Svensk dirigent lämnar symfonikör i USA efter krav på vaxpass

0
637
Ragnar Bohlin Kördirigent vid San Fransisco Symfonin i fjorton år lämnar uppdraget efter krav på covidvax.

För en vecka sedan meddelade svenske Ragnar Bohlin att han nu efter 14 år som chefsdirigent för San Francisco Symphony Chorus lämnar uppdraget sista augusti. Orsaken är att han vägrar ställa upp på krav om vaccinpass för de anställda: ”Jag vänder mig mot indirekt tvångsvaccinering.”

TEXT: KERSTI WISTRAND

Enligt ett pressmeddelande från San Francisco får vi veta att den svenske chefskördirigenten Ragnar Bohlin sagt upp sig från The San Francisco Symphony. Orsaken är att han vägrar att ställa upp på de amerikanska myndigheternas krav på vaccinationspass för kördeltagarna. LÄNK

Till DN (25 augusti) har han sagt:

”Detta skapar ett segregerat samhälle och många forskare visselblåser dessutom om faror.”  (Ragnar Bohlin)

Ragnar Bohlin utbildade sig vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, där han f ö även undervisat, och har varit gästdirigent i flera europeiska städer. Bl.a. har han dirigerat Radiokören. Tillsammans med Maria Magdalena motettkör och Maria vokalensemble har han vunnit flera internationella utmärkelser.

Ragnar Bohlin började sin nuvarande anställning i USA i mars 2007. Under hans ledningen som dirigent har symfonikören i San Francisco framfört många stora verk, bl.a. J.S. Bachs juloratorium och mässa i B minor, Händels Messias, Arvo Pärts Te Deum, Orffs Carmina burana och flera a cappellaverk. Kören har under hans ledning tilldelats en Grammy för bästa koralframträdande i inspelningen av Mahlers symfoni nr 8 och själv har han dessutom tilldelats flera utmärkelser.

Vd:n Matthew Spivey skriver i pressmeddelandet:

Under sina 14 år som körledare har Ragnar varit en vital del av San Francisco Symphonys artistiska ledarskap. Han är en talangfull och uttrycksfull musiker och har lett kören genom otaliga artistiska framgångar och minnesvärda framträdanden. Han kommer att bli otroligt saknad och vi önskar honom lycka till när han inleder nästa kapitel.

A riveder le stelle – att återse stjärnorna

I denna video berättar och spelar Ragnar Bohlin ”A riveder le stelle” som skrevs 1971 – 73 av Ingvar Lidholm för Svenska radiokören och Eric Ericsons kammarkör. Den bygger på Dantes text Divina Commedia från 1300-talet. (Klicka på fotot nedan.)

“Jag heter Ragnar Bohlin och är chefsdirigent i San Fransisco symfonikör sedan 13 år. (Youtube 9 nov 2020)

Ragnar Bohlin har en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Vi önskar honom välkommen hem!

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.