Etik

0
1187

Originalartikel på Vetamera. Där sker uppdateringar.
Etik (från gr. ethos, ’etos’, ’sed’) är en teoretisk och kritisk reflektion över moralen. Ibland menar man att etik och moral är samma sak men man kan också hävda att etik är den skriva regeln om ett korrekt uppträdande emedan moral är den oskrivna för: hederlighet och rättsskaffenhet

Ett handslag är inom många affärsuppgörelser liktydigt med en bindande överenskommelse. Att bryta en sådan bedöms som bedrägligt förfaringssätt men det är svårt att föra en juridisk process eftersom det inte finns papper på uppgörelsen. I vissa fall gäller ändå ordet men det kan vara svårt att bevisa om ord står mot ord.

Ett vardagligt exempel för moral rör köbildning. Vi vet att vi ska respektera platsen i kön men några av oss försöker ändå tränga sig före det kan betraktas som oetiskt om man bryter den skrivna regeln och det kan ses som omoraliskt, man stjäl en förmån som drabbar andra. Varken etik eller moral är detsamma som lag i juridisk mening och har därför inga formella straffsatser.

Referenser
Grenholm, Carl-Henric, Etisk teori. Kritik av moralen. Lund 2014. ISBN 978-91-44-101781.
Collste, Göran, Inledning till etiken. 3 uppl. Lund 2010. ISBN 978-91-44-05670-8

Previous articleAkiane Kramarik – ett konstnärligt underbarn
Next articleMoral
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.