Vattenbrist bakom många av världens konflikter

0
3907

785 miljoner människor i världen saknar grundläggande tillgång till rent dricksvatten. De flesta av dessa bor i Oceanien och i afrikanska länder söder om Sahara. Enligt en FN-rapport 3 augusti hör brist på rent vatten och antalet krig och konflikter ihop.

TEXT: KERSTI WISTRAND

FOTO: Skärmdumpar från Aktuellt, Svt1, 3 augusti 2019 samt wikipedia

Vatten är en grundläggande rättighet men idag har enligt FN tre av tio personer inte tillgång till rent vatten. Enligt FN kommer hälften av jordens befolkning inom fem år att bo inom områden som har problem med vattenförsörjningen och därmed också att få försörjningsproblem, något som kan leda till fler konflikter och krig i världen.

Tidigare har FN endast sett vattenbristen som en bakomliggande drivkraft till krig bland många andra. Det har funnits med som en aspekt, men nu har man insett att bristen på rent vatten kan vara den viktigaste orsaken till drivkraften bakom krig och konflikter, som i sin tur leder till stora flyktingströmmar. Som exempel på detta uppger man nu kriget i Syrien, vars stora flyktingströmmar vi alla är bekanta med. Detta krig föregicks av sex års torka. Ett annat exempel uppger FN vara norra Nigeria, där terrorgruppen Boko Harams härjningar har utlösts av att Tschadsjön sjunkit och torkat ut. 

Kvinna i Tanzania hämtar vatten (alltid förorenat) ur uttorkad flod. Foto: Bob Metcalf. Wikipedia.

Regnvattnet dunstar bort i den afrikanska hettan. En miljard människor bor på savannen och där finns idag inget effektivt sätt att fånga upp regnvatten. Afrika hyser idag stora områden outnyttjad jordbruksmark, detta till trots har man den lägsta produktiviteten i världen. En av orsakerna har jag skrivit om i artikeln ”Kampen mot ökenutbredning och kolutsläpp”: LÄNK 

JMP (Joint Monitoring Programme) leds av WHO och Unicef och har fått uppdraget av FN att kartlägga och redovisa tillgång till vatten, sanitet och hygien. Den 18 juni i år släppte IMP en rapport som visar att 1,8 miljarder människor fått tillgång till rent vatten sedan år 2 000, men trots detta saknar 785 miljoner fortfarande rent dricksvatten. Av dem använder 144 miljoner människor smutsat vatten från sjöar, floder och andra öppna källor som dricksvatten. 673 miljoner uträttar sina behov utomhus. 2 miljarder, dvs. nästan en fjärdedel av världens befolkning, saknar tillgång till sanitet och 40 % saknar möjlighet till grundläggande hygien medelst tvål och vatten.

Water Aid är en internationell organisation, verksam på ideell basis, som lyckats åstadkomma mycket för att få fram rent vatten. Förutom information kring världens vattenproblem samlar de in pengar till toaletter, sanitet, undervisning i hälsoproblem m.m. Här kan du läsa om deras verksamhet, bl.a. att LÄNK

Dedo Mate-Kodje ovan är talesperson för Water Aid West Africa. Hon berättar hur vattenbrist triggar igång försörjningsproblem och ohälsa och utlöser konflikter samt vad som kan hända efter en längre tids torka:

–  I början när det är torka och odlingssäsongen är över,  flyttar de yngre männen till storstäderna för att finna försörjning till sig och sina familjer. Om detta misslyckas söker de arbeten längre bort. Om även detta misslyckas så omgrupperar de sig och undersöker om de kan flytta från regionen helt och hållet för att söka jobb någon annanstans.

– Om inte alla länder tar upp vattenfrågan både nationellt och internationellt så hamnar vi i en situation där livet på jorden, som vi känner det, är över, avslutar hon.

Konsekvensen om man inte kan försörja sig längre, är alltså utvandring och nya migrationsvågor till bland annat Europa. 

Kersti Wistrand

Källor: Svt1 Aktuellt 3 aug.2019 kl 19.40 samt https://www.wateraid.org/se/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.