#metoo

10
1524

Originalartikel på Vetamera, där sker uppdateringar.

#metoo, eller #MeToo, från engelskans ”me too” – ”jag också”, är en hashtag som skapades i sociala medier och som kom att uppmärksamma omfattningen av sexuella trakasserier mot kvinnor.[1]

Det startade med att den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano bad kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too”.[1][2][3] Hon gick ut med uppmaningen den 15 oktober 2017 i samband med rapporteringen om att skådespelerskan Rose McGowan [4] och senare flera andra kvinnliga filmarbetare anklagade Hollywoodproducenten Harvey Weinstein för våldtäkt och sexuella kränkningar något som tystats ner av filmindustrin.

#metoo, blev snabbt viral och spreds internationellt. Den visade på en alarmerande utbredning av sexuella trakasserier.[5] I Sverige uppstod en rad följare i olika yrken och branscher.[5]

Ett svårt problem under många år har rört domstolarnas underlåtenhet att bestraffa män för våldtäkt. [6] Med #Metoo-rörelsen (hösten 2017) och med utvidgning av begreppet våldtäkt och stärkt lagstiftning har problematiken fått en uppmärksamhet som tydliggjort problemen med manschauvinism och övergrepp mot kvinnor vilka lättare kan bestraffas med ökad kunskap och strängare straff. [7] Sexuella kränkningar upplevs skamligt och när det sker i nära relationer har det oftast tonats ned. En artikel från 2012 talar om att 70 våldtäkter om dagen inte anmäls. [8] Efter 2014 har kurvan för anmälningar stigit markant.[7] Det innebär inte säkert att övergreppen har ökats bara att fler rapporterats.

#metoo samlar snart alla branscher i Sverige – här är listan

Publicerad på SVT

#visjungerut, #medvilkenrätt, #tystnadtagning – det är nu en lång lista på branscher som genom en egen hashtag organiserar sig och låter vreden efter decennier av sexövergrepp och trakasserier mullra djupt över varje social plattform i Sverige. Här sammanfattar SVT dem.

#tystnadtagning

576 skådespelare, så som Sofia Helin, Lena Endre och Marika Lagercrantz, riktade i ett öppet brev skarp kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag och teaterchefer. I brevet berättar flera av personerna om sina egna skakande upplevelser av maktmissbruk, kränkningar och sexuella trakasserier inom film och tv-branschen.

#visjungerut

Även svensk opera- och konsertmiljö gick ut i svallvågorna efter #tystnadtagning, med 653 kvinnliga sångare som berättade i ett upprop om en värld där mäns trakasserier ursäktas och osäkra arbetsvillkor lett till att utsatta kvinnor inte vågat tala ut.

#medvilkenrätt

Över 12.000 kvinnor i juristbranschen samlades i en grupp på Facebook, vilket resulterade i att 4.446 personer skrev under en artikel, full av självupplevda vittnesmål av övergrepp och utnyttjanden.

#närmusikentystnar

1.993 kvinnor, både världsartister som Zara Larsson och Robyn, och folkkära som Carola Häggqvist och Lill-Babs, berättade i ett passionerat upprop om åratal av brutala övergrepp inom musikbranschen.

#imaktenskorridorer

1.300 kvinnor inom svensk politik, däribland Birgitta Ohlsson (L) och Rosanna Dinamarca (V), gick ut i ett gemensamt upprop mot sexism och sexuella trakasserier, stödda av hundratals vittnesmål samlade i en Facebookgrupp.

#teknisktfel

Hundratals kvinnor har delat berättelser om sexism och övergrepp inom teknikbranschen under hashtaggen #teknisktfel.

#larmetgår

Kvinnorna bakom uppropet #larmetgår kräver ett stopp på sexism, nedvärderande språkbruk och sexuella trakasserier inom räddningstjänsten .

#akademiuppropet

2.400 kvinnor har skrivit under #Akademiuppropet och kräver förändrade strukturer och ett slut på sexismen inom universitetsvärlden.

#vardeljus

1 382 kvinnor inom Svenska kyrkan beskriver hur de utsatts för övergrepp av präster och församlingsmedlemmar och om hur förövarna skyddats.

#deadline

Fler än 4.000 journalister har skrivit på ett upprop mot sexism, trakasserier och övergrepp inom mediabranschen.

#utanskyddsnät

Ett upprop för de flickor och kvinnor som lever i drogberoende, kriminalitet och prostitution.

#vikokarover

Restaurangbranschen samlar vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen som ska utläsas ”vi kokar över”.

#timeout

Kvinnor inom idrotten samlar vittnesmål från föreningar och idrottsklubbar runt om i Sverige.

#tystiklassen

Elever från grundskolan och gymnasiet har protesterat genom upprop där de samlas vittnesmål om trakasserier och sexuella övergrepp.

#sistaspikenikistan

Ett upprop som samlat över 4.000 underskrifter och omkring 200 vittnesmål från kvinnor inom byggbranschen.

