Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung från det medeltida helgonet Sankt Valentin. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Denna dag vill jag fira med musik som rört mig djupt och börjar med 17 åriga Ibrahim Nasrullayev som bara har varit i Sverige i ett år och redan lärt sig prata svenska. Under sin audition framför han Tommy Körbergs Stad i Ljus och får hela Talang-studion i tårar. Fortsätter med Manda Olsson som överraskar sin familj och framför sin egenskrivna låt i Talang 2019 till minne av sin förlorade bror. Ja musiken förenar förhöjer oss gör oss mer.

Sankt Valentin eller Sankt Valentinus är beteckningen på åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Det är oklart vilken av dem som gett upphov till minnesdagen den 14 februari.

Minnesdagen av Sankt Valentin firas sedan år 498 den 14 februari på anmodan av påven Gelasius I. Efter en allmän utrensning 1969 av helgon med legendursprung ur helgonförteckningen, firas Sankt Valentin inte längre officiellt inom den Romersk-katolska kyrkan.

Det internationella firandet kring Sankt Valentin med sina traditioner har spridits inom den anglosaxiska [1] kultursfären som fortsatt in i våra dagar och blivit en nästintill global högtid för kärleksyttringar och medmänsklighet.

Jag vill här avsluta med en särskilt stark personlig upplevelse av musik från Kay Pollaks film “Såsom i himmelen”, Gabriellas sång.

Kärleken är störst av allt, åtminstone en dag om året är det bra att påminna sig om det.

/Börje Peratt

En dag att ge

Fotnot
1) Anglosaxare, eller angelsaxare, kallas de germanska folk som migrerade till Storbritannien, i synnerhet England, och blev dominerande där från 300-talet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.