Polisbrutalitet i Västerås mot en pensionerad sjuksköterska och en dokumentärfilmare

8
4595
Polisbrutalitet mot dokumentärfilmare/journalist Börje Peratt som gjort intervjuer med Covid19vaccinerad på gånggata och en trottoar vid en parkering i Västerås Torsdag 23 september 2021
Polisbrutalitet mot dokumentärfilmare/journalist Börje Peratt som gjort intervjuer med Covid19vaccinerad på gånggata och en trottoar vid en parkering i Västerås, Torsdag 23 september 2021 (Fotot är från då han filmar med sin vänsterhand)

Torsdagen 23 september genomförde tre kvinnliga aktivister ett informations- och delgivningsuppdrag i Västerås riktat till ansvariga för covid19injektioner på skolungdom. Journalisten och dokumentärfilmaren Börje Peratt dokumenterade och intervjuade på gånggata och trottoar vid P-plats. Satte sig i bilen för att åka hem men stoppades av att bildörren rycktes upp och han blev brutalt angripen av en storväxt man i polisuniform.  Senare genomfördes ännu ett brutalt polisövergrepp på en pensionerad sjuksköterska.

TEXT OCH VIDEO BÖRJE PERATT

Torsdagen den 23 september åkte ett litet filmteam till Västerås för att dokumentera tre kvinnliga aktivister, två hemmahörande i Västerås. De ville informera skolungdom om vad Covid19 injektionerna kunde ha för biverkningar. Undertecknad som journalist och filmare dokumenterade och gjorde intervjuer.

Vi gick sedan till en vårdklinik där aktivisterna skulle överlämna papper till den arbetande personalen där. Filmteamet blev kvar på trottoaren på husets baksida och träffade då en som vaccinerat sig och det blev en naturlig intervju med denne. På den intervjuades uppmaning gick jag sedan runt huset och såg en skräpig entré och några som stod i kö. Så jag dokumenterade skräpet.

När vi var klara och skulle åka därifrån slets bildörren upp och en storväxt polisman gick till brutalt angrepp mot mig assisterad av en kvinna i polisuniform som båda försökte ta min mobilkamera från mig. Angreppet strider mot alla regler i ett sådant sammanhang och jag krävde att få deras identitet. Efter att ha nästan brutit sönder min arm och axel hamnade jag utanför bilen och omgiven av fem poliser och visiterades jag av den ena som gick genom mina fickor tog fram min plånbok och hittade min legitimation.

Jag sade att jag är journalist och dokumenterar fullt lagligt det som pågår i stan. Men att deras gripande inte håller måttet och att jag ämnar rapportera dem. Det är ju i princip lönlöst då polisen ursäktade sitt våld med att jag skulle kunnat ha nått annat än en mobil.
Vid händelsen sitter jag således i bilen på väg hem och är utifrån ett polisiärt ingripande en ofarlig person. Deras angrepp kan inte försvaras på något sätt. En polismans instruktioner är att lugnt informera om vad hen gör och på vilka grunder, aldrig att oprovocerat gå till våldsamheter.

När de väl dragit ut mig ur bilen frågade den storväxte om jag varit inne kliniken och jag svarade sanningsenligt nej.

Dock hade jag ju gått till framsidan av huset på förslag av den som jag intervjuat tidigare. En av aktivisterna stod då och pratade med några kvinnor med barnvagn och en annan stod vid ingången och pratade med en securitasvakt. Hon försökte förmedla det papper som ingick i uppdraget. (En informativ delgivning som du finner i PDF-dokument nedan).

Jag vill bara att du tar emot detta papper och sedan går jag.

Securitasvakten tog emot papperet vilket jag också filmade sedan lämnade vi platsen.

På väg hem gick kvinnorna till sin bil och där de sedan greps av polisen och en av dem, en kraftig kvinnlig polis tog tag i en av aktivisternas luva och drog bakifrån ned henne på backen och kopplade polisgrepp genom att bryta ena armen bakåt och upp mot ryggen. Denna sedermera häktade kvinna är en pensionerad sjuksköterska och skolsköterska som utifrån sin medicinska kompetens insett faran med denna covid19injicering och vill värna barnen.

Efteråt rapporterar SVT Rapport helt felaktigt att fem äldre människor tagit sig in på en vårdklinik och stört den allmänna ordningen. NEJ det stämmer inte på något sätt vilket videon bevisar. Två aktivister var utanför och den ena av dem hade snabbt lämnat då hon blev frustrerad över hela situationen. De två andra försökte utföra det uppdrag som de föresatt sig dvs att lämna ett papper/delgivning till klinikens personal att läsa. Och den pensionerade sjuksköterskan pratade med några i kön utanför kliniken.

Aktivisten som ville överlämna papperet stoppades från att komma in i kliniken av en securitasvakt som slutligen tog emot papperet varpå de två aktivisterna lämnade platsen.

SVT Rapport påstår att en polis skadats och jag frågar mig ”HUR DÅ???”. Jag känner bara till att den pensionerade sjuksköterskan som drogs i backen fick en armskada och att min arm vreds sönder av den polis som överföll mig då jag satt i bilen. Men båda dessa poliser kanske gjorde sig illa då de bröt sönder andras armar vad vet jag.

Men det låter ju bra i Rapport och VLT då man bevisligen sprider en sådan lögn. Och utan genmäle.

