Lil Hjertström – debuterade som författare vid 86 års ålder

5
1482
Lil Hjertström Foto ???
Lil Hjertström Foto Egen

Lil Hjertström, vår senaste medlem, föddes i Norrbotten 1932. Hon har en levnadshistoria och ett författarskap som torde intressera våra läsare. Som arbetarbarn fick Lil tidigt tjäna som piga men hon sökte sig till sjukvården. Senare skulle hon komma att utbilda sig till talpedagog. Parallellt kom Lil att arbeta inom journalistik. Så plötsligt drabbas hon av meddelanden som hon uppfattar kommer från ett högre medvetande. Det tar henne 40 år att publicera texterna. Vi välkomnar Lil till vår förening.

TEXT LIL HJERTSTRÖM
REDIGERING BÖRJE PERATT

Jag är född i Malmberget, Norrbotten år 1932 av 40-åriga föräldrar. Jag var 2 månader för tidigt född, vägde 2,2 kg och hade navelsträngen lindad tre varv runt halsen, enligt min äldsta syster som var med vid min födsel och bistod barnmorskan.

Är till yrket talpedagog, med examen 1968, har arbetat som logoped vid lasarett, som talpedagog i skolar och som logonom inför grupper som ville lära sig tala inför publik.

Min hobby har varit musik varför jag även arbetat som sångpedagog.
För att kunna arbeta med elever i grupp gick jag en utbildning till dramapedagog, där jag lärde mig använda denna form som ett pedagogiskt hjälpmedel.

Kallar mig för nedtecknare av dokumentärer d.v.s. händelser som berört och berör människor av olika anledningar. Har för begränsad fantasi för att kunna hitta på och skriva romaner.

Min frigörelse började nog då jag flyttade till Luleå våren 1960 till ett arbete vid Statspolisen där jag hade hand om alla flygande inspektioner inom distriktet. Flyttade sedan 1963 till Stockholm. Hade fått tag i en bra barnflicka från Luleå. Hennes far var en av poliserna som jag arbetat med. Jag hade två arbeten ett som sekreterare, därifrån klockan fem till Dagens Nyheter och ta hand om och skriva ned journalisternas bandade utrikesnyheter från Moskva, London, Paris och USA.

Här väcktes sannolikt mitt intresse för att berätta om verkliga historier som engagerat mig vilket ledde till dokumentärer som kom att framföras på scen eller som ljudprogram i Sveriges Radio.

1970 – 1971 Finnforsrövarna – ett krönikespel om 7 stigmäns som härjade i Skelleftetrakten under tidigt 1500-tal. De tillfångatog en 14-årig getarflicka som fick ”tjäna ” dom under 7 år, men hon lyckades fly sedan hon berusat dom. Hon hittar hem och kan berätta var rövarna bor – i en grotta (som faktiskt finns kvar än idag). Det blir skallgång och jakt och mord på männen. År 1521 dödas rövarhövdingen.

1981 gjorde jag flera program för Sveriges Radio ett om Wind- chele-termometern baserad på intervju med uppfinnaren. Sedan ett program om den svenska frivilligbataljonen som under finska vinterkriget mot Ryssland tog sig fram genom minfält för att befria det ryssockuperade Hangö.
Ett program om Armasjärviolyckan blev en dramadokumentär och handlar om händelserna kring en färjekatastrof år 1941, då 46 svenska unga soldater drunknade i sjön Armasjärvi, eftersom färjan de färdades på var otät och tog in vatten. De dramatiserade inslagen gjordes med aktörer vid Norrbottensteatern.

1987 skrev jag Gruvskoj – en dokumentär i revyform om händelser som skett under 60 år. Från 1926 då man fann guld i berget. Det fyndet gav eko och skapade tusentals arbetstillfällen både i Sverige och utomlands.

1971 – 1978 mottog jag för mig svårförståeliga budskap från något som kan beskrivas som en högre medvetenhet. Denne presenterade sig som Lucas. Jag fick efterhand det förklarat som kanalisering.

