Avtäckning av skulpturen som föreställer Bernt Johanssons målgång som Olympisk guldmedaljör. flankerad av Carl – Gustaf Ekberg.

Carl Gustaf Ekberg for som ung ingenjör till Norrland för att delta i byggandet av vattenkraftverk. Han hade i Stockholm då lämnat sin fästmö Kerstin. När han återvände efter ett halvår gifte de sig och de har fått fyra idag vuxna döttrar. Kerstin är silversmed och inspirerade CG till att besöka den erkända skulptören Axel Wallenberg.

TEXT BÖRJE PERATT

Carl Gustaf sadlade om till skulptör. Hans statyer har visats i fem länder och vi finner flera installationer i Sverige där några av de kanske mest uppmärksammade är en byst av Margareta Dellefors, skapare av operascenen Dalhalla och en byst som visar cyklisten Bernt Johanssons målgång då han vann olympiskt guld i Montreal OS 1976.

Video: Högtidlig avtäckning av bronsporträtt av operasångerskan Margareta Dellefors som skapat operascenen Dalhalla utanför Rättvik. Avtäckt den 17 juni 2006.

Andra uppmärksammade statyer som vunnit spridning och använts som gåva är en bicykleta för UEFA (Europeiska Fotbollförbundet). CG har också gjort ett antal uppmärksammade skulpturer som står i fem olika länder såväl naturliga som nonfigurativa.

Meditationsstråket

Det som kännetecknar CG är visionen, rörelsen och formen och det går igen även i hans nonfigurativa skulpturer som bland annat numera utgör ett meditationsstråk i en park i Täby. Det är idag nio skulpturer och var och en har en inläst meditationstext av den prisbelönade författaren Anna Bornstein.

Hej Carl -Gustaf ! Stort tack för en underbar och inspirerande promenad på Meditatonsstråket igår. Dina skulpturer i kombination med meditationskommentarerna gör att man verkligen slappnar av och börjar tänka på vad som verkligen är viktigt här i livet. Nästa gång går jag ensam. Stort tack ! Mycket inspirerande ! Vi ses snart ! Bosse

Carl Gustaf Ekberg arbetar med skulptur av sin livskamrat Kerstin. Foto Börje Peratt

Livskamraten och hustru Kerstin fick på ålderns höst en lindrig form av alzheimer och bor nu på ett äldreboende som har besöksförbud under Corona. CG besöker henne nästintill dagligen och de har då fått träffas åtskilda av en plastskiva utan möjlighet till att ens hålla handen. Då hon kom dit smittades hon av Covid 19 och blev efter syrgasbehandling frisk.

CG spelar och sjunger och det som Kerstin tycker om mest av allt är att höra CG framföra deras liv tillsammans i sånger med egenskrivna texter och kompositioner. Dessa sånger blir till en livsberättelse.

I sin ateljé i Näsby park har han denna vår och sommar arbetat med en byst av Kerstin i naturlig storlek.

Sina 90 år till trots har CG visioner om nya skulpturer som han önskar få avtäckta i offentliga miljöer.

Se Carl Gustav Ekbergs hemsida.

Undertecknad har haft förmånen att få gå i lära hos CG denna vår och sommar. Något om dessa upplevelser kan du läsa här: ”E de nån där?!” – Carl Gustaf Ekberg i sin ateljé

Börje Peratt

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.