Erik Enby svarar på frågor efter premiären av Sista striden. Foto Börje Peratt

Vad passade bättre än att ha årsmötet för Humanism & Kunskap (HK) den 8 mars i VIPrummet på restaurang Högkvarteret (HK), 5 minuters promenad från Filmhuset där vi sedan premiärvisade dokumentären Sista striden, uppföljaren till Läkaren som vägrade ge upp om Dr Erik Enby.

Text Börje Peratt

Även om det blev en del avhopp kunde vi i Humanism & Kunskap ändå träffas i en komplett styrelse och med flera uppresta medlemmar. Redogörelse för året som gått och planer inför 2020 lades fram. Beslöts om att ha ett arbetsmöte för att fokusera på visioner, strategier och mål. Diskuterades också hur vi skulle få fler medlemmar och stöd för vår verksamhet. Vi drar ett tungt lass så det vore tacknämligt att fler visade sitt stöd om så bara att donera eller bli medlem. LÄNK

Så blev det då dags att se premiären av Sista striden. Försäljningen av biljetter som skulle ta fart sista veckan bromsades istället upp sannolikt pga av rädsla för Corona. Ändå var det många som kom och köpte biljetter på dörren så om det inte blev fullsatt så näst intill.

Regissörens (undertecknads) motiv till uppföljaren på Läkaren som vägrade ge upp, var att reda ut detta justitiemord och tydliggöra hur olika krafter samverkat med ledning av Dan Larhammars undergrävande metoder. Det blev alltmer angeläget att visa på hur föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) utnyttjats för att driva en antihumanistisk politik riktad mot enskilda människor och mot människors tanke- och hälsofrihet. Larhammars metoder bryter också mot mänskliga rättigheter. Att han utnyttjat sin position och makt för att driva häxprocess mot Erik Enby måste vid något tillfälle bestraffas och Erik Enby upprättas. Hur kan en Kunglig akademie ha en sådan förkastlig karaktär som Larhammar som preses? Detta har vi inom HK kritiserat tidigare. Läs gärna denna artikel. Larhammar klagar på att jag har demoniserat honom. I praktiken har han demoniserat sig själv genom sina aktiviteter. Jag återkommer i en annan artikel med en mailväxling mellan Larhammar och mig eftersom han vägrat låta sig intervjuas. Att föreningen VoF tycks oberörbar i offentlig press och media vittnar om något mycket ruttet i det svenska samhället. Bonnierpressen och andra medier har mycket att stå till svars för. Ett annat problem gäller hur denna diaboliska makt har skrämt upp journalister, myndigheter och även jurister så till den milda grad att vi inte fick en enda jurist att ställa upp på Enby. Av detta skäl blev jag hans juridiska ombud i akt och mening att på ett initierat sätt kunna följa alla målen och till slut inse att redan den första anmälan och bestraffningen var på alla sätt felaktig som samtidigt drog undan fötterna för resning och överklagan.  Detta är ett skolexempel på rättsröta.

Torbjörn Sassersson Newsvoice var den enda journalist som hörsammade pressreleasen och inbjudan till premiären. Hans artikel kan du läsa här:

Erik Enby besvarar frågor efter premiärvisning av Sista striden. Foto Torbjörn Sassersson

Några citat

Den här filmen vill jag rekommendera alla att se 💖
Jag såg den ikväll då den hade premiär. Den kommer att finnas tillgänglig som webfilm på Vimeo för alla som vill se den.
Se den och fundera på hur det är möjligt att något sånt här kan få hända i Sverige idag. Hur har vi det med de sk. mänskliga rättigheter?
Tack Börje Peratt och Ritva Peratt för ni gjort den här filmen och lyfter fram sanningen om klappjakten och häxjakten som pågått mot Erik Enby i många år och på hans fantastiska livsverk. (Cristina Divén)

Erik Enby e en hjälte o hans behandlingsmetoder o resultat för all möjlig typ av sjukdom e helt otroliga. Lite för otroliga så han har fått hela läkemedelsindustrin, många läkare, politiker, media, svenska rättsväsendet, svenska kungliga vetenskaps akademin, cancerfonden med mera, med mera emot sig. Istället för o få Nobelpris har de genom en helt sjuk häxjakt lyckats dra hans läkar-legitimation. Sista Striden handlar inte bara om kamp för resning för Erik utan redogör ännu tydligare för hur dessa organisationer, sedan många många år tillbaka, likt en hydra med fler än 9 huvuden jobbar tillsammans för att sänka människor som borde istället behandlas som hjältar, detta i Sverige. (Kim Peratt)

Varmt tack för film som etsar sig in i själen; gripande…. finns det bot mot ’dumhet…?’ (Eva Anderstedt)

En dokumentär film som inte lämnar någon oberörd. Engagerande med högt tempo… (Marianne Hiort af Ornäs)

Hej Börje och Ritva,
måste bara skriva och tacka för igår. Såå roligt att få vara med.
Sista striden var mycket intressant, den har redan slagit igenom som en bomb!
Jag tror att Erik kommer att få upprättelse! (Lisbet Gemzell)

I en timme och 40 minuter satt jag totalt absorberad av en granskande journalistik som får Janne Josefssons ”Uppdrag granskning” och Macchiarini-dokumentärerna att blekna.” (Ulla Premmert)

Filmen kommer att läggas upp på Vimeo mot en ersättning som går till att subtitla filmen.
En minimal professionell ersättning för detta skulle innebära:
Skriva ned allt text ca 2 månader 60,000
Översätta den 1 månad 35 000,-
Lägga in texten i filmen ca 1,5 månad 35 000,-
Lägga ut filmen och administrera sammanlagt kanske tre veckor 25 000,-
Anmäla till festivaler och göra PR ett ständigt arbete med kostnader på ca 20 000 kr.
Summa 175 000 kr (Intäkter som vi inte har och därför behöver vi ha betalt för att visa filmerna på Vimeo så kanske vi slipper betala för att jobba.)

För Läkaren som vägrade ge upp gjordes subtitlingsarbetet utan ersättning (liksom hela produktionen) förutom att en extern tekniker fick ett rabatterat arvode för att lägga in texten i filmen. Vi är tacksamma för Crowdfunding som täckte nästan alla externa kostnader i första filmen. Ingen ersättning utgick till oss som gjorde filmen. Denna första film tog ett år att göra Sista striden tog 4 år och med väsentligt lägre resurser.

The Doctor who refused to give up anmäldes till ett antal festivaler och undertecknad reste till Halifax festival i Kanada och till Nordisk Panorama i Malmö för att gör PR. Tyvärr ledde det inte till att vi sålde filmen till visning på kanal. Utgifterna för detta ca 40 000 kr bekostades av Ritva och Börje Peratt som i praktiken är fattigpensionärer.

Jag har försvarat det med att vi inte spelar golf så detta får bli vår golf.

Tills Sista striden kommer på Vimeo kan du se Läkaren som vägrade ge upp på Vimeo.
Det pågår aktiviteter för att visa filmen Sista striden på biograf. Sannolikt kommer Sista striden på Vimeo ganska snart.

Tacksamma för ditt stöd vilken form det än tar.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.