Slussens Guldbro invigs 25 oktober

0
1973
Guldbron från öster, juli 2020. Foto: Holger Ellgaard: Wikipedia

Nu är det äntligen dags att efter några års arbete inviga den 140 meter långa Guldbron mellan Gamla Stan och Södermalm. Kersti Wistrand berättar om denna bro samt om de tidigare fyra slussarnas historia.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Det är inte utan dramatik som sista handen nu läggs på den s.k. Guldbron mellan Gamla Stan och Södermalm (Åsön). Den är egentligen gjord av guldfärgad stål i ett enda stycke och väger 3400 ton. Efter tillverkningen i Shanhaiguan i norra Kina skulle den 140 meter långa och 45 meter breda bron i januari 2020 bogseras med fraktskepp via Stilla havet – Indiska Oceanen- Röda havet- Medelhavet – Gibraltar Sund och norrut genom Engelska kanalen- Öresund – Östersjön och sedan till Slussen.

Skulle den tunga bron komma fram? Eller skulle den försvinna i havsdjupen under någon storm?

Beväpnade vakter fick försvara skeppet mot pirathot utanför Somalias kust. Ett oväder gjorde att fartyget fastnade vid Gibraltar sund och det tog två veckor innan man kunde fortsätta. Höga vågor hindrade fartyget under fyra veckor i Biscayabukten. Med lotshjälp anlände Guldbron slutligen starkt försenad till Slussen 11 mars 2020.

Och nu är det alltså dags att inviga bron den 25 oktober. Klockan 12.00 klipper kungen bandet, varefter kronprisessan med dotter och barn från olika idrottsföreningar promenerar över bron som en symbol för nästa generation. Bron öppnas för trafik måndag morgon klockan 5.00.

Karta över transport av guldbron via sjövägen från Kina
Urklipp från ”Mitt i Södermalm” 17 mars 2020. Foto: K.W.

Varför måste man då bygga om Slussen? Främst är det av två skäl. Delar av gamla Slussen sjönk sakta och sprickor bildades i konstruktionen. Vattennivåerna har stigit betydligt och man måste räkna med framtida översvämningar vid Slussen. Ombyggnationen av hela Slussen är klar först 2025.

Slussens historia

Platsen vi kallar Slussen har en lång historia. Snorre Sturlassons saga berättar att Olof den helige måste passera här på sin väg in i Mälardalen. Denne levde under 1000-talet. Då gick ett näs mellan de båda öarna och man var tvungen att gräva sig fram för att kunna passera med båten.

Innan den första slussen byggdes drogs båtarna uppströms. Ett mycket hårt och farligt arbete. De större fartygen fick lägga till vid Skeppsbron eftersom de inte kunde passera in i Mälaren.

Det Slussen som håller på att byggas idag är den femte i ordningen. Nedan följer lite fakta om de tidigare.

Slussen från 1642
Drottning Kristinas sluss från 1642. Mälaren i bakgrunden. Etsning av Wolfgang Hartmann. Wikipedia.

1. Drottning Kristinas sluss

Drottning Kristina lät bygga den första slussen:

  • Bygget leddes av holländska timmermän 1637 -1642
  • Endast båtar med upp till 1,6 meters djup kunde passera.
  • Slussportarna smordes med smör och sälfett och båtarna drogs av hästar.
  • Den som slängde sten i slussvaggan fick betala 40 mark i böter.
Slussen 1780 oljemålning Anders Hollm
Polhems sluss Oljemålning: Anders Holm, 1780. Wikipedia

2. Polhems sluss

Vid 1600-talets mitt gick mer än två tredjedelar av den svenska utrikeshandeln via Stockholm. Sverige svarade för 40 % av världens järnexport. Stångjärnet från Bergslagen måste slussas ut genom Slussen för att nå Saltsjön/ Östersjön för vidare transport. Samtidigt ökade trafiken av tegeltransporter och drottning Kristinas sluss blev för trång.

Christoffer Polhem fick i uppgift att konstruera nästa sluss, som byggdes 1747 – 1755 med ett djup på 4 meter och en bredd på 12, 5 meter. Polhem som var gammal och sjuklig övervakade bygget buren i en bärstol.

3. Nils Ericssons sluss

Mellan 1839 -1845 byggde man den tredje slussen, som var ännu större och gick parallellt med Christoffer Polhems sluss. Konstruktören hette Nils Ericsson och är känd från bygget av Göta kanal och Stockholms centralstation.

Slussen 1935
Fjärde Slussen invigdes 1935, började rivas 2016. Guldbron ersätter vänster bro. Flygfoto 2014: Johan Fredriksson, Wikipedia.

4. Fjärde slussen

Den fjärde Slussen måste byggas på grund av alla bil- och gångtrafikanter som bildade långa köer för att ta sig fram på bron mellan Södermalm och Gamla Stan. Man fann en lösning i form av ett klöverblad. Bron invigdes 1935 och började rivas 2016 för att ge plats åt det Slussen som nu håller på att byggas och ska stå klart 2025.

Kersti Wistrand

Källor: Utställning vid Slussen 2018, Medeltidsmuseet, Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.