Kristallen den fina . . .

0
2244
Bergskristall Foto Börje Peratt
Bergskristall Foto Börje Peratt

Den svenska folkvisan ”Kristallen den fina som i solen månd´ skina” sjöngs förr i världen i midsommartid. Kersti Wistrand gör en betraktelse över bergskristallens betydelse hos naturfolken och berättar här hur en del indianstammar behandlade sina bergskristaller vid sommarsolståndet.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Ädelstenar och kristaller har alltid fascinerat mänskligheten över hela världen. De har tilldelats magiska egenskaper och har använts i helande syfte för att skapa balans i människokroppen och befria från sjukdomar. I västra Panama i Centralamerika har arkeologerna 2007 grävt fram en liten hög med tolv ovanliga stenar, som antagligen legat i en senare förmultnad skinnpåse tillhörande en shaman [1] eller helare. I denna fanns även en kvartskristall, som förknippas med upplevelser i förändrade medvetandetillstånd i ursprungs-befolkningens gamla myter. [2] Genom C14- metoden har man konstaterat att dessa kristaller legat där i minst 4 000 år. [3] I Kalifornien har man vid arkeologiska utgrävningar funnit kvartskristaller som använts för 8 000 år sedan.

Själva ordet kristall kommer från grekiskans krystallos som betyder ”is”. Kanske har man trott att bergskristallerna var av is då man hittade dem på hög höjd i Alperna, där de återfanns i sprickor och klyftor och vackert reflekterade ljuset. Stora fynd av mycket klara kristaller finns i Brasilien, men även i Sverige kan de påträffas på sina håll. [3]

Bergskristaller har världen över ingått i olika medicinmäns och shamaners riter och sjukdomsbehandlingar och där tillhört det mest kraftfulla av de s.k. kraftföremålen som dessa personer samlat på sig i sina medicinpåsar. Några av de naturfolk som använt/använder sig av dessa är urinnevånare i Australien, yumantalande indianer i södra Kalifornien, ursprungsbefolkningen på Amerikas nordvästra kust, jivaros i Peru-Ecuador och ursprungsbefolkningar kring övre Amazonas. De har använt kristallen bl.a. för att försätta sig i ett medvetandetillstånd bortom tid och rum, där de kan se och förutsäga framtiden. På sätt och vis kan man säga att en del naturfolk ser på kvartskristallen som ”stelnat ljus” som ger ”upplysningar och seende bortom tid och rum”. Hos det australiska Wiradjerifolket fick shamanen under utbildning en bit kvartskristall ”insjungen i pannan” så att det s.k. tredje ögat skulle öppnas och de ”skulle kunna se rakt in i saker och ting”. I vår kultur förbinds kristallkulan med spådamer. Men kristallerna kunde även prepareras energimässigt för sjukdomsbehandlingar inklusive distanshealing, enligt Michael Harner.

I den moderna fysiken är bergskristallen känd för sina elektroniska egenskaper och har varit en viktig grundläggande komponent i radiosändare och radiomottagare (”kristallmottagare”). Senare blev tunna skivor av kvartskristall viktiga delar av modern elektronisk utrustning i datorer och tidmätare.

Socialantropologen och professorn Michael Harner berättar i sin bok ”Shamanens väg – en vägledning till kraft och helande” (s. 138, 1980) att det var brukligt hos vissa indianstammar att sedan man renat bergskristallen ladda eller programmera den genom att under sommarsolståndet gå upp på ett isolerat och högt beläget berg eller bergstopp. Där skulle medicinmannen sedan klyva en käpp i ena änden, sticka den andra änden i marken och placera kristallen med spetsen riktad uppåt i klyftan i käppens uppåtriktade spets. Där skulle sedan kristallen lämnas åtta dagar i sträck för att laddas med solenergi.

Låt oss slutligen återgå till den svenska midsommaren och lyssna till Orphei drängar som sjunger just ”Kristallen den fina”, en folkvisa från Skattungsbyn i norra Dalarna.

Kersti Wistrand

Not: [1] Shamanismen är en ännu levande metod hos naturfolken. Med shamanens hjälp anses hälsa och balans bevaras såväl inom människan och samhället som mellan människa och natur. Shamanen är ofta helare och psykoterapeut, andlig ledare, siare, poet och helig politiker. Han/hon kan försätta sig i ett förändrat medvetandetillstånd med hjälp av trummor, dans, sång – och i dessa fall ovan även medelst bergskristallens hjälp – för att få kontakt med tillvarons dolda sida där han/hon hämtar hjälp och kraft.

Referenser:
[2]https://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130114153522.htm
[3]https://www.researchgate.net/publication/257786349_A_4000-year-old_shaman’s_stone_cache_at_Casita_de_Piedra_western_Panama
[4] https://sv.wikipedia.org/wiki/Bergkristall

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.