Elsparkscykeln en trafikfara!

2
1211
Elpsparkcykel med olaglig skjuts. Foto Kersti Wistrand
Elsparkcykel med olaglig skjuts. Foto Kersti Wistrand

Är elsparkcykel ett smidigt transportmedel eller störande trafikfara? Det reser frågor om elsparkcykelns vara eller inte vara.

TEXT OCH FOTO: KERSTI WISTRAND

Elsparkcykel i krock, en allvarligt skadad

Rubriken på löpsedeln drar till sig blickarna. Elsparkcyklarna blir allt fler i våra större städer och hyllas av de åkande för sin smidighet och miljövänlighet. Men faktum är att många av dessa cyklister tycks sakna sunt förnuft och utsätter både sig själva och andra för fara. Olyckorna har ökat rejält från åtta förra året till 107 hittills i år. En ung man har avlidit. Fem har skadats allvarligt och 47 måttligt. Vad bör krävas?
Tisdagkvällens Rapportsändning på TV1 den tionde juli låter meddela:

”Elsparksolyckorna har ökat rejält från åtta förra året till 107 hittills i år. En 26-årig man har omkommit och fem är mycket allvarligt skadade, 27 måttligt och 74 lindrigt, enligt transportstyrelsen.”

Som boende i Stockholms innerstad ser jag dagligen unga människor fara fram på sina elsparkcyklar i trafiken. De snirklar sig fram mitt i gatan mellan stillastående bilar väntande på grön signal. De ilar tyst fram mellan gångtrafikanterna på trottoarer och gågator och skrämmer många, både gångtrafikanter och hundar. Få har cykelhjälm och man undrar som gångtrafikant när man ska bli vittne till en trafikolycka. Här är ett par upplevelser jag kan dela med mig av.

Episod I: Kungsgatan mellan Stureplan och Hötorget i eftermiddagens rusningstrafik. Jag sitter längst fram i en stadsbuss och har samma goda utsikt som chauffören. Massor av fordon i båda riktningarna med en hel del stillastående i trafiken, som sakta kryper framåt då och då. Stress att hinna tidtabeller och bilar som kört in i bussfilen som extra hinder. Så detta tämligen nya fenomen: flera elsparkcyklister kör i ganska hög fart (och utan cykelhjälm) i sicksack mellan bussar och bilar för att själva snabbare komma fram. Ömsom är dessa cyklister så långt åt höger i körfältet som de kan komma, ömsom så långt åt vänster som möjligt. Jag känner mig själv aningen stressad av att se detta och hur ska inte busschauffören som upplever detta flera gånger dagligen känna det? Jag sneglar på honom. Han förefaller verkligen stressad och torkar sig i pannan.

Episod II: Nyss höll jag själv på att bli krockoffer. Satt där på utomhusserveringen tillsammans med en god vän, när en kille kom körande i hög hastighet med sin elsparkcykel på trottoaren, svängande hit och dit mellan de gående. För att väja undan kom han så nära vårt bord att han tuschade mig. Min betydligt yngre vän satte teet i halsen av pur förskräckelse. Han hade ryggen mot det tystgående elfordonet och blev därför extra skrämd.

Episod III: Fyra elsparkcyklar står parkerade kors och tvärs på en gångbana jämsides en innerstadspark. En synskadad man med vit käpp kommer gående, trevar sig fram mellan cyklarna med käppens hjälp, men klarar inte av alla de plötsliga hindren utan snubblar till mot en cykel. Gjorde han sig illa? Hur upplevde han detta? Kommer han att undvika denna gångväg i fortsättningen?

Införa ”körkort” eller förbjuda?

En elsparkcykel är ett elfordon utan trampor som får köras i max 20 km/timmen. Ett fåtal äger sina elfordon. Flera hundra elsparkcyklar är utplacerade till uthyrning i våra större städer. I mars hade Stockholm 1 500 och Malmö runt 700. [1] Uthyrningsfirmor och fordon ökar explosionsartat.

Tanken är att den som vill åka en sväng plockar upp elsparkcykeln från gatan, registrerar en körning, betalar via en app i mobilen och parkerar fordonet där man är när man kört klart. Idag slarvas det med parkeringen som ofta slarvigt äger rum mitt på torg och gångbanor och framför entréer. [2]
På kvällen kommer en firmabil och plockar upp cyklarna och för dem till utgångsplatsen.

Polisen ser mest till cyklisterna och är oroad över att dessa inte använder hjälm. [3]

Hittills har jag inte sett någon som använder cykelhjälm – det bara är en tidsfråga innan någon slår i skallen. De tycks identifiera sig med fotgängare. Jag tror att vi har ett stort mörkertal när det gäller olyckor, säger trafikpolisen Johan Sundström till TT.

