Nobelprisveckan – Stockholm bjuder på ljusfest

0
2115
Stadshuser under Nobelveckan.
Stadshuser under Nobelveckan.

I år blir det ingen nobelfest i Stadshuset, men för att ändå hylla nobelpristagarna och glädja alla stockholmare har ljusfesten ”Nobel week lights” anordnats. På stadshuset visas ett ljusbildspel om rymden för att hylla årets nobeltagare i fysik.

TEXT OCH FOTO: KERSTI WISTRAND

Ett av de största videoprojekten i Stockholms historia pågår mellan 5 – 13 december 2020. Det är ett projekt av Nobelprismuseet.

Vid mörkrets inbrott strax efter halv fyra tänds ljusinstallationerna och projektionerna på sexton centralt belägna ikoniska byggnader i Stockholm. Jag beslutar mig för att vandra runt i denna coronasäkra utomhusateljé som staden erbjuder.

På Stadsmuseet vid Ryssgården dansar gulgrönröda eldsflammor vackert i mörkret och mina tankar går till våren 1675 när en södermalmskvinna mot sitt nekande dömdes till döden här, anklagad för att vara häxa av en 12-årig pojke. Rättegångarna ägde rum i just denna byggnad i Södra stadshuset som var inrymt här och hon avrättades sedan alldeles utanför staden.

Jag vandrar vidare genom Gamla Stan, ser på avstånd Nationalmuseums baksida upplyst helt i rött. I Kungsträdgården är operataket upplyst i omväxlande rött-, gult-, blått och grönt neonljus och lite längre fram i parken finns en installation i lila färger. Kulturhuset vid Sergels torg visar ett färgspel i olika glada nyanser.

stadshuset NobelveckanVackert i mörkret, ja, men inget påfallande märkligt eller konstnärligt. Jag måste vandra vidare till Stadshuset för att se ljusspelet där och går därför söderut längs den ganska så folktomma Drottninggatan, viker av mot Sheratons hotell och ser så Stadshuset på avstånd. Och här är själva den stora ljusupplevelsen.

Konstverket heter ”Space” och är en hyllning till årets nobelpris i fysik och upptäckten av svarta hål.

Fysikpriset delas i år mellan forskarna Reinhard Genzel och Andrea Ghez, som gjorde upptäckten av svara hål och Roger Penrose för den teoretiska beskrivningen av bildandet av dessa.

Ett bildspel växer mäktigt fram. En astronaut i jätteformat dyker upp i marknivå och stiger sakta upp längst stadshustornet och jag fylls av andäktig glädje. En färd i rymden tar mig genom solsystemet och ut bland planeter och galaxer.

På denna youtubevideo nedan kan du se bildspelet Space:

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.