Det hela började då jag en afton satte mig ner för att börja skriva en musikal. Jag hade ett kollegieblock framför mig, då armen stelnade och handen med pennan började röra sig och skriva okontrollerat. Fick veta att jag var ett oskrivet blad och skulle inte vara rädd.

Nu hör det till bilden av mig att jag gjorde avspänningsövningar eller mediterade varje dag.
Så under följande dags djupmeditation ”vaknade” jag av en lång berättelse om alltings begynnelse.
Så här fortsatte det under nästan varje meditation. Jag blev oerhört trött varför jag fick upphöra med de dagliga meditationerna. Oftast hade det skrivits på bordet där jag satt. Blev därför tvungen att anlita goda vänner som vände på bladen. Bokstäverna kunde vara två centimeter höga. Därför gick det åt mycket papper.

Min dåvarande make förklarade att jag nu var i ett tillstånd då jag inte kunde skilja på fantasi och verklighet. Jag blev rädd och fruktade för mitt förstånd. Jag stoppade ner alla kollegieblock i sex plastpåsar och bar ner dom i en fuktig källare.

TYSTNAD i 6 år. Till den dag då jag insåg att jag bodde i Sveriges Klondyke – Boliden.

Jag har inte direkt varit någon friluftsmänniska, men jag har plockat av höstens skördar som kantareller, blodriskor, murklor , hjortron, blåbär, åkerbär och lingon, men fick åldersdiabetes, och andra sjukdomar vilka gjorde att jag fick slå ner på takten och år 2010 blev mitt högre ben amputerat över låret, varför jag numera är rullstolsburen.

Eftersom mycket av det kanaliserade materialet var ytterst svårbegripligt för mig, har jag under alla år sökt fördjupa mig i både profan och andlig litteratur liksom i kemi, fysik och inte minst psykologi.
När skilsmässan var ett faktum 1992 tog jag fram plastpåsarna med allt material för att börja redigera det.
En del blad var förstörda av fukt och tydningen blev rätt svår.

För att dokumentera allt material och därtill beskriva/formulera de egna tankarna, tog det 40 år. Solens bok – Jag är den jaget är publicerades i oktober 2018 och riktar sig till intresserade läsare av det jag fått till mig av möjliga utomjordiska energier och intelligenser.

Hur mottogs mina uppenbarelser i Bolidens lilla samhälle?
Två kvinnor kom en dag o ringde på ,och berättade att de kommande söndag skulle hålla förbön för mig på EFS (Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen).

– ”Vi tror att djävulen har slagit sina klor i dig och att du hädanefter går djävulens ärenden.”

Jag förstår om några tvivlar på källan, men det som övertygar mig om att materialet i boken inte är fria fantasier är min totala brist på kunskap i fysik, kvantfysik, astronomi, psykologi m.fl ämnen, samt att materialet har gett mig upplysningar som jag varit helt främmande inför.

Jag ser materialet som en upplysningsfilosofi.

Jag är oändligt tacksam och hedrad över att [eller om] jag har fått vara ett redskap för en högre medvetenhet. Såhär efteråt kan jag tänka att allt hade kanske sitt ursprung i mitt nedtecknande av reella händelser. Jag gjorde ju dessa anteckningar på grund av min begränsade förmåga för fria fantasier.

Lil Hjertström

Förlagshuset Siljans Måsar KB Solens bok

Här behandlas den moderna fysikens beröringspunkter med de andliga principerna och den stora, eviga frågan om livets mening. Här får skeenden och sammanhang som rör kristendomens två största ikoner, Jesus och hans mor Maria, en annorlunda beskrivning än den bibliska.

Läsprov (PDF fil laddas ned)

5 COMMENTS

 1. Här gäller verkligen devisen: Det är aldrig för sent att göra något nytt! Jag debuterade med den historiska relationsromanen FINA FLICKOR, när jag var 73 år. Nu skriver jag för fullt på uppföljaren.

 2. Bästa vänner !
  Vi vet att världen är avhumaniserad.
  Därför måste du bli en av dem som
  ser till att världen blir human
  mot dig och dina vänner.
  Hälsningar
  Lil

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.