Medlemsträff 27 oktober

1
1117
Blomsterkvast från Lisbet. Foto Ritva Peratt
Blomsterkvast från Lisbet. Foto Ritva Peratt
Blomsterkvast från Lisbet. Foto Ritva Peratt
Blomsterkvast från Lisbet. Foto Ritva Peratt

Medlemsträffen den 27 oktober fick en spännande agenda. Lisbet överraskade med blomsterkvast som tack för sommarens givande sammankomst på ön Ven då hon fick sina ben helade.

Undertecknad presenterade fortskridandet av hemsidans nya utseende som Torbjörn Sassersson håller på och tar fram. En fråga rör hur många kategorier vi ska arbeta med och hur vi ska hantera taggar. Behövs kanske lite utbildning och samordning i detta.

Lisbets föredrag om boken ”Rockefeller en klimatsmart historia” av Jacob Nordangård var väldigt ambitiöst upplagt och Lisbet hade fyllt en notbok med anteckningar om dess innehåll. Varje detalj tyck mig viktig så min sammanfattning är minst sagt ytlig.

En klimatsmart historia börjar med bröderna John D. och William Avery Rockefeller. I slutet av 1800-talet lade de grunden till familjens enorma förmögenhet och makt genom att försäkra sig om kontrollen över den framväxande oljeindustrin då de bildade Standard Oil of Ohio. Men, för att förstå hur Rockefeller verkade och med vilka medel och mål behöver man nog läsa boken i ett sammanhang där man kan diskutera de olika frågorna som dyker upp. Det är annars väldigt lätt att hamna i generaliseringar.

1890 grundade John D. Rockefeller University of Chicago. Där utvecklades med tiden många discipliner, och det har fram till idag lett till 90 Nobelpris. Något som påminner om Bonniers strategi i Sverige är uppköpet av flera landstäckande tidningar såsom Time Magazine och Newsweek. Greta Thunberg pryder första sidan på senaste numret av – Time Magazine.
I Rockefeller en klimatsmart historia tycker han sig ha identifierat en hydra och avslöjat hur Rockefellers med sitt nätverk, lyckats skapa och kontrollera inte bara den globala ekonomin utan även vår tids ödesfråga – klimathotsagendan.

Detta med hydra påminner mig om Sista striden, uppföljaren till Läkaren som vägrade ge upp. Jag har där formulerat en analys av en svensk hydra som Dan Larhammar haft bakom sig i förföljelserna av Erik Enby. Jag berättade också om framskridandet av filmen ”Sista striden” där jag efter mycket grävande äntligen fått ett flyt i redigeringen.

Marianne berättade sedan om den förestående Konstrundan ”Kransen runt” som går av stapeln 23-24 november i Midsommarkransen.

Kersti berättade om sin aktuella artikelserie om änglar och den kommande artikeln om Swedenborg – Våra änglar och himmelska hemligheter. Kersti hade också varit på en föreläsning med Lorna Byrne från Irland som nu reser världen runt och berättar sin historia om det hon upplever som ständigt närvarande himlafigurer. Den artikeln kommer in till allhelgonahelgen.

Ingela kom inrusande lite sent men full av iver att berätta om sina tankar kring hälsa, hot och möjligheter. Också här blir en sammanfattning risk för förlorade sammanhang så helst ser jag att Ingela försöker formulera en artikel.

Tack för all kunskap som förmedlades och spännande samtal.

Vid pennan
Börje Peratt

Previous articleÄnglahistorik del I
Next articleÄnglahistorik del II: Swedenborgs änglavärld
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.