Börje Peratt

Länkar Video och artiklar

Jesper Johanssons intervju med Börje Peratt på PerspektivTV: Dokumentärfilmaren som misshandlades av polis: Lokalpressen SVT och SR ljuger! Länk

Newsvoice: Våldsamma poliser skadade journalist som intervjuat vaccinerade ungdomar – Västerås. Länk

Polisbrutalitet i Västerås mot en pensionerad sjuksköterska och en dokumentärfilmare Länk

Värna Svea
Länk till PDF Delgivning Folkdomstolen procedur v2

Ge din röst på Svenska Folkdomstolen
Polisens övergrepp Anklagelse punkt § 3.1

8 COMMENTS

 1. Dessa polisövergrepp mot försvarslösa rättstänkande lugna ej störande aktivister som vill dela ut skriftlig information till ungdomar och vårdpersonal men attackeras och misshandlas av brutal polis liknar mer Kinas metoder än vad som svensk lag står för. TRAGISKT att Svenskt rättsväsende tagit den vändningen.
  Vart är vår frihet att yttra oss på väg?

 2. Från Mail:
  Hej
  Jag ville bara berätta att jag idag 24/9 ringde SVT Tittarservice om detta:

  https://newsvoice.se/2021/09/valdsamma-poliser-skadade-journalist-som-intervjuat-vaccinerade-vasteras/

  Det blev ett uppsluppet och vänligt samtal. Jag sa att SVT höll sig inte till sanningen om ”vaccinmotståndare”, ingen polis blev skadad, däremot skadade en polis en filmare, med mera. Jag hänvisade till Newsvoice.se

  Nu vet ni att SVT vet. Ni kan ringa om några dagar och fråga varför det inte skett en rättelse.

  Han som tog emot samtalet sa att han kände igen namnet på filmaren. Jag uttalade det ”peratt”, medan han uttalade det ”peeratt” så han kände nog igen namnet.

  Jag håller delvis med när det gäller SVT Tittarservice. Min inställning var förut att jag delar med mig av fakta och logiska argument som telefonisten tar emot. Den framför sedan dessa till redaktionen som sedan nickar instämmande, inser att de har fel, gör ett nytt inslag med korrekt information och ber om ursäkt. När jag märkte att inget hände blev jag istället ibland irriterad. Ibland skällde jag ut de som svarade. Alla förlorar.
  Jag har ringt dem under flera år och har efter att ha insett att inget bra kommer av detta istället bytt taktik. Det som driver mig nu är att jag varje gång talar med en människa och kanske att jag eventuellt lyckas så ett lite frö. Kanske är det mitt samtal, ett av tusentals, som gör skillnad. Vi har till slut, med en dåres envishet och med fakta och logik, fått med oss ännu en människa. Det tar tid. Men har man väl insett en viktig sak är det väldigt osannolikt att ”byta tillbaka” igen.
  Var vänlig och trevlig, det är en blivande en av oss.

  För övrigt har vi i Sverige haft turen/skickligheten att inte få samma våld som i USA, UK, Frankrike och speciellt Australien. Det kan faktiskt bero lite på oss, vi har sett hur de gör och valt en smartare väg. Kom ihåg poliserna, en del riktiga jättar, iförda gasmasker, som drog i gamla tanter, misshandlade människor, bland annat Jesper, sprutade sina kollegor i ansiktet med tårgas, med mera. Vi valde att fortsätta, att släppa lös våra bästa krigare: unga tjejer, en långhårig gubbe med gitarr, en tjej med fiol, helt vanliga människor. Vi valde att hålla tal, lugnt promenera, dansa, sjunga och att spela fotboll. Man kan inte vinna med våld mot någon som är totalt överlägsen gällande våldet, alltså blir det andra sätt att kämpa på. Vi lyckades övertyga någon eller några. Kanske till och med utvecklingen i Norge är en direkt konsekvens av sådana handlingar. Ge aldrig upp!
  (När jag skriver ”oss” och ”vi” menar jag de som gjort något i Sverige, jag tar inte åt mig äran för något av detta, jag var aldrig med, bor för långt bort och är dessutom för feg)

 3. Tråkigt att det här hände er, men tack för att ni står upp och gör något mot det som händer i vårt samhälle och världen just nu. Hoppas ni fortsätter ert arbete!

 4. TILL SVT

  Er rapportering var en stor lögn [om händelse i Västerås 23 sept]

  Hej!

  Jag vill veta när rättelse kommer, då ni rapporterat en sak och verkligheten inte bara var tvärtom, utan betydligt värre för offren.
  Två personer har fått allvarliga skador och ni rapporterar polisens lögnaktiga version trots att det finns filmbevis på att det var helt annorlunda. Dessutom utmålar ni offren som angripare! Det är så fullständigt vidrigt från er sida men tyvärr varken oväntat eller förvånansvärt.

  När kommer er rättelse?
  När ska ni be offren om ursäkt?

  Här är er berättelse
  https://www.svtplay.se/video/30708118/rapport/rapport-23-sep-22-25?

  Här finns text och film som visar verkligheten
  https://newsvoice.se/2021/09/valdsamma-poliser-skadade-journalist-som-intervjuat-vaccinerade-vasteras/

  https://humanismkunskap.org/2021/09/24/polisbrutalitet-i-vasteras-mot-en-pensionerad-sjukskoterska-och-en-dokumentarfilmare/

  https://newsvoice.se/2021/09/polisen-vasteras-misshandlar-journalist-sjukskoterska/

  https://swebbtv.se/w/4L79MR9isrjaZfzbsSfqsn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.