Det romska upprorets dag – 16 maj

0
1113


Bildtext: Den romska flickan Settela Steinbach på väg mot Auschwitz, januari 1944. Foto: Rudolf Breslaur

Idag den 16 maj bör vi uppmärksamma ”Det romska upprorets dag”. Det är 75 år sedan som romerna gjorde uppror mot de tyska SS-soldaterna i det s.k. ”Zigenarlägret” i förintelselägret Auschwitz II (Birkenau).

TEXT: KERSTI WISTRAND

Alla har hört talas om ”sex miljoner”, men i Förintelsen dog inte bara judar. Där utrotades även romer, mörkhåriga slaver, homosexuella, Jehovas vittnen, funktionshindrade och motståndsmän. En klappjakt på romer, sinti och andra resandefolk pågick i hela Europa. De sist nämnda grupperna har inte kunnat föra sin talan på samma sätt som judarna och är därför ofta bortglömda i sammanhanget. [1]

Omkring 19 300 romer – barn, kvinnor och män likviderades i Auschwitz II/ Birkenau. Alla romer som kom till detta läger, gasades inte direkt efter ankomsten utan placerades i ett blandat läger, där barn, kvinnor och män var fångar tillsammans. De märktes med bokstaven Z och lägernummer på armen. De vuxna steriliserades och tvingades till slavarbete. En del utsattes för medicinska experiment och torterades. Doktor Josef Mengele, ”dödsängeln”, valde ut barn, särskilt tvillingar, och tvingade dem till märkliga experiment som ledde till döden.

På kvällen den 16 maj 1944, i Auschwitz-Birkenau, omringade beväpnade SS-vakter området där romer och sinti-fångar höll till. Vakternas avsikt var att samla ihop de närmare 6000 fångarna och skicka dem till gaskammaren. Men när vakterna närmade sig området, möttes de av väpnat motstånd från fångarna. Romerna hade tjuvlyssnat och fått veta vad som var på gång. I hemlighet tillverkade de enkla vapen av trä, stenar, plåt och annat skrot som de kunde komma över och gjorde uppror, vilket hindrade nazisterna att fullfölja sina planer den dagen. Istället fördes flera tusen romer till andra läger och sammanlagt överlevde 2 000 av dem som befunnit sig i Auschwitz II/ Birkenau i samband med upproret. Därför har den 16 maj fått benämningen ”Upprorets dag”.

Vi vet inte så mycket om Förintelsens romska offer. Forskarna har inte visat så stort intresse att samla in de överlevandes vittnesmål och det finns därför mycket lite historisk forskning och få böcker i ämnet. En av dem som var med och utsattes som barn är Rita Prigmore, som idag kommer från Tyskland till Göteborgs Stadsbibliotek, Götaplatsen 3, för att berätta. Rita hade en tvillingsyster, Rolanda. De båda flickorna skildes tidigt från sina föräldrar och utsattes för dr Mengeles experiment. Rolanda dog medan Rita klarade sig. Föredraget hålls på engelska 18.00 – 19.30. Gratis inträde.

Rita Prigmore och hennes syster togs från modern när de endast var fem dagar gamla. Dr Mengele utsatte dem för experiment. Han ville se om det gick att förändra barnens ögon från brun till blå färg för att få romerna att likna den germanska rasen. Rita Prigmore klarade sig men har varit sjuklig och svag resten av livet. Det visade sig senare i vuxen ålder att hon som baby hade blivit utsatt för en hjärnoperation. Här kan du se en intervju med Rita Prigmore LÄNK

– Har du något råd att ge till nutida människor?” frågar en reporter henne.
– Ja, jag har ett budskap till alla, yngre som äldre: `Undervisa era barn i att glömma och förlåta och lär dem om rasism för vi behöver inget mer hat där ute i samhället ´, svarar hon.

Kersti Wistrand

Noter: 1] http://www.dagensarena.se/opinion/forintelsen-av-romer-maste-erkannas-fullt-ut/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.