Influensa versus corona Italy.png

För en vecka sedan ifrågasatte jag paniken kring coronaviruset och har efter jämförelser med säsonginfluensa i Sverige nu undersökt vetenskapliga studier från Kina och som rör Italien och tidigare influensor där efter att Italien försatt sig själva i karantän.

Text Börje Peratt
Originalartikel Corona mindre farlig än vanlig säsonginfluensa? Publicerad 10 mars 2020. Länk

Kontakt med italienska ambassaden förmedlade länkar till motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten och där fanns listor på vetenskapliga studier rörande säsonginfluensor som årligen drabbar världen och i detta fall har jag granskat Italien och hur dessa influensor har drabbat befolkningen.

Forskare i Italien har räknat på att en säsonginfluensa kan drabba dryga 2% av Italiens befolkning (ca 60 miljoner invånare). En studie som redogjorde för utbredning under tre år uppskattade att: 4 660 601 fall inträffade i Italien 2009-2010: 4,882,415 fall 2010-2011 och 5.519.917 fall 2011-2012. [1]

Det blir lågt räknat i snitt 4, 7 miljoner influensafall varje år.

En annan studie har beräknat antal dödsfall i säsonginfluensor under åren 2013-2017. Dessa dödsfall har varierat per år mellan dryga 7000 till nästan 25 000 sannolikt beroende på hur allvarlig influensan varit. [2]

7,027 dödsfall 2013/14, 20,259 dödsfall 2014/15, 15,801 dödsfall 2015/16 och 24,981 dödsfall 2016/17.

Det blir ett dödstal på ca 0,37-0,5%  av de drabbade under det värsta året 2016-2017 och ett snitt på 0,25% över denna tid. Gamla och multisjuka är de som drabbats värst av dödlig utgång.

Detta ska jämföras med Coronaviruset “larmrapporter” som talar om att drygt 100 000 människor över hela världen har drabbats. Sannolikt är det tiodubbelt så många smittade och fortfarande i jämförelse med vanliga influensor en bråkdel.

Sedan utbrottet i början av februari 2020 och fram till och med onsdag morgon den 11 mars har totalt över hela världen 119 134 personer smittats av det nya coronaviruset, varav 80 958 i Fastlandskina, enligt bekräftade uppgifter.
Italien är näst efter Kina det land som drabbats hårdast av det nya coronaviruset, med 10 149 bekräftade fall sedan utbrottet. Därefter följer Iran med 8 042 smittade och Sydkorea med 7 755 fall sedan utbrottet och fram till onsdag morgon.
Hittills har totalt 65 787 återhämtat sig från det nya coronaviruset.
Totalt 4 285 personer har dött i sviterna av det nya coronaviruset.

I Italien har det första kvartalet 2020 rapporterats ca 10 000 som insjuknat i Corona och av dem har 463 dött och nästan 1000 blivit friska inom några veckors tid. [3] Läkare och forskare i Italien anser dock att det kan vara det femdubbla eller tiodubbla som smittats vilket har fått regeringen att sätta landet i karantän. Samtidigt sänker inofficiella siffror prognosen för dödligheten till mer normala nivåer för en influensa något som man också kommit fram till i Kina. [4]

För varje rapport från Kina sjunker dessa dödlighets- och smittorisksiffror och är nu nere på nästan samma som influensa 1,4 “Early estimates of the coronavirus death rate from China, the center of the outbreak, were about 2 percent. But a new report on 1,099 cases from many parts of China, published on Friday in The New England Journal of Medicine, finds a lower rate: 1.4 percent. https://www.nytimes.com/…/29/health/coronavirus-flu.html
Mot denna bakgrund blir hysterin med Italien i karantän ändå något besynnerlig. Liksom den globala reaktionen där man nu även i Sverige vill förvägra stora folksamlingar. Coronaviruset är långt från så smittsam som sådana svåra influensor som är luftburna och corona är inte tillnärmelsevis så farlig som exempelvis asiaten, hongkonginfluensan eller spanska sjukan. Hongkonginfluensan var en pandemi som utbröt i Kina sommaren 1968 och sedan spred sig till Hongkong där en halv miljon människor insjuknade. Antalet döda i världen beräknas till 1 miljon vilket kan ställas i relation till antalet döda i Spanska sjukan som varade 1918-1920 där det enligt olika uppskattningar dog mellan 20 och 100 miljoner människor.

