Våra medicinalväxter: 1. Groblad

1
1251


Plantago major, groblad.

Varför inte passa på att så här sommartid studera lite svenska medicinalväxter? Kersti Wistrand börjar med att botanisera på sin innergård i centrala Stockholm och finner där grobladet, känt för sina sårläkande egenskaper.

TEXT och FOTO: KERSTI WISTRAND

Groblad växer där människor och djur ”trampar fram”. Fröna sprids nämligen genom att de hakar fast under fot- och skosulorna. Därför heter groblad just plantago major på latin, där planta betyder fotsula. När européerna vandrade in i Nordamerika, transporterades växtens frön under diligensernas trähjul och började gro. Ursprungsbefolkningen kallade därför växten ”de vita männens spår”.

Användningsområden

En gång i tiden drygade man ut mjölet med de ännu gröna fröna från grobladets blomsterställning föratt koka gröt. Grobladets frön har laxerande verkan och eftersom de innehåller mycket slem användes det till att behandla kolit och inflammation i tarmarna.

Bladen skördades innan fröna dök upp. En matsked färskt eller torkat groblad fick dra i en kopp varmt vatten i fem minuter. Sedan dracks detta örtte vid rethosta och luftvägsbesvär.

Förr i tiden hade verbet ”gro” en annan betydelse, nämligen ”läka”. Groblad är naturens bästa plåster som användes till att läka skrubbsår, sprickor och vårtor. Det kan sköljas och läggas direkt på huden. Det drar ur var ur sår och stickor ur fingrarna. En vän till mig fick bort sin inflammation i tandköttet genom att lägga in krossat groblad i en lite gasbinda i munnen över natten. På samma sätt kan man linda om t.ex. ett sår, som då läker snabbare. Det bör vara inlindat sex till åtta timmar för att göra verkan. Den person som lider av psoriasis kan badda huden 3 – 4 gånger dagligen med ett avkok på groblad. Och har du fått ett insektsbett, så gnugga sönder ett groblad så det blir vått och gnugga sedan in det där du blivit biten. Bra i synnerhet vid myggstick!

Groblad innehåller:
slemämnen som löser upp och transporterar bort var ur sår
glycosiden aucubin med starkt bakteriedödande verkan
xantofyll ett förstadium till A-vitamin, som stimulerar ämnesomsättningen i huden
garvämnen som drar ihop skadad vävnad, hejdar blödning och hjälper sår att sluta sig
kiselsyra som påskyndar nybildningen av hud
zink som är sårläkande

Man ska inte använda groblad om …
… man märker att man är allergisk mot groblad (utslag)
… man får ökad surhet i magen av växten
… man har hög blodkoagulering eller benägenhet att få blodproppar

Kersti Wistrand

Källor: Diverse örtmedicinska böcker samt https://sv.crunchcompass.com/lekavyya-rasliny/894-tryputnik/ , https://www.svtplay.se/video/1323960/ortskolan/ortskolan-sasong-1-groblad?start=auto&tab=2012

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.