Naturmedicin

0
1996

Naturmedicin på Vetamera

Naturmedicin har flera definitioner och utgångspunkter en skiljelinje är växt-baserad (vegetbilisk) eller djur-baserad (animalisk) av Läkemedelsverket kallat Naturläkemedel. Läkare som anser att vitaminer och mineraler bör ingå i naturmedicin riskerar att förlora sin legitimation. Här är Dr Erik Enby ett exempel. Trots stora framgångar vid behandling av svårt sjuka med vitaminer och mineraler.

Enligt Läkemedelsverket gäller för ett animaliskt naturläkemedel att den verksamma beståndsdelen har ett ursprung från djurvärlden som till exempel fiskolja, bakteriekultur, mineral eller salt. Växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel är läkemedel där den verksamma beståndsdelen består av växtbaserade material eller växtbaserade beredningar.

I växtbaserade läkemedel består den verksamma beståndsdelen av växtbaserade material eller växtbaserade beredningar.
Med växtbaserat material avses hela eller delar av växter, alger, svampar och lavar. Materialet är oftast torkat, men ibland färskt, och definieras genom att ange artens fullständiga vetenskapliga namn och den växtdel som används.

En växtbaserad beredning är det som erhålls när växtbaserat material genomgått någon typ av behandling. Exempel på växtbaserade beredningar är pulver, extrakt, destillat och pressafter.

Vitaminer är betraktade som näringsämnen och de får inte enligt finsk lag marknadsföras med påståenden om att de förebygger eller botar sjukdomar. Trots mängder av studier som bevisar vitaminernas överlägsna effekter för såväl hälsa som mot sjukdom. [1][2][3]

Vitaminernas stora betydelse för behandling av Covid19 visar också att en 80% andel av insjuknade patienter uppges lida brist på D-vitamin. [4]

Industrimedicinens desinformation ifrågasätter och attackerar vitaminer utan vetenskaplig täckning. Ett exempel är bröstcancerförbundet https://brostcancerforbundet.se/fa-stod/fragor-svar/1604-ar-d-vitamin-farligt-om-man-haft-brostcancer/

Det är sedan länge känt att industrimedicinen som tvivelaktigt kallar sig skolmedicin och som för sjukvården tillverkar kemiska preparat, med ibland svåra biverkningar för patienten, har använt stora summor för att undergräva sådan naturmedicin som bland annat vitaminer. [5][6] I Sverige representerar denna verksamhet främst av antihumanismens organisationer Vetenskap och Folkbildning och Förbundet [anti]Humanisterna

Källor
1) Science Daily: Why high-dose vitamin C kills cancer cells Länk
2) January 24, 2020, by Lewis Cantley and Jihye Yun National Cancer Insitute Intravenous High-Dose Vitamin C in Cancer Therapy Länk
3) Elzbieta Pawlowska, 1 Joanna Szczepanska, 2 and Janusz Blasiak: Pro- and Antioxidant Effects of Vitamin C in Cancer in correspondence to Its Dietary and Pharmacological Concentrations Published, online 2019 Dec 24. doi: 10.1155/2019/728673
4) Läkartidningen 2020-05-07: D-vitamin kan skydda mot svår infektion vid covid-19 Länk
Mats B Humble, psykiater, med dr, institutionen för medicinska vetenskaper, Örebro universitet Henrik Pelling, barnpsykiater, Uppsala, Susanne Bejerot, överläkare, Region Örebro län; professor, institutionen för medicinska vetenskaper, Örebro universitet
Säkerhetssparad på Utforskaren Länk
5) Big Pharma Study says, “Vitamins a Waste of Money” But the World doesn’t buy it.
6) Rebecca Montrone, Drugwatch: Big Pharma Doesn’t Want You to Know About Alternatives Länk

Previous articleD-vitamin viktig för att motverka Covid19
Next articleGod Jul önskar HK
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.