John D. Rockefeller och Clevelandmassakern på Vetamera

0
628


John D. Rockefeller och Clevelandmassakern. Nytt på Vetamera där görs uppdateringar.

Den så kallade Cleveland Massakern var början på John D. Rockefellers strävan mot ett oljemonopol, och det anses vara en av hans smartaste operationer. Det faktum att han genomförde denna kampanj mitt i den mest kritiserade perioden av hans affärskarriär visar verkligen hur fokuserad och hänsynslös Rockefeller kunde vara.

Rockefeller Sr. med familj. Rockefeller Archives.

South Improvement Company (SIC) lanserades i slutet av 1871 av Tom Scott, presidenten för den kraftfulla Pennsylvania Railroad, och var en hemlig allians mellan järnvägarna och en utvald grupp stora raffinaderier där Rockefeller ingick som syftade till att stoppa “destruktiv” prissänkning och återställa fraktavgifter till en lönsam nivå. Enligt pakten skulle järnvägarna höja sina priser, men skulle gå med på att betala rabatter till Rockefeller och andra stora raffinaderier och därmed säkra och öka deras affärer. Dessutom skulle de senare få intäkterna från de “nackdelar” som skulle tas ut på icke-medlemmar, och som ett resultat skulle de som stod utanför få betala mycket högre priser för sina transporter av olja.

När nyheterna om den hemliga affären läcktes ut till tidningar i Pennsylvanias oljeregion, det område som skadades mest av det, blev de oberoende oljemännen chockade och upprörda. Fjorton år gamla Ida Tarbell, dotter till en av dem, bevittnade reaktionen: ”Vid nyheterna rusade alla oljeföretagare ut på gatorna”, skrev hon 30 år senare i sin The History of the Standard Oil Company. “Ingen väntade på att få reda på grannens åsikt. På allas läppar fanns det bara ett ord, och det var “konspiration”. I flera veckor övergav alla oljemännen sina regelbundna affärer och samlades från stad till stad i avsikt att förstöra “Monstret”, “Fyrtio tjuvar”, “stora Anaconda”, som de kallade det mystiska South Improvement Company. Deras temperament visades i banderoller som de bar: ‘Ner med konspiratörerna’; ‘Ingen kompromiss’; ‘Ge inte upp vårt skepp!’

Rockefeller, en av de ledande medlemmarna i den nya alliansen, tyckte att det var orimligt att betrakta det som en konspiration:

“Det finns så mycket falskt förevändning i allt detta tal om rabatter!”, Skulle han hävda i en intervju som genomfördes nästan 50 år senare. “Rabatter och fördelar var en vanlig praxis i flera år före och efter denna historia. Så mycket av de högljudda gnällen mot rabatter och fördelar kom från människor som inte visste något om affärer. Vem kan köpa nötkött billigast – hemmafrun, förvaltaren för en klubb eller ett hotell, eller kommissionären för en armé? Vem har rätt till bättre rabatter från en järnväg, de som transporterar 5 000 fat om dagen, eller den som transporterar 500 fat – eller 50 fat? “

Men hemligheten och den tvivelaktiga lagligheten i pakten gav de oberoende producenterna sympati. New York-pressen kallade det “oljekriget” och rapporterade sammanstötningen mellan South Improvement Company-raffinaderierna och Pennsylvanias fria oljeproducenter, som hade beslutat att bojkotta den nya alliansen.

Slutligen, i april 1872, upphävdes stadgan för South Improvement Company av Pennsylvania-lagstiftaren innan den ens hade genomfört en enda transaktion. De oberoende blev extatiska. Men Rockefeller, likgiltig för det faktum att han hade utpekats som skurken i oljeregionens drama, vägrade att låta sig nedslås av hans första stora misslyckande. “Vi, Standard Oil-folket, kom inte från South Improvement Company”, påstod han år senare. “Det var inte vår idé. Vi organiserade det inte, trodde inte från början att det fanns mycket löfte i det. Vi anslöt oss till det eftersom [dess ledare], hoppades vi, skulle kunna vara till nytta för oss i slutändan. Vi var villiga att gå med dem så långt som planen kunde användas, så att när den misslyckades skulle vi vara i stånd att säga: “Prova nu vår plan.” Men detta var naturligtvis en omskrivning för Rockefellers svek och ett exempel på hans manipulativa karaktär.

Som det visade sig hade Rockefeller genomfört “sin plan” redan innan S.I.C. Han var angelägen om att säkerställa monopolet inom raffineringsindustrin och föresatte sig att eliminera det han kallade “ruinerande” konkurrens från sina närmaste konkurrenter. På mindre än sex veckor, mellan februari och mars 1872, använde han hotet från den stora nya alliansen och ett sofistikerat utbud av taktik för att köpa upp 22 av sina 26 Cleveland-konkurrenter.

Medan allmänheten och många i branschen fastnade i South Improvement Company-krisen hade Rockefeller redan gått bortom det ögonblickliga nederlaget. Han kontrollerade nu vad som skulle bli grunden för sitt största industriella imperium. “Det var verkligen det första stora steget på John D:s marsch mot industriell överhöghet”, skriver biografikern Ron Chernow, “för när han en gång hade monopol på Cleveland-raffinaderierna, marscherade han sedan vidare och gjorde samma sak i Pittsburgh, Philadelphia, Baltimore, New York och de andra raffinadericentren. Så det var verkligen den största vändpunkten i hans karriär, och det var verkligen en av de mest skamliga episoderna i hans karriär.”

Översatt från American Experience Länk
I serien The Rockefellers Länk
av Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.