#tystdansa

620 av landets dansare har anslutit sig till uppropet som vittnar om trakasserier och övergrepp inom dansvärlden.

#inteförhandlingsbart

Över 1.500 kvinnor från fackföreningsrörelsen samlas i ett upprop mot sexuella trakasserier.

#sistabriefen

Över 2.000 kvinnor från pr-branschen har samlats i ett upprop mot sexuella trakasserier och sexistisk jargong.

#ickegodkänt

3.853 lärare skriver under ett upprop för att stoppa sexuella trakasserier inom skolans värld, både från kollegor och elever.

#underytan

Kvinnor som lever i hedersförtryck

#visparkarbakut

1089 kvinnor inom svensk ridsport, trav och galopp har undertecknat ett upprop. Flera har delat skakande berättelser från stallvärlden.

#nykterfrizon

I en facebookgrupp har över 500 personer inom nykterhetsrörelsen IOGT-NTO samlats för att dela med sig av sina berättelser.

#vårdensomsvek

Mellan 50 och 100 berättelser har samlats under hashtaggen för att få ett slut på övergrepp mot patienter inom sjukvården.

#givaktochbitihop

1.700 kvinnor som är eller har varit anställda inom försvaret, har gått samman i ett upprop med vittnesmål om kränkningar.

#utgrävningpågår

387 kvinnliga arkeologer protesterar mot sexuella övergrepp och trakasserier.

#metoobackstage

1.614 har skrivit på i protest mot övergrepp bakom scener, kameror och kulisser i kultursektorn.

#utantystnadsplikt

Över 10.000 läkare och läkarstudenter skriver under uppropet om hur sexuella övergrepp, osynliggöranden, könsbundna hierarkier och kränkningar grasserar inom ett yrke som bygger på respekten för andra människor.Läkaruppropet är det hittills största inom #metoo räknat i antalet underskrifter.

#konstnärligfrihet

1.625 kvinnor, trans- och ickebinära personer inom konstvärlden gick samman i ett upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier.

#slådövörattill

Över 630 döva eller hörselskadade personer har skrivit på uppropet #slådövörattill mot sexuella trakasserier och övergrepp.

#listanärstängd

444 kvinnor och icke-binära inom nattklubbsbranschen har skrivit på ett upprop och vittnar om sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp

Falska våldtäktsanklagelser ökade
Innan #metoo men framförallt efteråt ökade också falska anklagelser om våldtäkt. [9][10] Även här började ställas krav på hårdare straff för falska beskyllningar. [11][12]

Referenser

1) Lisa Respers France. ”#MeToo: Social media flooded with personal stories of assault”. CNN.
2) Schmidt, Samantha (16 oktober 2017). ”#MeToo: Harvey Weinstein case moves thousands to tell their own stories of abuse, break silence” (på en-US). Washington Post. ISSN 0190-8286.
3) ”Alyssa Milano startade #Metoo – nu säger kändisarna ifrån mot sexuella övergrepp – Metro Mode” (på sv-SE). metromode.se.
4) ”Rose McGowan ’faked orgasm’ to get out of Harvey Weinstein ordeal” (på en-GB). The Sun. 1 februari 2018.
5) ”Svenska #metoo-kampanjen – en världsnyhet” (på sv). SvD.se.
6) Nina Rung,” (2015-11-04) Domstolarna fördummar män som frias från våldtäkt för att de inte har förstått”, Dagens Juridik
7) BRÅ, Våldtäkt och sexualbrott statistik
8) 70 våldtäkter per dag anmäls inte, Metro ( Clarence Frenker
21 nov 2012 ) Länk
9) Falskt anklagad av 15-årig flicka för våldtäkt – fick sitt liv förstört AB Länk
10) Kvinna åtalas för falsk våldtäktsanmälan, Kalmar SE Länk
11) ”Den som ljuger om våldtäkt borde dömas till fängelse – skärp straffen Dagens Juridik (2017) Länk
12) Kvinnas lögn om våldtäkt ”ytterst allvarlig” – döms till ett och ett halvt år fängelse, Dagens Juridik (2018) Länk

10 COMMENTS

  1. De är bra att sexuella övergrepp uppmärksammas. Men juridik och straff skyddar inte utsatta barn. Forskning visar att samhället idag bara når 10% av alla barn utsatta för sexuella övergrepp. Vi måste tänka om hur vi ska handlägga när barn blir utsatta för sexuella övergrepp vilket allvarligt skadar deras hälsa och att de ytterligare skadas av att de inte får den hjälp som kan ges. Vi måste inse att Skydd och behandling är viktigare än juridik för att upptäcka och förebygga sexuella övergrepp mot barn. Läs min analys och om vad som måste göras http://www.drpilotti.info/sexual-abuse-2.html Jan Pilotti leg läkare, specialist i barn och ungdomspsykiatri

    • Tack Jan, denna vetameraartikel handlar om #metoo vilket främst rör kvinnor som utsatts för sexuella kränkningar och den virala kampanj som uppstod och ledde till att en rad yrkesfolk uppmärksammade problemen inom sin bransch. Det du nämner kräver i så fall en annan, text/artikel som utgår från pedofili eller?

