75 år sedan förintelselägren upphörde

0
1049

Läkaren Jovan Rays med sin hustru arkitekten Dina Rays. Foto: Frankie Fouganthin. Wikipedia

Den 27 januari infaller den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Dessutom är det i år 75 år sedan koncentrationslägren befriades från nazisterna. Det är viktigt att lyssna till vittnesbörden från överlevarna. Här nedan berättar Jovan och Dina Rays.

TEXT: Humanism & Kunskap

Människor över hela världen samlas idag i den årliga manifestationen för att hedra minnet av alla de människor som satte livet till i förintelselägren: judar, romer, mörka slaver, funktionsnedsatta och homosexuella.

Den allra största delen av dem som dödades i koncentrationslägren var judar. Detta brott mot mänskligheten var noggrant planerat och hänsynslöst utfört av den nazityska regimen och är känt under beteckningen Förintelsen. Fortfarande lever några av överlevarna och det är viktigt att ta del av dessa ögonvittnens berättelse.

Jovan Rays föddes 1933 i Jugoslavien och var yngst av tre syskon. Pappan var bokhandlare och mamman hemmafru. I april 1941, då Jovan var åtta år, kom kriget till Jugoslavien. Serbien var den första provinsen som ”blev fritt från judar”. Mellan 1941 -42 mördades alla hans närmaste. Alla kvinnor och barn gasades ihjäl i bussar utan fönster. Själv lyckades han överleva genom att hålla sig gömd och kom till släktingar i Ungern. 19 mars 1944 marscherade tyska trupper in även där och Jovan greps och fördes genom olika getton med tvångsarbeten till koncentrationslägret Bergen – Belsen, sedan till Teresienstadt nära Prag. Han befriades 8 maj 1945 av ryssarna. Jovan Rays utbildade sig till läkare, gifte sig med Dina 1958 och utvandrade senare till Sverige där han så småningom blev professor i rättsmedicin.

Dina Rajs, även hon född i Jugoslavien, klarade sig genom att modern köpte falska identitetshandlingar och lät henne byta sitt namn till Maria. Runt halsen fick hon en kedja med ett kors. Hon utbildade sig så småningom till arkitekt och mötte sin make Jovan. Tillsammans har de två döttrar. Tillsammans har de även gett ut flera böcker och idag 27 januari släpps deras bok ”Ting som bär våra minnen”. I detta inslag från TV4:s Nyhetsmorgon berättar de om några av dessa föremål: LÄNK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.