Lagförslag mot Terrorism – Presskonferens med Morgan Johansson (s)

0
1290
Justitieminister Morgan Johansson intervjuas om lagförslagsremiss mot terrorism (Foto Börje Peratt)
En välbesökt presskonferens om skärpt lagstiftning mot terrorism.

Sista dagen i februari den 28, 2019 överlämnades en lagrådsremiss till Lagrådet där regeringen föreslår att det ska bli straffbart att delta i en terroristorganisations verksamhet.

TEXT BÖRJE PERATT
Originalartikel: Strategi mot Terrorism – Presskonferens med Morgan Johansson (s)

  • ”Det föreslås bli straffbart att ha samröre med en terroristorganisation genom att exempelvis sälja vapen, fordon eller annan liknande utrustning till en sådan organisation.”
  • I detta ingår kriminalisering av terrorismresor. Införande av straffansvar för den som reser till annat land i syfte att begå eller förbereda terroristbrott eller för att ge eller ta emot utbildning avseende terroristbrott. Det är även straffbart att finansiera sådan resa.
  • Det förbyggande arbetet omfattar insatser mot våldsbejakande högerextremism, vänsterextremism och islamisk extremism… baserad på … ”forskning och beprövad erfarenhet” … (?)
  • Kriminalisering av deltagande eller samröre med en terroristorganisation … med särskilt straffansvar …

Minsann smög sig inte ett gammal mantra in. Förebyggande arbete baserat på …”forskning och beprövad erfarenhet”.  Vad är det beprövade som visat sig fungera mot idealism och utanförskap? – ”Nej inte förbud!” … Men vänta nu kriminalisering av samröre med terrororganisation, innebär väl i praktiken att det är förbjudet. Och i praktiken att det är en förbjuden organisation. Det visar sig att Morgan Johansson bestrider detta. Sverige förbjuder enligt Morgan Johansson inga organisationer!

Justitieminister Morgan Johansson (s) lägger fram lagförslag mot terrorism 28 feb 2019 (Foto Börje Peratt)

Morgan Johansson presenterade en översiktlig genomgång av signalspaningens utveckling och det förlamande motståndet mot FRA under alliansen tidigare styre. Morgan Johansson nämnde också att hoten kan komma från alla håll och det värsta som inträffat i Norden var från en norsk nazist som genom sitt dåd (Utöya) också angrep den socialdemokratiska rörelsen.

Efteråt vidtog en frågestund som blev intensiv och framträdande frågor gällde varför förslaget kommit så sent. En riksdagsman från Centen motionerade om detta redan 2013.

Ulf Kristoffersson, TV4 (Foto Börje Peratt)

Den för dagen självklara måltavlan för detta lagförslag var IS och deras hot mot världen. Flera ansåg att förslaget borde ha kommit tidigare. Ulf Kristoffersson agerade skjutjärnsjournalist och bet sig fast vid frågeställningen om det sena agerandet.

”Nu kommer alla återvändare att klara sig med att skylla på att de varit ambulansförare eller hjälpt … ingen erkänner öppet att de deltagit i terror och skurit halsen av andra människor.”

Justitieminister Morgan Johansson intervjuas om lagförslagsremiss mot terrorism (Foto Börje Peratt)

Allra sist fick jag en chans att ställa mina frågor som egentligen kommit från läsare av mina artiklar. Med anledning av att Johansson tagit upp Utöya dådet blev frågan om Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) relevant:
BP: – I Finland har man förbjudit NMR, varför gör man inte det i Sverige?
MJ: – I Finland har man möjlighet att förbjuda rasistiska organisationer det har vi inte i Sverige.

Sedan försökte jag ställa en fråga om EU och samordningen med EU’s lagstiftning eftersom Sverige inte längre är en suverän stat (bortröstat av riksdagen).
MJ: Så här är det, vi är med som suverän stat (i EU) som utfärdar direktiv som sedan blir lagstiftningen, så vi samarbetar med andra EU-länder för att ta fram dom direktiven.
Där avbröts intervjun av ansvariga för presskonferensen.
Jag hade också en fråga om medborgarskap som antyddes under konferensen men som aldrig vare sig belystes eller förtydligades.

Morgan Johansson menar att Sverige är en suverän stat inom EU. Det skulle jag gärna vilja få förklarat eftersom vår grundlag hävdar att Sverige inte längre är en suverän stat inom eller utanför EU. (Länk)

Börje Peratt

Börje Peratt i förgrund, Morgan Johansson under intervju (Foto Bekhal)[

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.