  2. Idag känner jag en VREDE som rasar i mig, över att kvinnor så enkelt kan utnyttja metoo i olika sammanhang. Vad är det frågan om när det blir förstasidesnytt för att några kvinnor fått en hand på låret….?! Vad är det för kvinnor som känner sig så otroligt kränkta av detta. Vad händer om en kvinna skulle göra detsamma? ABSOLUT ingenting. Finns det ö.h.t. någon kvinna som inte har upplevt en hand på sitt lår under ett bord? Det är väl bara att snäsa till. Svårare än så är det inte. Skojsa lite och fråga om det skulle vara ok att ringa frun. Idag har jag i Nacka kyrka tittat på en film från Kenyas största flyktingläger. Det blir så oerhört kränkande om man jämför vad många kvinnor och flickor får stå ut med på ett flyktingläger. Dessutom går många män helt fria när de verkligen har våldfört sig på en kvinna/flicka. Metoo-rörelsen kan tyvärr inte koncentrera sig på de verkliga offren. Annars kommer den här rörelsen att bli en rörelse som inte tas på allvar. Vi måste sålla agnarna från vetet!

    • Tack för din kommentar Hjördis. Det går ibland också en hårfin linje mellan vad som är acceptabelt och inte. Vilken slags kontakt som är på skoj och vilken som är respektlös. Vilken som är rena missförståndet och vilken som är egna uppblåsta fantasier. Övergrepp kan det knappast vara svårt att upptäcka så länge man är vaken och nykter men inte ens då är det alltid säkert vad som är vad. Den som råkar ut för det kan bli förvirrad och osäker. Jag förstår din reaktion eftersom ibland är ett kontaktförsök inte illa menat utan just bara en kontakt och när du upptäcker att det går över en gräns har du både skinn på näsan och ord att avväpna det du inte önskar. Det har inte alla. /Börje

  3. Börje! Det här har jag talat med många kvinnor om. Att det finns närmanden av lite sexuell natur som inte alls är sexuellt kränkande och absolut inte åtalbart. Om jag hittar den ritade skämtbilden av en kvinna som sitter på krogen med ett glas vin och en cigarett (en kvinnlig skämt-tecknare) och som tänker i tankebubbla: ”OM INGEN NYPER MIG I RUMPAN snart, så går jag hem…” Är man riksdagsledamot så har man för Guds skull visst mål i mun. Annars ska man definitivt inte vara riksdagsledamot. OCH det ska inte bli förstasidesnytt när hela världen står på ända med problem som kanske snart inte går att åtgärda. Allvarligt talat så skäms jag för att vissa kvinnor anmäler sådant som går att klara av på mindre än en minut. Dessutom vet jag eftersom jag varit nämndeman i såväl tingsrätt som hovrätt i 14 år, att det finns verkliga fall av sexuellt våld och kränkande behandlingar, där lagen låter mannen (oftast en man), gå fri , Trots att det finns bevis….. DÄR behövs förstasidesnytt!

    • Jo Hjördis, jag har varit med på en inspelning där två framåt tjejer i stort sett i korus sa: ”Det är för lite sexuella trakasserier på den här inspelningen”.
      När man säger så tror jag det känns att det finns en viss trygghet. Det är stor skillnad då man kommer till en arbetsplats och utsätt för just övergrepp och kränkningar då är det liksom inte lika roligt längre.

  4. För några år sedan kom en praktikant, en mycket förkyld ung kvinna till en arbetsplats där jag jobbade. Hon hostade och var nästintill med lunginflammation. Hon motades i dörren och föreslogs gå hem men bad envist om att få delta. Hon hade hört att där fanns en helare som hon bad om hjälp, han var tveksam och när han frågade om han fick lägga handen på hennes bröst (ovanför brösten, vilket ingår i helandets metod) försvann den unga kvinnan till ett annat rum. Märk väl han lade aldrig handen där eftersom hon avvek. Ändå påstod hon efteråt att hon blivit sexuellt antastad. Han hade tur att det fanns vittnen.

  5. När kvinnor gör sina sexuella kränkningar gentemot en man, blir det inga förstasidesnyheter. Jag vet, till och med mycket personligen, vad många kvinnor ställer till med….. Detta måste få sägas. Om en man anmäler en kvinna för sexuellt ofredande/utnyttjande (det händer mycket, mycket sällan, att han anmäler!),så finns det nästan inga lagar att åberopa. Istället får mannen skämmas eller ta på sig skulden. Metoo-rörelsen har i sin framfart fått för sig, att ALLA kvinnor är offer, och beskedliga pålitliga små lammungar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.