I ca tre månader har jag nu arbetat med skulptur under vägledning av Carl Gustaf Ekberg i hans ateljé i Näsby park.
Ateljén ligger i Täbys äldsta profana byggnad som under 1800-talet hade omvandlats till stall.
Spiltorna är kvar och Carl Gustafs heter Sola. Själv sitter jag i en spilta där Prinsen stått.

TEXT och FOTO Börje Peratt
Originalartikel på Bildmakaren här utvecklad

En dag i början av augusti hördes barnröster som ropade “E de nån där?!” Detta upprepades under en ganska lång tid och Carl Gustaf som satt med hörlurar på uppmärksammade det inte så jag gick ut på baksidan där det stod tre yngre tjejer. De berättade att de var rädda för huset och trodde att CGs bakhuvud var ett spöke. När de fick höra om hans verksamhet verkade de lugnade av att det inte var ett spökhus. CG lämnade ateljén lite före mig och senare på väg hem stötte jag på två kvinnor som undrade vad för slags verksamhet som pågick i huset. De menade att huset borde göras om till visningslokal och jag nämnde att en sådan tanke redan fanns.

Flera av CGs statyer pryder offentliga platser i Sverige. Nio statyer står också i ett “meditationsstråk” i en park i Täby. HKbelönade författaren Anna Bornstein har skrivit meditationstexter som man kan lyssna till då man rör sig mellan statyerna. Vi planerar inom HK att genomföra en sådan guidad vandring hösten 2020.

CG och jag har under dessa månader inlett varje morgon med samtal i ämnen mellan himmel och jord. De många berättelserna skulle kunna fylla en bok. Jo vi har båda varit med om ett och annat. CG håller nu på att samla sina anteckningar till “Episoder ur mitt liv” och planerar en talbok. Jag har också på Humanism & Kunskap publicerat ett antal artiklar från CG om kost med inriktning på uppbyggande av hälsa och immunförsvar såsom Impulser från Alf Spångbergs bok “Frisk med fasta” och Stärk ditt immunförsvar.

En torsdag den 6 aug hade CG bjudit in två intressanta personligheter och samtalet som spann över händelser från hela världen var så inspirerande att jag gick hem “hög” av de nya insikter och impulser som samtalen gav. Det finns en stark känsla tror jag hos alla för att dessa samtal ska fortgå.

Min egen utveckling i detta skulpterande är en ständig känsla av ta sig vatten över huvudet men sakta men säkert har det som från början tycktes omöjligt formera sig och närma sig den vision som motiverat till de första staplande stegen.

Den första skulpturen blev “Skyddsängel” och den andra “Diva”. Den tredje skulpturen “La Gazella” är inte helt lätta att få till när det gäller hållbara lemmar och horn. Nästa steg är att förstora upp skulpturerna tre gånger och det innebär att först få till armeringskonstruktionen. Här började jag med “La Gazella” men kände snart att jag hellre ville göra “Skyddsängeln”, parallellt har det även blivit en konstruktionsskiss för armeringen av “DIVA”, en skulptur där Tessan dyker från startpall ned i vattnet. Arbetet med skulptur fortgår således och det känns lite som Bockarna Bruse. Först en liten sedan en mellanstor, där är jag nu och sedan en fullstorlek. Vi får väl se om jag når dit.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.