9 december, 2019

Oktobervisa av Alf Hambe


” Ser jag träden som blommar i gult och i rött/ är det alls ingen blomning jag ser. / men det var nå´n som sa: / `Det är bara den som är trött/ ser en höst där ett vårunder sker.” Så börjar Alf Hambes vackra Oktobervisa, som du kan lyssna till här.

TEXT: KERSTI WISTRAND Skärmdumpar från youtube
Oktobervisa: Klicka på LÄNK

Alf Hambe föddes i Halland 1931, avlade så småningom folkskollärarexamen och debuterade som vissångare 1959. Ett par år senare etablerade han sig med framgång som vissångare med uteslutande egna alster. Hans visvärld är ofta förlagd till ”Molom”, en plats i gränslandet mellan verklighet och fantasi där man kan vandra ”mol allena”. Hambe har tolkats av bl.a. Alice Babs, Fred Åkerström och Hootenanny Singers. 2008 mottog Alf Hambe kungamedaljen Litteris et Artibus för ”konstnärliga insatser som författare och viskompositör”.

Här ovan kan du lyssna till ”Visa i Molom”:

Kersti Wistrand

Spread the love
About Kersti Wistrand

Kersti Wistrand är psykolog och adjunkt i bl a religion och historia med studier i shamanism och medvetandeforskning. Hennes specialitet är förändrade medvetandetillstånd i samband med nära döden samt förlossning. Hon är tillsammans med dr Jan Pilotti redaktör och medförfattare till boken ”Medvetandet och döden” (1982). Se Libris. Boken innebar att Wistrand tillhörde kretsen av ”offentliga personer” under 80-talet. Wistrands forskning har fått stor uppmärksamhet i bland annat Ryssland.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.