Polarpriset 2020

0
1795

Låtskrivaren och kompositören Diane Warren. Foto: Joe Mabel. Wikimedia) samt operasångerskan Anna Netrebko. Foto: Manfred Werner, Wikimedia)

Polarpriset instiftades av Stig ”Stickan” Andersson och delades för första gången ut 1992. Årets Polarpris inom populärmusik tilldelas amerikanska låtskrivaren Diane Warren. Det klassiska priset går till den rysk-österrikiska operasångerskan Anna Netrebko.

TEXT: KERSTI WISTRAND

En enhällig prisnämnd har valt de två polarpristagarna Diane Warren (född 1956) och Anna Netrebko (född 1971) som båda anses vara inom toppskiktet för sina områden. Det är särskilt glädjande att två kvinnor har valts i år och det är mycket viktigt att även låtskrivare uppmärksammas eftersom nästan ingen vet vem som skrivit och producerat många av de låtar vi lyssnar till.

Så här lyder motiveringen:

Låtskrivaren Darren Warren: ”Polar Music Prize 2020 tilldelas den amerikanska låtskrivaren Diane Warren, en mästare på att skriva för den mänskliga rösten. Hennes poplåtar förkroppsligar den ovanliga kombinationen att vara lättlyssnade och samtidigt tillräckligt komplexa för att höras hundratals gånger och fortfarande säga något till lyssnaren. Diane Warren är den regerande drottningen över amerikansk populärmusik. Genom att skriva för artister som Céline Dion, Cher, Aerosmith, Whitney Houston, Beyoncé och Lady Gaga samt att få elva Oscarsnomineringar för sina låtar till hollywoodfilmer, har hon fullbordat konsten att göra powerballader. Diane Warren äger själv alla låtar och driver sitt eget musikförlag, Realsongs, som blivit ett av de mest framgångsrika i världen. Att som sångare få en Diane Warren-sång är en gåva.”

Operasångerskan Anna Netrebko: ”Polar Music Prize 2020 går till den ryska operasopranen Anna Netrebko. Uttrycket ”star quality” har en djupare innebörd i operavärlden. Att vara en virtuos sångare är inte nog. Som konstform handlar opera också om att fånga publikens uppmärksamhet. Ingen under modern tid gör detta bättre än operadivan Anna Netrebko. Som en recensent uttryckte det så personifierar hon ordet ”extra”. Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut på varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera. Anna Netrebko öppnar dörrar. Hon var den första klassiska musikern som togs upp i Time Magazines lista över ”Top 100 Most Influential People”. När Anna Netrebko uppträder är det omöjligt att vända bort blicken.”

Anna Netrebko föddes 1971 i Krasnodar i Ryssland, men är sedan 2006 bosatt i Salzburg och Wien. Hon beskrivs som mycket passionerad och temperamentsfull, något hon säger sig ha fått med sig från kosackerna som lever i Krasnodar. Debuten ägde rum 1994 på Marinskijteatern i Sankt Petersburg där hon sjöng i Mozarts Figaros bröllop. Det internationella genombrottet ägde rum på Festspelen i Salzburg 2002. Sedan dess har hon sjungit på de flesta av västvärldens stora operascener.

Här kan du lyssna till Anna Netrebko när hon sjunger ”Song to the Moon”:

Priserna, en miljon kronor vardera, delas ut på Grand Hotell i Stockholm den 9 juni 2020.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.