Mobbning

0
1855

Originalartikel om Mobbning på Vetamera. Där sker uppdateringar.

Mobbning kommer av det engelska begreppet mobbing [1] och står för att en person eller grupp upprepade gånger utsätter en enskild individ för trakasserier, kränkningar och även fysiska hot. När det övergår till våld heter det kort och gott misshandel och det är något olika straffskalor även om båda beteenden idag är kriminaliserade i Sverige såsom även ”psykisk misshandel”.

Det finns många olika sorters mobbning – fysisk, psykisk eller verbal mobbning vilket till exempel kan handla om elaka kommentarer. Mobbning skapar svårt mänskligt lidande och lämnar ofta djupa själsliga sår hos de som utsätts och även närstående som drabbas av lidandet.

Enligt organisationen Friends [2] utsätt 60 000 personer för mobbning varje år. Det innebär också stora kostnader för samhället. Den mobbning som sker under ett år beräknas enligt organisationen Friends kosta samhället 17,5 miljarder kronor. [2]

Begreppets bakgrund

Konrad Lorenz, beskrev i sin bok ”On Aggression” (1966), först mobbing bland fåglar och djur och tillskrev det till instinkter med rötter i den darwinistiska kampen för att överleva och frodas. Enligt hans åsikt har de flesta människor liknande medfödda impulser men kan förmedla dem under rationell kontroll. [3]

Begreppets konceptualisering och användning

Den svenska läkaren Peter-Paul Heinemann tillämpade på 1970-talet Lorenz konceptualisering av barns kollektiva aggression riktade mot ett enskilt barn. [4]
Psykolog Heinz Leymann tillämpade på 1980-talet begreppet på förhållanden på arbetsplatsen. [1]
Antropologen Janice Harper publicerade en essä 2011 i The Huffington Post vilket tyder på att en ”anti-mobbing” trend med aktioner mot påstådda översittare blev en form av mobbning med hjälp av etiketten ”översittare” som avhumaniserar de utsatta och uppmuntrar människor att avsky och undvika människor som var märkta mobbare, och i vissa fall sabotera deras arbete eller vägra att arbeta med dem, samtidigt som de nästan alltid kräver att dessa utpekade utesluts och avskedas från sin position eller anställning. [5] Ett uppmärksammat exempel på att utsätta en chef för sådan taktik kan vara det som drabbade Benny Fredriksson dåvarande chef för Stockholms stadsteater som utsattes för ett mediedrev på lösa rykten om hans ledarskap vilket fick förödande konsekvenser. [6]

Besläktade former av kränkning

En annan besläktad kränkning är förtal som också är kriminaliserat. Dr Erik Enby utsattes för ett synnerligen Grovt förtal i form av mediedrev under 10 års tid iscensatt av professor Dan Larhammar.[7] Detta har granskats i dokumentärfilmen ”Läkaren som vägrade ge upp”.

Att utesluta eller utestänga en människa från gemenskapen kan också upplevas som mycket grymt men är inte kriminellt och därför inte detsamma som mobbning även om man mycket väl skulle kunna tycka det. Hos amishfolket riskerar en vuxen amish som bryter mot någon viktig regel att bli ”shunned”, utfryst. Den uteslutne behandlas som luft och tilltalas inte. [8]

Referenser
1) Leymann, A Selection of English Literature on Mobbing LÄNK
2) Friends länk
3) Westhues, Kenneth.(2007) Mobbing a Natural Fact, Adapted and revised from ”Mobbing am akademischen Arbeitsplatz,” a lecture given in the Society for Sociology at the University of Graz, Austria, on 23 January 2007,Länk
4) Peter-Paul Heinemann, Mobbning : Gruppvåld bland barn och vuxna PROVLÄS LÄNK
5) Davenport NZ, Schwartz RD & Elliott GP Mobbing, Emotional Abuse in the American Workplace, 3rd Edition 2005, Civil Society Publishing. Ames, IA, Länk
6) Kulturhuset Stadsteatern: Benny Fredriksson avslutade själv sitt liv SVT LÄNK
7) UTFORSKAREN: Professor Johan Thyberg kritisk till Dan Larhammar
8) The Identity Formation of the Victim of ’Shunning’ Länk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.