11 december, 2019

Ge Lind åtminstone en smekmånad


Så har en ny regering bildats, och en härskara statsråd presenterats i medierna.

TEXT CARL JOHAN LJUNGBERG
FOTO: Amanda Lind Foto: Astrid Eriksson Tropp WIKICOMMONS

Det var knappast några stora överraskningar. En som väckte särskilt intresse – både för själva valet och för hennes originella frisyr – var den nya kulturministern, Amanda Lind från Miljöpartiet.

Men den vanliga tyckareliten var inte nådig. En pust av örtmedicin och alternativflum drar in över Rosenbad, skrev någon. Socialdemokratin tycks ge kulturslaget förlorat genom att ge ett okänt kommunalråd från Norrland jobbet, skrev en annan. Detta innan det nya statsrådet ens hunnit yttra mer än några korta meningar om vad hon vill satsa på i sin nya roll.

Mitt första intryck, som delvis framgick redan då hon för något år sedan blev Miljöpartiets partisekreterare, är att Amanda Lind kombinerar intelligens med subtilitet och integritet. Därtill verkar hon att ha skinn på näsan.

Låt henne alltså gärna visa vad hon går för, innan man kritiserar henne för saker som mer är i betraktarens öga eller utgör så kallade projektioner än bygger på fakta. Att ha en flerårig kommunal erfarenhet, därtill från norrländska glesbygden, är nog inte så dumt, särskilt som kulturen ofta sägs fjärma sig från oss vanliga människors vardag.

Den som minns de senaste statsråden på Amanda Linds post minns förövrigt att även de var betydande överraskningar. Alice Bah Kuhnke skakade milt talat om begreppen, och Lena Liljeroth Adelsohn var heller ingen given kandidat till ett jobb som hon väl där ansågs sköta bra. Den firade Bengt Göransson på 1980-talet hade för sin del en rätt snäv erfarenhet – från ABF och folkbildarsverige.

Själv ser jag mot den bakgrunden fram mot vad Amanda Lind kan åstadkomma. Men betänker samtidigt att den sektor hon skall svara för är sällsynt full av stridbara särintressen.

De vassa nypor man också anar hos henne lär komma att behövas.

Carl Johan Ljungberg

Spread the love
About Carl Johan Ljungberg

Carl Johan Ljungberg, Ph D i Politics Född 1949, Ph.D. i Politics, Catholic University of America, 1983. Projektsekreterare för Medborgarna, politikerna och den offentliga sektorn 1976-1978 hos prof. Daniel Tarschys. Projektansvarig hos Timbro, Näringslivets Fond och City-universitetet 1984-1997 och för forskningsprogrammet Den svenska socialstaten med prof. Hans L. Zetterberg 1993-1997.
Ordförande i föreningen Humanistisk Förnyelse
Styrelseledamot i Föreningen Humanism & Kunskap

Comments

 1. Hjördis Herlitz says

  Vad gäller Anna Lind så har hon enbart givit ett helt innehållslöst intryck. Hon hade chansen i Tv-programmet Sverige. Inte ett vettigt ord om att Sverige säljer ut sina folkbibliotek. Många folkbibliotek läggs ner på landsbygden men också i andra levande lokalsamhällen. Skickliga bibliotekarier har munkavel. I övrigt fanns heller ingenting med tydlig kunskap om vad som händer i andra kulturyttringar. Själv blev jag mörkrädd, med eller utan huvudbonaden.

  • Bertil Svensson says

   Mitt intryck är att denna Amanda är en lydig och fullständigt osjälvständig piga åt de destruktiva krafter som målmedvetet och fortlöpande nedmonterar våra kulturella värden.

   Kopierade nedanstående i sin helhet:

   Thomas Gür
   9 november kl. 06:50 ·
   Statsradion och kulturarvet. Miljarder kronor i skattemedel och hellre program om analsex.

   Per Gulbrandsen känner sig plågad på Sveriges Radio.
   8 november kl. 21:21 · Stockholm, Stockholms län, Sverige
   Nu är samtliga 10 kvarvarande anställda på Sveriges Radios Grammofonarkiv uppsagda, och istället har 5 nya tjänster som ”musikkoordinatorer” på en annan avdelning utlysts där varken teknik- eller arkivkompetens krävs.

   Ett av världens tre främsta och största musikarkiv är i totalt och sorgligt förfall, det enda arkivet i världen som har två ex av varje skiva och där det ena exet aldrig lånats ut och är i nyskick. Ett arkiv som till stora delar inte är digitaliserat, trots att det innehåller mängder av unika inspelningar som inte existerar någon annanstans, och där all personal med unik kunskap om hur detta avkodas, tillgängliggörs och räddas för framtiden är uppsagd eller omplacerad. Och där den nödvändiga avspelningsutrustningen saknar ansvariga och när som helst kan komma att säljas ut eller skrotas.

   Svenska folket har finansierat detta arkiv genom 9 decennier, det är vårt musikaliska kulturarv. Det ska enligt sändningstillståndet tillgängliggöras för allmänheten, men är istället stängt, mörkt och låst och inte ens tillgängligt längre för merparten SR-personal.

   Och ffg i Sveriges Radios snart 100-åriga historia saknas dessutom all form av musikkunskap i direktionen. Trots att över hälften av SRs sändningar utgörs av musik.
   Att allt detta pågår utan att uppmärksammas åtminstone på kultursidorna är ofattbart.

   Dessutom: Inga ansvariga politiker vågar ifrågasätta SR-ledningens beslut under pågående sändningstillstånd. En ledning som därmed har hittat ett enväldigt frirum där de kan bestämma lite vad som helst om SR:s verksamhet och arkiv utan att överprövas.
   Och än märkligare: SVT, som ingår i samma public service-koncern, tar numera mycket väl hand om sina arkiv. Varför inte SR?

   Så vem kan stoppa den kulturfientliga nedmonteringen av Sveriges Radios Grammofonarkiv? Jag vet inte
   Mer info om uppsägningarna finns att läsa i namninsamlingen i länken:

   EDIT: Namninsamlingen för att rädda Grammofonarkivet har nu (13/11) nått över 56.000 (!) underskrifter, vara 25.000 de senaste fem dagarna! Detta är ett absolut rekord i svensk kulturhistoria.

   (OBS För er som vill dela: om ni vill få med texten ovan måste den kopieras och klistras in (copy/paste) i ert nya inlägg. Annars delar ni bara namninsamlingen)

   MUSIKSKATT.SE
   Grammofonarkivet Namninsamling

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.