Narkosläkaren och volontären Sture Blomberg lämnar Sommarsverige för att åka till Filippinerna och hjälpa barn födda med läpp-käk-gomspalt, som här Jane Rose. Foto: Jörgen Hildebrandt

Vi (Ritva & Börje Peratt) fick ett brev från Narkosläkare Sture Blomberg som arbetar ideellt för Operation Smile och medverkar till att barn med ansiktsdeformation får ett leende ansikte.

TEXT: NARKOSLÄKARE STURE BLOMBERG

Jag heter Sture Blomberg och har arbetat som narkosläkare i mer än 30 år. Sedan 2013 är jag även volontär för Operation Smile. Min fru brukar säga att jag är så glad när jag kommer hem från uppdragen och det stämmer. Jag blir lycklig av att göra skillnad för barn med läpp-, käk- och gomspalt, som lever sina liv i förlamande utanförskap. Med det här brevet vill jag tala om för dig hur viktig även du är. Jag vill att du också ska känna samma lycka över dina gåvor, för utan dig och andra givare skulle barnen inte få några operationer. Du gör skillnad!

Jag är tacksam över att vi kan hjälpa
Nu när julen närmar sig ligger det nära till hands att reflektera över detta med gemenskap. Själv växte jag upp i ett kärleksfullt hem och har alltid känt mig älskad. Även om det inte rådde något materiellt överflöd så fanns alltid detta – kärlek, varsamhet och ömhet. Samtidigt kunde jag få enorma skamkänslor över småsaker, som tillrättavisningar i skolan. Tänk då hur mycket svårare det måste vara för de barn som föds med läpp-, käk- och gomspalt. De känner skam hela tiden, vilket blir en tung börda för föräldrarna. De här barnen bär på en enorm sorg, som aldrig tycks ta slut. De längtar efter att få känna tillhörighet, men blir bortstötta gång på gång. Jag blir förtvivlad när jag tänker på hur djupt olyckliga de här barnen känner sig, men samtidigt känner jag tacksamhet över att du och jag nu kan hjälpa dem.

Jane Rose bar på ett stort allvar
Jane Rose var sju år när jag träffade henne under ett uppdrag i staden Cebu i Filippinerna. Hennes stora, mörka ögon rymde ett allvar som inget barn ska behöva bära. Hon mobbades för sin läppspalt och fick inte vara med och leka. Barnen skrek ”bungi” (läppspalten) efter henne och hon sprang ofta hem till sin pappa Eutigio och grät. Varje gång brast hans hjärta.

Tredje gången gillt
Många barn med ansiktsmissbildningar stannar hemma från skolan för att slippa trakasserierna, men Jane Rose valde att fortsätta. Hon har alltid älskat skolan och får ofta beröm för sin vackra handstil. Pappa Eutigio hörde tidigt talas om Operation Smile och vid två tillfällen tog han med sig Jane Rose för att söka hjälp, men båda gångerna blev hon förkyld och kunde inte opereras. Lyckligtvis gav de inte upp. Tredje gången fick de ett positivt besked och du kan säkert föreställa dig glädjen!

Hon ville få operationen avklarad
Jane Rose satt och spelade gitarr när jag kom för att hämta henne till operationen. En av volontärerna tog ackorden på sin medhavda gitarr och Jane Rose fick dra handen över strängarna. Jag minns att jag tänkte ”hon har talang”. Jag bar henne in i operationssalen, men hon klättrade själv upp på bordet och satte på sig narkosmasken, så som hon övat på en nalle i lekterapin. Jag önskar att du hade sett henne.

Underbart att få ta del av föräldrarnas lycka

Ingreppet tog ungefär 45 minuter och när Eutigio fick se sin dotter efteråt grät han av lycka. Det är underbart att få vara med under de ögonblicken och känslorna svämmar ofta över, även för mig. De här föräldrarna har bekymrat sig så länge. De har torkat så många tårar och nu väntar helt nya framtidsmöjligheter!

Mer än ett leende
Tidigare var Jane Rose dyster och höll sig i skymundan, men idag har blicken ett helt annat ljus. Nu har hon många vänner, trivs i skolan och drömmer om att bli lärare. Jag har hört att hon ofta pratar om de snälla människorna som hjälpte henne. Hon är så tacksam för att du och jag gjorde det möjligt. Tillsammans har vi bidragit till så mycket mer än ett leende.

750 barn opererades

Uppdraget i Cebu var ovanligt omfattande och när vi åkte hem hade vi opererat 750 barn!
Så här under coronapandemin är många operationer pausade och köerna byggs på. Därför är det så viktigt att du fortsätter att ge. Ju mer pengar vi samlar in nu, desto mer kan vi göra när vi volontärer kan åka ut igen, vilket jag hoppas blir snart.

… Jag vill också framföra mitt allra varmaste tack och önska … en riktigt god jul!

Sture Blomberg,
Narkosläkare och volontär för Operation Smile sedan 2013

P.S. Jag är så tacksam för era gåvor. Tillsammans är vi ett team som förändrar barns liv!

De omnämnda gåvorna är från Ritva Peratt: När Ritvas moster Terttu gick bort beslöt Ritva att sätta in en slant till hennes minne. Hon älskade barn och gav ständigt bidrag till barnrelaterade aktioner. I år sätter Ritva in 2 400,- till Operation Smile, vilket räcker till en operation. Vi tror att Terttu ler från sin himmel.

Vill du också donera kan du göra det här.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.