Bananens dag 4 mars: välj ekologiskt!

1
1375


Foto: jkopka. Pixabay.com

Idag den 4 mars firar vi bananens dag. Kersti Wistrand följer upp en kod på bananskalen och hamnar i Ecuador.

TEXT: KERSTI WISTRAND

1909 kom de första bananerna, ”Jamaica-bananerna”, till Sverige via Göteborgs hamn. Norrmanen Carl ”Banankungen” Mathiesen låg bakom. Tyvärr var den första lasten svartfrusen, men sedan lärde man sig hur den skulle behandlas på bästa sätt för att klara färden över Atlanten. Den 4 mars grundade Mathiesen just detta år aktiebolaget ”The Banana Company AB” och nu har bananen fått sin egen dag just detta datum.

Genomsnittssvensken äter nu hundra bananer per år. Ja, varför inte köpa några stycken till mellanmål? Jag går in i Mariahallen, min livsmedelsbutik, och där ligger de och lyser i stora högar. Jag står en stund och njuter av anblicken och lägger därvid märke till de små etiketterna på de granna frukterna: ”Dole organic 31 684” och börjar fundera på vad detta står för.

Foto: K. Wistrand

Bananerna är ekologiska så ”Organic” (eller bio-organic) betyder just detta, men ”Dole 31684”? Var inte det multinationella frukt- och grönsaksföretaget Dole Food Company något som väckte uppmärksamhet för cirka tio år sedan? En svensk filmare hade gjort en dokumentärfilm om hur tio tusen bananodlare i Nicaraguya drev en rättsprocess mot sin arbetsgivare Dole som använde det förbjudna växtgiftet DBCP vilket bl.a. gjorde männen sterila. De vann slutligen och Dole fick betala ett jätteskadestånd. Frukt- och grönsaksföretaget försökte förgäves förbjuda och tysta ned filmen. Jo, nu minns jag …Men dessa bananer är alltså ekologiska?  Jag beslutar mig för att gå hem och undersöka saken vidare.

Väl hemma börjar jag googla och döm om min förvåning när en trevlig hemsida med en glatt leende bananfarmare från Ecuador dyker upp och jag i det närmaste blir inbjuden till den varmt välkomnande farm varifrån bananerna framför mig kommer LÄNK ! Jag börjar läsa och kliver rakt in i en annan värld än min egen:

 Fotocollage: K.Wistrand

Hej, dina bananer har vuxit på Doles GlobalGAP -certifierade farm El Chorrón i Ecuador.

GlobalGAP finns numera över hela världen och innebär att odlarnas fokus ligger på naturskydd och biologisk mångfald. Siktet är ekologiskt inriktat. Kemiska bekämpningsmedel är borttagna och man värnar om arbetarnas hälsa.

Jag kommer snabbt in i den spännande texten på hemsidan och kan genom att klicka vandra runt i farmen efter en karta och se små videos om arbeten med sådd och skörd och förpackningar av bananerna: LÄNK Jag får på så sätt veta lite hur de 53 arbetarna har det. Kvalitetsfrukter behöver utrymme och plantagen täcker mer än 0,4 kvadratkilometer eller 53 fotbollsplaner. Ecuador som ligger mellan Colombia och Peru har ett mycket varierande landskap från höglänta berg, vulkaner, regnskog till lågt liggande slätter vid kusten. Klimatet är tropiskt och man får se det väderförhållande som råder precis i den stund man läser hemsidan. Man får också veta att Ecuador, som fått sitt namn genom att det genomkorsas av ekvatorn, är världens största bananproducent med fem miljoner ton per år. Landet står för 30 % av den globala bananexporten.

Och kanske har Dole också lärt sig något genom den kritik de var tvungna att ta del av i den svenske journalisten Fredrik Gerttens dokumentärfilm ”Bananas” (2009) [1] eller vill de visa upp en annan mer miljömedveten sida. Hemsidan berättar nämligen om Doles humanitära gärning att deras Dole Foundation stödjer olika samhällsprojekt avseende undervisning och hälsa bland invånare i Ecuador.

Kritiken mot konventionella bananplantage

Avigsidorna för plantagearbetarna på de stora konventionella bananodlingarna där miljögifter används är stora. I följande video som rapporterar om förhållandena i ett annat bananföretag i Ecuador rapporteras om talrika förgiftningar hos män i 40-årsåldern: leverskador, impotens, sterilitet, stora synnedsättningar och dövhet. Möjligheten att klara sig ekonomiskt om man har egna odlingar är mycket begränsad. Kostnaden för banankartonger och gödningsämnen m.m. gör att en låda fylld med bananer ger ägaren mindre än en dollar i behållning. Därför tvingas bananodlarna arbeta under de multinationella företagen med sin hälsa som pant. Se videon ”The real price of the bananas” här: LÄNK 

Välj ekologiska bananer!

Vinsterna är många genom att välja ekologiska bananer: produktionen kontrolleras av certifieringsföretag, den biologiska mångfalden bibehålls, vattendragen blir renare, bananarbetarnas hälsa bibehålls och de får organisera sig fackligt samt barnarbeten förbjuds.

Kersti Wistrand

Not: 1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Bananas!*

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.