Vetamera artikel om den amerikanska journalisten Mary Mapes

Mary Mapes, Dan Rather och Roger G. Charles accepterar Peabody Award , maj 2005 https://sv.qaz.wiki/wiki/Mary_Mapes

Mary Alice Mapes (född 9 maj 1956) är en amerikansk journalist, tidigare tv-nyhetsproducent och författare. Hon var huvudproducent för CBS News, främst CBS Evening News och primetime tv-programmet 60 Minutes Wednesday. Varifrån hon avskedades 2005 och sedan aldrig återvände till TV-journalistiken.

Charles Graner poserar över Manadel al-Jamadis lik efter att han torterats till döds av CIA-personal. [3]
Mapes är känd för avslöjandet av den amerikanska militärens tortyr i fängelset Abu Ghraib, ett reportage som vann Peabody-priset.

Under inledningen av Irak-kriget begick USA:s armé och Central Intelligence Agency (CIA) en serie svåra (avskyvärda) kränkningar av de mänskliga rättigheterna mot fångar i fängelset i Abu Ghraib i Irak. President George W. Bush och hans administration hävdade att övergreppen i Abu Ghraib var isolerade incidenter och inte var en indikation på USA:s politik. [1] [2] Detta påstående ifrågasattes av humanitära organisationer som Röda korset, Amnesty International och Human Rights Watch; dessa organisationer uppgav att övergreppen i Abu Ghraib var en del av ett bredare mönster av tortyr och brutal behandling vid amerikanska utomeuropeiska interneringscenter, inklusive de i Irak, i Afghanistan och i Guantanamo Bay. [2]. Se Amerikanska Wikipedia: Abu Ghraib torture and prisoner abuse.

År 2005 avskedades hon från CBS för sin del i Killian-dokumentkontroversen kallad “Rathergate” efter Dan Rather.
Mary Mapes producerade ett inslag till 60 minutes som byggde på information om president George W. Bushs militärtjänst. Med stöd av dokument som påstods härröra från arkiv från Bushs befälhavare, den avlidne överstelöjtnant Jerry B Killian. Dessa dokument hade överlämnats till CBS från Bill Burkett, som var en pensionerad överstelöjtnant vid Texas Army National Guard. Under programmet hävdade Dan Rather att dokumenten hade verifierats av dokumentexperter, men i slutändan kunde CBS varken bekräfta eller kritikerna definitivt motbevisa deras äkthet. Dessutom hade CBS inga originaldokument, bara faxade kopior, eftersom Burkett hävdade att de hade bränt originalen som också var kopior. [4]

I inslaget i 60 minutes anklagades Bush, för att ha fått förmånlig behandling när han ansökte till Texas Air National Guard och då fick fri passage förbi hundratals andra mer kompetenta sökande. [5] Texas guvernören Ben Barnes erkände att han hade ringt telefonsamtal för att få Bush antagen. [4]

Efter det att reportaget sänts utsattes Mary Mapes för en extrem näthatskampanj och hon beskriver den så här:

Det var en otroligt mörk och skrämmande period i mitt liv. Jag fick ta emot många hot, och det gjorde mig rädd för min sjuårige sons skull. Jag kom igenom det med hjälp av lugnande piller, chardonnay och stickning.

Också 60 minutes drabbades omedelbart av hård kritik, särskilt när ett nyckeldokument inte kunde verifieras. Som ett resultat av kontroversen om användningen av dokumenten beställde CBS en “oberoende” (nåja) intern utredning. Panelen som ansvarade för utredningen bestod av Dick Thornburgh, tidigare guvernör i Pennsylvania och USA:s justitieminister i George H. W. Bush-administrationen, och Louis Boccardi, pensionerad president och VD för Associated Press. Thornburgh-Boccardi-rapporten [11] uttalade sig om att några av Bushs tidigare instruktörer eller kollegor hade sagt till Mapes att Bush sa till dem att han ville åka till Vietnam, men att han inte kunde åka eftersom det fanns andra framför honom med mer erfarenhet. Detta framstod inte särskilt trovärdigt. Det är klarlagt att Bush var som det kallas AWOL Absent Without Official Leave dvs avvikit utan tillåtelse vilket har beskrivits som desertering.

Mapes kritiserades för att ha misslyckats med att lyfta fram hans förklaring till avvikelse i reportaget för att balansera påståendet att Bush hade ansökt om tjänst i vakten för att undvika militärtjänst i Vietnam. Mapes fick också kritik för att innan programmet sänts, ha kontaktat Joe Lockhart, en högre tjänsteman i John Kerry-kampanjen, och erbjudit sig att sätta hennes källa, Bill Burkett, i kontakt med honom. Mapes uppgav dock att Burkett(källan) hade bett henne att ge sitt telefonnummer till någon i Kerry-lägret för att diskutera en Swift-Boat kampanj full av oärlighet och osanningar. Hon har sagt, i efterhand att hon borde inte ha gjort så. [4] Lockhart och Burkett uppgav också att detta samtal inte hade något att göra med CBS reportaget eller dokument, utan gällde andra osanningar i “Swift Boat”-kampanjen. [4] [5]

Efter utredningen anklagades Mapes, tillsammans med andra inblandade, för omdömeslöshet. Hennes 15-åriga tjänstgöringstid på CBS slutade när hon avskedades till följd av skandalen. Bush gick fri.

Reflektion
Man bör ha i åtanke att Mary Mapes orsakat en djup skada hos CIA och amerikansk militär och att det därför fanns starka krafter bakom att skada henne. Dylika reflektioner har inte kunnat spåras i amerikansk media.

Bok- och film
2005 publicerades Mapes bok: Sanning och plikt: Pressen, presidenten och Maktens privilegium. (Truth and Duty: The Press, the President, and the Privilege of Power). [6] Boken filmatiserades i långfilmen Truth (IMDb) från 2015, om med Cate Blanchett i rollen som Mary Mapes och Robert Redford som Dan Rather. [7]
Tidningen Fokus har en recension av Karin Svensson benämnd Näthatets vagga.

Skrivarkarriär
I efterdyningarna av Rathergate-skandalen började Mapes arbeta som författare och konsult och bidrog med artiklar i nyhetstidningen The Nation 2007 och 2008. [8]

Referenser
1) Brown, Michelle (September 2005). “Setting the Conditions” for Abu Ghraib: The Prison Nation Abroad”. American Quarterly. 57 (3): 973–997. doi:10.1353/aq.2005.0039. JSTOR 40068323. S2CID 144661236.

2) Smeulers, Alette; van Niekirk, Sander (2009). “Abu Ghraib and the War on Terror-A case against Donald Rumsfeld?” (PDF). Crime, Law and Social Change. 51 (3–4): 327–349. doi:10.1007/s10611-008-9160-2. S2CID 145710956.

3) “Jane Mayer, “A Deadly Interrogation: Can the C.I.A. legally kill a prisoner?. The New Yorker. November 14, 2005.

4) Pinkerton falsely claimed ex-CBS producer Mapes worked for Kerry campaign”. Media Matters for America. November 28, 2005.

5) Frey, Jennifer (October 4, 2004). “Mary Mapes’s Darkest Hour”. The Washington Post.

6) “Mary Mapes”. The Nation.

7) “Truth”. Sony.

8) Truffaut-Wong, Olivia (October 17, 2015). “Where Is Mary Mapes Now? The ‘Truth’ Star Hasn’t Worked In Network News Since Rathergate”

Mary Mapes amerikanska Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.