Carl Gustav Ekberg, skulptör och livsnjutare med gedigna kunskaper om livsföringens betydelse för hälsa.

I dessa komplicerade tider med Corona-viruset härjande över världen känner många en stark oro för vad framtiden kan bära i sitt sköte. Hoppet ställs kanske till ett förlösande vaccin som räddningen från sjukdom och död. Det kan kanske även komma fram nya läkemedel som kan lindra och bota dem som blivit sjuka. Men det som kanske lätt glöms bort eller negligeras är att vi ju har begåvats med ett naturligt immunförsvar! 

TEXT Carl Gustav Ekberg (wikipedia)
Länk Stockholms läns museum

Varje människa har från födseln motståndskrafter som försvarar henne mot angrepp av bakterier och virus. Hur är det ställt med dess kondition? Har vi förstått hur starkt och effektivt vårt eget immunförsvar är – eller kan bli? Detta är något som sällan dryftas eller beaktas i samtal med läkare och vårdpersonal. Varför?

Vore inte detta det första man borde tänka på vid ett virusangrepp? Jag tror att de flesta är för litet insatta och medvetna om vår egen arsenal. Därför har jag försökt samla en del grundläggande fakta från nätet om vårt immunförsvar och hur var och en ska kunna stärka det. Om man vill försöka stå emot virusangrepp är det bara att nyttja dessa mina upptäckter. Kanske slipper man då osäkra vaccinationer?

Immunförsvaret är en av kroppens viktigaste funktioner, och när vi tar hand om oss så fungerar det optimalt. När man talar om immunförsvar så bör det nämnas att vi har två olika former av försvar, det medfödda immunförsvaret och det adaptiva, upptränade immunförsvaret. Det adaptiva immunförsvaret har immunologiskt minne och kan på så vis känna igen de antingen och mikrober som kroppen tidigare har utsatts för.

Det medfödda, nativa, ospecifika immunförsvaret är reaktivt och ger snabb respons. Ofta kommer reaktionen inom några minuter och jämfört med det adaptiva immunförsvaret så har det medfödda immunförsvaret inget minne. Ett exempel på en snabb reaktion är vid en anafylaktisk allergireaktion då luftvägarna svullnar igen väldigt snabbt.

I början av livet har vi bara vårt medfödda immunförsvar plus att vi erhåller mammans antikroppar både under graviditeten och via bröstmjölken.

Det adaptiva, specifika immunförsvaret reagerar långsammare och en reaktion kan dröja flera dagar. Adaptiva immunförsvaret har långt minne och behöver hela tiden få träning. För att träna upp det adaptiva immunförsvaret så bör vi låta kroppen jobba sig frisk på egen hand. Barnsjukdomar kan ses som något negativt medan de i själva verket är en nödvändighet för ett optimalt immunförsvar. Det är således viktigt att inte medicinera bort viktig träning, både hos barn och vuxna. Ett exempel på sjukdom som aktiverar det adaptiva immunförsvaret är intoleranser.

Något om vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler som bidrar till immunsystemets normala funktion:
• A-vitamin
• B-vitamin (B6 och B12)
• C-vitamin
• D-vitamin
• Zink
• Selen

Vilka näringsämnen är viktiga för immunförsvaret?
Alla celler i kroppen behöver bra näring för att fungera väl. Immunförsvarets olika celler kan stärkas genom att äta rätt vitaminer, mineraler och antioxidanter. Här berättar vi om kopplingen mellan näringsämnen och kroppens immunförsvar.

Vitamin A är viktigt för huden och slemhinnorna i magen, tarmarna och luftvägarna ‒ de ytor som är det första försvaret mot bakterier och virus.

Vitamin B6 hjälper till att producera både antikroppar och vita blodkroppar som cirkulerar i blodet och är en del av immunförsvaret. Vitamin B6 behövs också för att bilda hemoglobin, ett ämne som gör det möjligt för dina röda blodkroppar att kunna transporterar syre.

C-vitamin och D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. Dessutom bidrar C-vitamin till en normal energinivå, vilket minskar trötthet och utmattning. C-vitamin hjälper också till att öka upptaget av järn. En viktig egenskap eftersom drygt 30% av alla kvinnor i fertil ålder har järnbrist – en vanlig orsak till trötthet.

Zink är en antioxidant som håller hela immunförsvaret stabilt. Det är nödvändigt för hudens och hårets friska utseende. Zink är också virusdödande och behövs för sårläkning och bildning av antikroppar.

Selen är ett mycket, viktigt mineral för våra kroppar, eftersom det hjälper till att boosta vårt immunsystem, verkar som en antioxidant mot inflammation, och spelar en nyckelroll för att upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning. Enligt studier har intaget av en hälsosam selennivå en antiviral effekt och är viktig för fertilitet hos män och kvinnor.

Magnesium är betydelsefull för flera processer i immunförsvaret och stöttar bland annat de vita blodkropparnas funktion. Det behövs också för både sårläkning och hudens kvalitet.

Här kommer några tips för att stärka ditt immunförsvar.

Socker påverkar och sänker vårt immunförsvar oerhört mycket. Det är viktigt att minska ner på sockerintaget och istället välja mindre söta källor. Byt gärna socker mot färggranna bär såsom blåbär, lingon, svartvinbär och jordgubbar. Bär innehåller antioxidanter som minskar kroppens oxidation/nedbrytning och på så vis minskar de kroppens belastning. För att minska sockersug så kan krom och kallpressad ekologisk kokosolja vara en god idé. Kokosolja fungerar som energi till hjärnan och innehåller laurinsyra, en viktig fettsyra som bygger upp immunförsvaret.

