Fredrik Lindströms föreställning om Mänskligheten

0
696


I soloföreställningen ”Mänskligheten – föreställningen om oss själva” betraktar komikern Fredrik Lindström oss svenskar på ett komiskt sätt. Han dissekerar myten om svenskhet och svenskar som förnuftiga och självständiga och förklarar varför Gud har samma status som en rörmokare eller it-tekniker. Premiär på Scalateatern i Stockholm nu på torsdag den 24 januari.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Fredrik Lindström, författare, komiker och ”På spåret”- domare, har ägnat mycken tid åt att under sitt liv försöka förstå, analysera och förklara hur vi i allmänhet ser på oss ”svenskar” och vad ”svenskhet” innebär. Det har både blivit böcker, TV-program och teater. Tio ¨år efter den kritikerrosade publiksuccén ”Svenskar är också människor” är Fredrik Lindström, tillbaka med en 90 minuter lång scenshow utan paus och med premiär på Scalateatern i Stockholm nu på torsdag kväll den 24 januari. Denna gång heter komedin ”Mänskligheten – föreställningen om oss själva”, där han på ett komiskt sätt dissekerar myten om svenskhet och svenskar. Han synar vår tro på oss själva som förnuftiga, duktiga och självständiga och förklarar varför Gud har samma status som en rörmokare eller it-tekniker.

I en intervju i SVT1:s morgonstudio 22 januari säger han:

-Hela föreställningen handlar egentligen lite mer om den religion som hela Västerlandet tror på istället för att tro på Gud och där vi svenskar är ledande.

Vi svenskar är väldigt extrema. Vi har på sätt och vis de mest extrema värderingarna i hela världen. Vi är de mest förnuftorienterade och det finns inget annat folk som är bortom oss då det gäller rationalitet. Likadant är det med vår individualism och självständighet. Vi är de minst religiösa av alla folk. Och det är vi som leder en trend i Västvärlden. Den här föreställningen handlar bl.a. om den religion som hela Västvärlden verkar tro på istället för att tro på Gud.

Hur yttrar sig själva förnuftigheten då?

-Jo, du har en inställning att mätbarhet och förnyelse alltid är bra. Det kan man jämföra med andra länder som t.ex. Frankrike och England där traditioner går före rationalitet. I TV-program om engelska husförsäljningar talar de t.ex. om ekstockarnas ålder och vilka som bott där de senaste hundra åren. I Sverige går man in på kvadratmetrar, något som är av sekundärt intresse för engelsmannen. Där är vi svenskar förnuftiga ingenjörer.

Vi svenskar anser oss vara förnuftiga och självständiga, men det finns ingen vetenskaplig forskning som stöder denna förnuftighet. Tvärtom pekar all forskning på att vi är extremt osjälvständiga och att vi styrs av våra känslor. Vår tro stöder sig på att vi jämför oss med apor och ormar, och jämfört med dom framstår vi ju som förnuftiga. Men i själva verket finns det ett system i naturen som naturen kört med de senaste halvmiljarder åren, sedan ungefär kambrium, nämligen att alla beslut fattas av känslorna. Hjärnan och förnuftet kan inte fatta beslut. De kan ge dig faktaupplysningar men har inget belöningssystem. Alla beslut fattas med känslor inbegripna. Det är därför reklam fungerar så bra.

Och du säger att vi svenskar tror på Gud som en tekniker?

-Ja, svensken vill inte behöva Gud. Men när vi har känslan att det strular till sig kan vi tänka oss att ringa upp ändå. Ungefär som att vi bara ringer rörmokarna när vattnet börjar rinna ned i trossbottnen, bara då. Annars skiter vi i rörmokar´n. Så är det ju med Gud också. Så länge vi inte har några problem, bryr vi oss inte. Det här är ett bra exempel på den svenska extremismen.

Vi har den lägsta siffran i världen på vår tro på Gud. På frågan `Tror du på Gud?´ får du svaret: `Nej, för fan, det är ju 1800-tal!´ Men formulerar du frågan på ett annat sätt, t.ex. `Tror du på en form av högre makt?´ blir svaret ungefär: `Jag har hittat på min egen Gud. Jag är lite unik. Jag har räknat ut någonting som inte någon annan kan. Det finns någon typ av högre makt som skapat mig och som har någon idé om mig och min blogg.´”

Varför är vi svenskar sådana, tror du?

-Jo, vi är nyrika, vi blev nyrika på drygt hundra år och dessutom har vi inte så många traditioner som t.ex. engelsmän och fransmän. Om man ser det ur ett annat perspektiv är hela Västvärlden nyrik. 70 % av svenskarna säger f.ö. att Sverige är det bästa landet att leva i av alla länder på jorden. De vet vad de pratar om för de har ju naturligtvis varit i alla länder på jorden – det är inte bara gissningar.

Hur kommer vi svenskar att se på oss själva om hundra år, tror du?

-Det vi i alla vet är att vi kan lära oss mycket från historien och det finns mycket vi kan skratta åt. Vilka galna idéer man hade: man trodde t.ex. att jorden var platt! Jag tror att det är just det här som jag tar upp i föreställningen som folk kommer att ha roligt åt och skratta åt om hundra år!

Vi svenskar har redan nu hög tolerans att skämta och skratta åt oss själva. Det är ganska tacksamt att med humor prata om saker och ting som människor försöker hålla undan, ett `Det- här- vill- jag- inte- prata- om´. Det är ganska bra att på scenen släppa fram liken ur garderoben, så att säga. Det blir lite kollektiv lättnad som funkar bra!

Här är en LÄNK till teaterföreställningen:

Kersti Wistrand

Scalateatern biljetter Slutsålt 24,25, 26
Facebook Scalateatern

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.