Ge Lind åtminstone en smekmånad

1
602

FOTO: Amanda Lind Foto: Astrid Eriksson Tropp WIKICOMMONS
Miljöpartiet de grönas partisekreterare Amanda Lind på Kommun- och regiondagarna i Borås söndag 25 november 2018. Foto: Astrid Eriksson Tropp WIKICOMMONS

Så har en ny regering bildats, och en härskara statsråd presenterats i medierna.


TEXT CARL JOHAN LJUNGBERG
FOTO: Amanda Lind Foto: Astrid Eriksson Tropp WIKICOMMONS


Det var knappast några stora överraskningar. En som väckte särskilt intresse – både för själva valet och för hennes originella frisyr – var den nya kulturministern, Amanda Lind från Miljöpartiet.

Men den vanliga tyckareliten var inte nådig. En pust av örtmedicin och alternativflum drar in över Rosenbad, skrev någon. Socialdemokratin tycks ge kulturslaget förlorat genom att ge ett okänt kommunalråd från Norrland jobbet, skrev en annan. Detta innan det nya statsrådet ens hunnit yttra mer än några korta meningar om vad hon vill satsa på i sin nya roll.

Mitt första intryck, som delvis framgick redan då hon för något år sedan blev Miljöpartiets partisekreterare, är att Amanda Lind kombinerar intelligens med subtilitet och integritet. Därtill verkar hon att ha skinn på näsan.

Låt henne alltså gärna visa vad hon går för, innan man kritiserar henne för saker som mer är i betraktarens öga eller utgör så kallade projektioner än bygger på fakta. Att ha en flerårig kommunal erfarenhet, därtill från norrländska glesbygden, är nog inte så dumt, särskilt som kulturen ofta sägs fjärma sig från oss vanliga människors vardag.

Den som minns de senaste statsråden på Amanda Linds post minns förövrigt att även de var betydande överraskningar. Alice Bah Kuhnke skakade milt talat om begreppen, och Lena Liljeroth Adelsohn var heller ingen given kandidat till ett jobb som hon väl där ansågs sköta bra. Den firade Bengt Göransson på 1980-talet hade för sin del en rätt snäv erfarenhet – från ABF och folkbildarsverige.

Själv ser jag mot den bakgrunden fram mot vad Amanda Lind kan åstadkomma. Men betänker samtidigt att den sektor hon skall svara för är sällsynt full av stridbara särintressen.

De vassa nypor man också anar hos henne lär komma att behövas.

Carl Johan Ljungberg

1 COMMENT

  1. Vad gäller Anna Lind så har hon enbart givit ett helt innehållslöst intryck. Hon hade chansen i Tv-programmet Sverige. Inte ett vettigt ord om att Sverige säljer ut sina folkbibliotek. Många folkbibliotek läggs ner på landsbygden men också i andra levande lokalsamhällen. Skickliga bibliotekarier har munkavel. I övrigt fanns heller ingenting med tydlig kunskap om vad som händer i andra kulturyttringar. Själv blev jag mörkrädd, med eller utan huvudbonaden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.