Sömn är väldigt viktig för ett starkt immunförsvar. Desto mindre bränder som behöver släckas, desto mer tid har immunförsvaret till de saker som är viktiga att reparera. Allt slitage och all mat vi äter behöver tas omhand. Sömnen är en av våra viktigaste tillfällen för reparation och god sömn är A och O för ett fungerande immunförsvar.

Stress påverkar immunförsvaret och gör att kroppen, liksom vid dålig sömn, inte klarar av att eliminera de mikrober som kan göra oss sjuka. En lugn och utvilad kropp har mer möjlighet att hinna ta hand om det som behövs. Minska ner på inre och yttre stress och komplettera med kosttillskott som hjälper ditt (parasympatiska) nervsystem att slappna av. Tex magnesiumspray, zink och B-vitaminkomplex.

Motion är väldigt viktigt för både immunförsvaret och för att erhålla god sömn och minskad stress. Motionera minst 30 minuter per dag och komplettera med ett par träningspass med det du tycker är kul.

Inställning gör mycket mer än vi många gånger tror. Var glad och tänk på positiva saker så stärks kroppen och ditt immunförsvar.

A-fil. Över 50 procent av din kropps immunförsvar är kopplat till tarmfloran. Därför är det smart att integrera probiotiska bakterier i din kost. De kan nämligen motverka skadliga bakterier och boosta ditt immunförsvar så det blir bättre på att bekämpa virus. Bäst effekt ger mjölksyrabakterier av arten Lactobacillus acidophilus, som du hittar massor av i A-fil. Välj den naturella varianten utan frukt och socker.

Blåbär. De små, blå bären är fullspäckade med antocyaniner, en aktiv antioxidant, som uträttar små mirakel för ditt immunförsvar. De flesta av de sunda ämnena sitter i skalet, och då bär har en stor skalyta i förhållande till innehållet är de i särklass när det gäller hälsa. Blåbär innehåller dessutom massor av C- och E-vitamin, som också stärker ditt immunförsvar. Röd paprika och nypon ligger också i toppen.

Alla baljväxter har ett högt fiberinnehåll liksom fullkornsprodukter, gröna ärter och de flesta typerna av kål och grova grönsaker.

Broccoli och grönkål är bland det nyttigaste du kan äta i grönsaksväg. De består av en rad näringsämnen som skyddar kroppen, bland annat vitaminerna A och C samt antioxidanten glutation. Broccoli innehåller också en rad mineraler, däribland järn, zink, magnesium och kalcium, som har en stärkande effekt på immunförsvaret.

Sötpotatis innehåller antioxidanter, bland annat betakaroten och vitamin C, som hjälper kroppen att bekämpa eventuella skador och sjukdomar. Den är också rik på järn samt är en bra källa till E-vitamin som ju också finns i fettrika livsmedel som nötter och frön.

Vitlök är riktig supermat som innehåller den aktiva ingrediensen allicin, en effektiv bekämpare av infektioner och bakterier.

Fläder innehåller också kraftiga antioxidanter som verkar inflammationshämmande.

Grapefrukten är en riktig kick för ditt immunförsvar. Den är rik på antioxidanterna flavonoider och C-vitamin som har en stärkande effekt på immunförsvaret. C-vitaminet ökar också upptaget av järn, folsyra, kalcium och antioxidanter i kosten.

Spenat innehåller en rad viktiga näringsämnen. Bland annat folat, en form av ett vattenlösligt B-vitamin som hjälper till vid cellförnyelsen samt reparerar DNA. Spenatbladen är också rika på fibrer samt antioxidanter som stärker immunförsvaret. [Spenat ska dock brukas med måtta].

Något om min egen bakgrund

I min ungdom besökte familjen ofta den vegetariska restauranten Gröna Linjen på Mäster Samuelsgatan. Där fick vi ibland se en skymt av dåtidens hälsoprofet Are Waerland och fick del av hans läror.  Vi förstod att ett sunt leverne lade grunden för hälsosamt liv. Det innebar både att välja lämplig kost med mycket grönsaker men även vara fysiskt aktiv. Jag har länge spelat både tennis, bordtennis och senare också golf och dessutom utövat motionsgymnastik där det getts tillfälle.

Waerland propagerade ofta för fasta och utrensning av de många slaggprodukter som man får i sig både av mat och dryck men även luftföroreningar. Sedan 47 års ålder har jag av dessa orsaker fastat varje år i 10-14 dagar. Jag har då gått ner 5-7 kg men det har jag ju tagit igen ganska snart. Målet med fastan var ju inte att gå ner i vikt utan att bli av med slaggprodukter som annars lagrar sig i leder och inälvor.

Genom att i stort sett ha varit allätare med fokusering på frukt och grönt och ha undvikit hårt stekt fet mat som fläsk och bacon har jag funnit en sund kost. Till lunch äter jag ofta antingen kruska, som Waerland introducerade, rågmjölsgröt eller bovetegröt med sylt. Med denna sunda kost, min regelbundna motion, årliga fastan, icke stressande arbete samt ett harmoniskt familjeliv tror jag att jag sluppit många vanliga besvär. Alla mina organ är på plats och i funktion vid fyllda 90 år.

Carl-Gustaf Ekberg

www.cgekberg.com

Carl Gustaf Ekberg staty ”Livskraft”

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.