Coronaviruset har officiellt över hela världen kanske drabbat hundratjugotusen människor varav drygt 90% lindrigt. Sannolikt kan denna siffror tiodubblas med lindriga fall som man inte upplevt som besvärliga eller inte känt av alls. En sådan uppskrivning av antal fall hamnar då på 1 miljon smittade och fortfarande inte särskilt omfattande och absolut ingen pandemi.

Man tar också upp att av alla rapporterade coronafall i Italien är 91% milda och snabbt övergående. [3] Who har påstått att dödligheten för Corona är 3,5% men detta ansågs vara kraftigt överdrivet och endast applicerbart på områden där människor redan var försvagade pga av miljö och umbäranden. Som exempel kan nämnas att av de svenska knappa 400 fallen har ingen dött och de flesta är så lindrigt drabbade att de upplever det som en vanlig förkylning. Naturligtvis kommer någon att dö och det blir krigsrubriker.  Äldre med multisjukdomar mest utsatta.

Utbrottet i Italien 2020 är förvisso inget att vifta bort. Men ca 10 000 på en månad är långt till de 400 000 på en månad som kan drabba Italien vid en vanlig säsonginfluensa och dödsfall i Corona kommer inte upp till dödsfall pga den lindrigare formen av säsonginfluensa som uppstod 2013 med 7000 döda och knappa 600 döda/månad utslaget på ett år.

Det har Påståtts att Corona är mer smittsamt än vanliga influensor fast det inte är luftburet, detta måste ifrågasättas. Flera familjer som haft en smittad smittar inte inom familjen.

Hysterin i Sverige (och i världen) blir vid en jämförelse med säsonginfluensa patetisk, oj det ordet borde jag väl inte undsluppit mig med tanke på alla oroliga och uppskrämda och de som trots allt drabbats. Förlåt, förlåt men omdömet rör hysterin och reaktionerna som får hela världen att gunga. Och nu ska man stoppa större folksamlingar!! Ett virus som inte är särskilt smittsamt och inte särskilt ansträngande för de allra flesta. [4]

Under tiden gnuggar läkemedelsbolagen händerna, de har fått miljarder för att ta fram ett vaccin.

Jag är inte oroad över coronaviruset utan över de orimliga reaktioner som leder till begränsningar av rörlighet och möten mellan människor. Och framför allt för att en redan hårt belastad sjukvård kommer att bli ännu mer belastad av oroade människor som råkar nysa. Det i sin tur leder till att människor som verkligen behöver vård inte får det.

Jag är också oroad över vilka krafter som kan väcka sådan panik givet att detta sk utbrott är så litet. Vad är det som ligger bakom. För att skapa trovärdighet kring paniken så får vi räkna med uppgraderade hotbilder och påståenden om många fler smittade och döda. Detta är en propagandasmitta och den kan göra mer skada än en verklig sjukdom. Frågan är vad WHO håller på med?

Börje Peratt

Referenser
1) Influenza epidemiology in Italy two years after the 2009-2010 pandemic: need to improve vaccination coverage. Pub Med

10.4161/hv.23235

2) Investigating the impact of influenza on excess mortality in all ages in Italy during recent seasons (2013/14-2016/17 seasons) Pub Med

2019 Nov;88:127-134. doi: 10.1016/j.ijid.2019.08.003. Epub 2019 Aug 8.

3) https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

4) Det här vet vi om coronaviruset Länk

12 COMMENTS

 1. Jag kan inte undanhålla mig en jämförelse med Svininfluensan vars påstådda pandemi och dödlighet var felaktig och ledde till panik och där vaccininsatser skadade fler människor än det hjälpte.

