag den 9 mars kl 19.00

Huset Vårstavi är unikt. Han ritade det själv, konstverk och inredning är hans skapelse, tillsammans med hustrun Gunhild. De flyttade in 1915 och det har i princip stått orört sedan den tiden. Utan överord har denna plats ett stort kulturellt värde., i Sverige och för världen.  En plats som ska bevaras för kommande generationer. Jag konstaterar under mina besök att, interiören är väl bevarad, ser ut som förr, toppmodernt under 1910-talet. Byggnaderna och parken speglar Poul Bjerres personlighet.

TEXT: Rita Schwartz<

Redan 1911 introducerade Poul Bjerre Sigmund Freud och psykoanalysen i Sverige. Tillsammans med Carl Gustav Jung ansvarade Bjerre för flera europeiska kongresser inom psykoterapi och psykoanalys. Själv säger jag gärna att Bjerre förde Jungs ”fana” till Sverige. Han var verksam själsläkare, konstnär och författare och utvecklade sin form, psykosyntes, ur psykoanalys.

Innan Bjerre fann sitt Vårstavi hade han sin mottagning inne i Stockholm. Vårstavi kom att bli mötesplats för dåtidens kulturelit. Kandinsky målade ”Gåva till Poul Bjerre” under sitt Sverigebesök. Carl Milles, som var hans ungdomsvän, kom på besök och här finns flera av hans verk. Huset är i sig ett stycke konst och har dessutom en unik och – vad vi numera kan benämna en omfattande konstsamling. Här finns ett fantastiskt bibliotek. Man kan följa Bjerres tidiga studier och skrifter rörande psykisk hälsa med konsten och naturen som läkande krafter.

En stiftelse har förvaltat huset sedan Bjerres död 1964, och vill nu sälja på grund av ekonomiska svårigheter.

En grupp med representanter från Grödinge hembygdsförening samt Anita Widén från Poul Bjerresällskapet, vill inte att Vårstavi går förlorat. Man strävar efter att helheten bevaras för framtiden för en bredare allmänhet. Läs tidigare artikel från 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.