6 februari – den samiska nationaldagen

0
996
Leif Lundberg i Maskaure sameby. Foto: SVT Nyheter. FOTON från LÄNK 

Idag infaller den samiska nationaldagen. Vi gratulerar och berättar denna solskenshistoria från Sápmi.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Samernas nationaldag kom till 6 februari 1917 då nord- och sydsamer från hela Nordkalotten samlades i Trondheim för att manifestera sin samhörighet.

Vi vet att det inte är så lätt att bedriva rennäring i dessa klimatförändringens tider. Humanism och Kunskap gratulerar våra duktiga samer på nationaldagen och vill gärna lyfta fram följande solskenshistoria som ger lite framtidshopp.

I Maskaure sameby utanför Skellefteå gick renägaren Leif Lundbergs renar på bete. Han började bli gammal, kände krämporna komma och längtade efter lite mer lugn och ro tillsammans med hustrun Isabell.

Maskaure är en liten skogssameby med endast fyra renägare kvar och alla börjar de nå hög ålder. Visst skulle Leif Lundberg kunnat sälja sina renar och få en slant på ålderns höst, men han har ett stort hjärta av guld och brann av en önskan att låta samebyn leva vidare.

Så fick han höra talas om en ung samegrabb, Daniel Burruk, vars släkt inte ägde några renar. Denne unge man, som jobbat som rendräng under fem år, hade emellertid alltid längtat efter att få arbeta med egna renar, vilket var hans högsta dröm.

Sagt och gjort!

Daniel Burruks mobiltelefon ringer en dag och han får sitt livs överraskning. En för honom främmande man, Leif Lundberg, erbjuder hela sin renhjord och renmärke gratis till honom: ”Jag vill inte ha någonting av dig bara du flyttar hit så att samebyn kan leva vidare!”

Idag är Daniel medlem i samebyn och den generöse Leif Lundberg hjälper till att mata sina gamla renar som nu tillhör Daniel. Glädjen är stor bland alla i samebyn!

Du kan se hela videon från SVT här. Klicka på LÄNK 

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.