 2. Lite motvikt mot de få Coronafallen.
  Ingen hysteri när det gäller vanliga säsongsinfluensan?
  Säsongsinfluensan går att följa i folkhälsomyndighetens veckorapporter och säsongssammanfattningar.

  Hittills i år har 5791 personer verifierad smitta, och 115 har intensivvårdats (kan finnas viss fördröjning i rapporteringen). Av de som intensivvårdats tillhör 61% en medicinsk riskgrupp.

  Dödsfall presenteras först i säsongssammanfattningen. Förra året var en ”ovanligt mild” säsong med ”minimal dödlighet” enligt rapporten. Det innebar 451 döda (3.7%).

 3. 13 mars. Ökningstakten i antalet insjuknade i coronaviruset covid-19 i Sydkorea går ner.
  Till skillnad mot Kina använder inte Sydkorea tvångsmetoder för att stoppa virusets framfart och på fredagen uppgår antalet nya bekräftade fall till 110 vilket uppges vara det lägsta på tre veckor. I Sydkorea tuffar livet på utan att hela städer sätts i karantän med massisolering av befolkningen. Inte heller är transporterna inställda eller barriärer resta vid stadsgränserna på motorvägarna, framgår det.
  ”På fredagen 13 mars hade 7.979 personer i Sydkorea rapporterats smittats men det som framför allt sticker ut är att bara 67 har dött. Det ger Sydkorea en dödlighet på 0,7 procent i viruset, jämfört med 3,4 procent i världen, enligt WHO”. Och återigen eftersom de allra flesta rapporteras lindrigt drabbade finns ett stort mörkertal vilket sänker dödligheten dramatiskt.

 4. 13 mars Kina: Dramatisk nedgång av nya fall av coronaviruset i Kina
  Under fredagen registrerades fem nya fall i Kinas epicentrum för coronaviruset staden Wuhan. Det var åtta dagen före. Det innebär att siffran är under tio i två raka dagar, rapporterar Reuters enligt Finwire.

 5. Ja man börjar undra vad som ligger bakom. egentligen.. När svininfluensan härjade togs det fram ett vaccin inom ett fingersnäpp och det blev en massvaccinering mer eller mindre under “tvång”…. Gator o torg stod tomma.. Skolor kunde inte undervisa sjukvården var överbelastad… läktarna på olika sport och kultur arrangemang gapade halvtomma..för att folk låg däckade i influensa…
  Nu går det inte få fram nåt vaccin.. (tack o lov).. Skolor stänger… Arenor står tomma… Vi får inte samlas på gator o torg…Vi förbjuds gå på konserter…heja på våra idrottsstjärnor.. Inte ut o resa… Hela städer o länder sätts i karantän och då är inte vi I närheten av varken Hongkong eller svininfluensaepedemin…och inte ens lika sjuka om vi blir sjuka… Man kan ju undra vad det är frågan om

 6. Eftersom kineser, thailändare mfl äter mycket rå mat och även mat som grodor, fåglar, ormar, med flera djur som ha andra byggstenar än vi är vana vid, så tillförs även dessa asiater ett annat virus som vi inte har någon vaccin mot. Tror att det är därför som asiatiska influensor började på 1950-talet , och i samband då förstås med att utlandsresorna påbörjades, Asiaten 1957, Hong-Kong influensan, svininfluensan m.fl . Tror att det är i detta matintag som grundforskningen måste påbörjas för att få fram orsaken till all den asiatiska influensan som drabbar oss.

 7. Det var inte just svininfluensan som min artikel handlade om, utan den handlade om att det asiatiska folkets matintag borde vara föremål för grundforskning, då folkslagen i Asien har en annan matkultur än oss. Jag tror att alla influensavirus från Asien har sin grund i matkulturen.

  • Denna länk hänvisar till AB och 6000 döda av coronaviruset när man har konstaterat att kanske 15 % är korrekta diagnoser och resten falska. Sannolikt är det värre än så de flesta av dessa då 15% som har dött är av vanvård och inkompetens. BP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.