Det finns också gott om olagliga beteenden hos cyklisterna:

Att åka mer än en person på en elsparkcykel är ett klart lagbrott, fortsätter Johan Sundström. Fordonet är inte utrustat för detta och det kostar 500 kronor i böter. Det är samma belopp som om man sitter fyra stycken i ett bilbaksäte avsett för tre personer. Elcykeln ska användas på samma sätt som en vanlig cykel och medtrafikanter och medmänniskor ska respekteras.

Vad kan man göra åt det hela?
Vilken typ av fordon ska man räkna elsparkcykeln till och vilka trafikregler gäller? Hans Cassepierre, transportstyrelsens utredare, var inbjuden till SVT1:s morgonstudio 4 juli för att diskutera ämnet och besvara frågor.

Elsparkcykeln är en eldriven cykel men många av fordonen uppfyller inte kraven för detta, får vi veta. För att det ska vara en eldriven cykel får den ha en motor med en effekt på 250 Watt och inte överskrida hastigheten på max 20 km/timmen. Samma bromskrav som för cykel gäller. ”Vi har sett att det är väldigt olika regler i olika länder i övriga Europa. De har max 20-gräns men motorn kan ha mycket större effekt eller ingen begränsning alls, vilket gör att en del importerade elcyklar olagligt och ganska enkelt går att trimma till hastigheter på över 30 km/timmen genom att manövrera gas och broms. Därvid är det inte längre frågan om en elcykel utan ett annat motordrivet fordon. Detta är naturligtvis olagligt och kan bli rejält kostsamt för den som åker omkring och får böta. Om man saknar trafikförsäkring så får man dessutom själv stå för alla kostnader vid en olycka. Detta gäller även vid hyrd lånecykel. Man har själv ansvaret för att försäkra sig.”

”Samma trafikregler som för vanlig cykel gäller”, fortsätter Hans Cassepierre. ”Man får köra överallt där man får cykla. Man får åka i gångfart på en trottoar, dvs. 6 – 7 km/timmen, inte mer. Enligt lag ska alla som cyklar och inte har fyllt 15 år, ha hjälm, men vi rekommenderar alla att ha en cykelhjälm för att skydda sig även om det inte är krav över femton. Du måste alltid ha en ringklocka på cykeln och belysning när det är mörkt. Polisen har uppdraget att se till att reglerna efterföljs.”

I Spanien har man så dålig erfarenhet av elsparkcyklar att man har förbjudit dem.
Går Sverige sakta i samma riktning? Som det är nu verkar det som om företagen i Sverige missat att vi har en gräns på 20 km/timmen och en motoreffekt på 250 Watt för att få ta elsparkcyklarna i trafik.

De som framför fordonen begår ofta lagbrott. Det är tämligen vanligt att två personer åker på en ”elcykelbräda” mitt ute i högtrafiken bland bilarna. För att inte tala om vad som sker på trottoarer och vad gamla människor och funktionshindrade kan råka ut för när de stöter i de felaktigt parkerade elsparkcyklarna. Det är polisen som ska se efter dessa nya marodörer, men som bekant fungerar inte detta.
Hur många olyckor ska ske? Ett obligatoriskt ”körkort”, där trafikreglerna för elfordonet läses igenom och undertecknas, hos uthyrarna? Eller totalförbud som i Spanien?

Kersti Wistrand

Referenser:
1) Länk 1
2) Länk 2
3) Länk 3

2 COMMENTS

  1. ”vi har en gräns på 20 km/timmen och en motoreffekt på 250 Watt för att få ta elsparkcyklarna i trafik.”
    Nej de kan tas i trafik men de ska då klassas inom någon av mopedklasserna vilket ställer fler krav både på föraren och tillverkarens typgodkännande av fordonet. Men härom verkar det råda stor okunskap.

  2. Sanja R. Juric skrev en kommentar på FACEBOOK. Nu drog jag ju ut en elsparkcykel ur fontänen, så tydligen har den genomkorkade trenden att slänga dem i vatten kommit igång.

    Inte nog med att de endast har livslängd på cirka 2 månader så i Stockholm lär man skrota mellan 8-12.000 endast i år, så lär batterierna läcka ut i vattnet.

    ”Vi tjänar fortfarande pengar på dem. Men det går alltid att tjäna mer och för hållbarheten i allmänhet är det synd att de inte håller längre, sade Douglas Stark i samband med eventet.”- Svenska Vd för Voi, Douglas Stark (Expressen, 15 mars-19)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.