Statistikexpert om coronakrisen: Vad driver Regeringens överdrifter?

0
1649
Stefan Löfven och Jan Hagberg, 2020. Foto: Regeringen resp. privat. Kollage: NewsVoice

NewsVoice publicerar idag en artikel med text och statistiska beräkningar över smittade och döda associerade till corona. Torbjörn önskar spridning till HKs läsare som puffar för artikelns inledande material. Läs vidare på NewsVoice.

Stefan Löfven och Jan Hagberg, 2020. Foto: Regeringen resp. privat. Kollage: NewsVoice

STATISTISK ANALYS & DEBATT. ”Dödligheten i år avviker inte nämnvärt från tidigare års influensasäsonger”, ”fundera över vad som ligger bakom hetsen kring årets influensavåg” och ”de stora medierna deltar i detta spel, i ett spel med obegripliga siffror. Public Service inte undantaget”. Det säger en pensionerad matematisk statistiker som skarpt varnar för att inkompetens styr Regeringen.

Text: Jan Hagberg, pensionerad chefaktuarie (matematisk statistiker)

Presenteras på NewsVoice som Extern Skribent och som publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.

Nedanstående grafer är konstruerade från SCB:s statistik över avlidna i Sverige, dag för dag under åren 2015 – 2020.

Den första grafen visar utvecklingen från 1 januari till den 8 oktober för varje år från 2015 till 2020, med varje år redovisat separat:

Dödstal i Sverige fram till oktober 2020. Källa: SCB

Den andra grafen ger, från årets början till början av november, dels ett medelvärde för åren 2015-2019, dels en ren redovisning för år 2020:

Dödstal i Sverige fram till mitten på november 2020. Källa: SCB

Denna SCB:s statistik uppdateras kontinuerligt och kan laddas ned som Excel-fil.

Dödligheten i influensan kan inte vara orsak till krisstämningen

Tabellvärdena kan anses som så stabila, tillförlitliga att man från dem kan dra allmänna slutsatser om läget – bortsett från de senaste 14 dagarna – en period för vilken rapporteringen inte hunnit bli komplett.

Med de båda graferna framför ögonen måste man börja fundera över vad som ligger bakom hetsen kring årets influensavåg. Om det nu inte är något annat – för att påminna om vad Winston Churchill vid något tillfälle sa: ”Never let a good crisis go to waste” dvs låt aldrig en god kris gå till spillo!

Realiteten är ju den, att dödligheten i influensa i varje fall inte kan vara orsak till krisstämningen. Skillnaden mot andra influensaår som framgår av graferna är alldeles för liten för det!

Redan en okulärbesiktning med blotta ögat av ovannämnda Excel-tabell är tillräcklig för att finna när influensan slagit till de olika åren, med en förhöjd dödlighet. En förhöjd dödlighet som tidigare uppenbarligen inte väckt någon större och allmän oro.

Åren 2015 och 2018 låg dödligheten på grund av influensa över genomsnittet, men ingen larmade om det, en nedstängning av landet fanns då överhuvudtaget inte ens på kartan.

För att nu inte tala om år 2009, svininfluensans år, ett år som i och för sig ligger utanför här givna tabeller.

Dödligheten i år avviker inte nämnvärt från tidigare års influensasäsonger

Läs vidare på Newsvoice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.