Hästpojken, dokumentärfilm (The Horse Boy)

0
2206


Denna artikel är gjord för encyklopedin Vetamera (länk) men passar här bättre som recension fast det egentligen inte är en recension mer än att ”Se den!”. Jag berörde filmen i en artikel från 2015, Helandevårdens historik i globalt perspektiv.

SAMMANSTÄLLNING (och översättning av artikel) BÖRJE PERATT

Hästpojken – En fars uppdrag att läka sin son, är en dokumentärfilm IMDb om en familj från Texas USA som har en autistisk pojke och de reser till Mongoliet för att som ett sista halmstrå ta hjälp av en mongolisk shaman.

Artikel:

”Hur långt skulle du resa för att läka någon du älskar? Under en intensiv personlig, och episk andlig resa följer filmen HORSE BOY ett par i Texas och deras autistiska son på hästrygg genom yttre Mongoliet, i ett desperat försök att behandla hans tillstånd med en shamanisk helare.

Ett komplicerat tillstånd som dramatiskt kan påverka social interaktion och kommunikationsförmåga, är autism det snabbast växande utvecklingshindret idag. Efter att den tvåårige Rowan Isaacson hade diagnostiserats med autism upphörde han att tala, gick tillbaka in i sig själv i timmar och skrek ofta oupphörligt utan någon uppenbar anledning. Rupert Isaacson, en författare och tidigare hästtränare, och hans fru Kristin Neff, psykologprofessor, sökte bästa möjliga vård för sin son. Men traditionella terapier hade liten effekt.

Då upptäckte de att Rowan har en djup närhet till djur, särskilt hästar. När Rupert började rida med Rowan varje dag började Rowan prata igen och engagera sig med omvärlden. Fanns det en plats på planeten som kombinerade hästar och helande? Det fanns i Mongoliet, det land där hästen först tämjdes, och där shamanism är statsreligion. Vad händer om vi skulle ta Rowan dit, tänkte Rupert och rida från shaman till shaman? Vad skulle hända?

HORSE BOY är en magisk expedition på den vilda öppna steppen till den heliga sjön Sharga. När familjen tar sig an denna strävan efter en möjlig bot, finner Rupert och Kristin att deras son är accepterad – till och med uppskattad – för hans skillnader. Genom att berätta denna familjs extraordinära historia ger filmen en röst till de tusentals familjer som lever med autism varje dag. När Rupert och Kristin kämpar för att hela sitt barns autism och finna läkning för honom och sig själv på dessa skilda ställen, gör Rowan plötsligt dramatiska språng framåt, förvånande för både sina föräldrar och sig själv.//slut artikel

Bok och film

Hästpojken: En fars uppdrag att läka sin son, en bok om Isaacsons erfarenhet och skriven av Rupert Isaacson, släpptes av Little Brown and Company den 14 april 2009. Boken blev en New York Times Bestseller. Filmen regisserades av Michel Orion Scott och distribueras av Zeitgeist Films. [1] Den nominerades till Grand Jury Prize på 2009 Sundance Film Festival, [2] och vann 2009 Award Film Audience Award för Lone Star States vid South by Southwest.

Trailer

Se Filmen

https://www.youtube.com/watch?v=l4Yd4GSHcMY

Referenser

  1. The Horse Boy”. Zeitgeist Films. Archived from the original on February 28, 2010.
  2. <http://themovingarts.com/tallgrass-third-thursdays-the-horse-boy/
  3. ”Past Winners”. SXSW. Archived from the original on February 22, 2010

Extera länkar

 

Previous articleReinkarnationsforskarna
Next articleShamanism
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.