Akiane Kramarik – ett konstnärligt underbarn

2
4164
Självporträtt, målat av Akiane Kramarik, 8 år. Skärmdump
Självporträtt, målat av Akiane Kramarik, 8 år. Skärmdump

Den kreativa ådran och inspirationen har hos en del underbarn tagit sig uttryck i en vidunderlig förmåga att utföra konstverk. Här presenteras en sådan ung visionär konstnär, Akiane Kramarik (född 1994).

TEXT: KERSTI WISTRAND

Skärmdumpar från youtube https://www.youtube.com/watch?v=upG2e0fGxG0

I filmen ”Heaven is for real”, som gick på TV3 den 3 januari i år och som nyligen recenserades: LÄNK , pekar huvudpersonen, den fyraårige Colton Burpo ut en tavla föreställande Jesus/ ”Fredsprinsen” och säger: ”That one is right!” (”Den där bilden av Jesus är den rätta; så såg han ut!”). Colton hade tidigare genomgått en kritisk operation i samband med en sprucken blindtarm och därvid haft en nära dödenupplevelse där han i sina visioner besökt himlen och träffat Jesus. Tavlan ”Fredsprinsen”, som han pekade på, var målad av den då åttaåriga flickan Akiane Kamarik och ingick i ett TV-program som pappan såg på sin dator.

Jesus ber. Målad av Akiane då hon var 8–9 år. Skärmdump.

Akiane Kramarik 

Akiane (betyder ”ocean” på ryska) föddes i Illinois, USA, den 9 juli 1994. Hon fyller alltså 25 år i år. Fadern var amerikan medan modern kom från Lettland. Hon växte upp i ett kärleksfullt men fattigt hem, där speciellt modern förstod och stöttade henne i hennes visionära konstnärskap. Miljöförstöringen på orten gjorde fadern svårt sjuk; modern fick arbeta hårt för familjens försörjning och de tvingades flytta flera gånger. [1]

Akiane Kramarik är en självlärd konstnär som berättar att Jesus talade till henne när hon var fyra år. Så här berättar hon i en intervju då hon var tretton år:

En man som jag inte visste någonting om tills jag fyllde fyra visade sig för mig i en dröm. Han visade mig alla dessa vackra galaxer och andra platser. Jag frågade honom vem han var och han sa att jag redan visste det. [1]

Man brukade aldrig tala om Gud i hemmet innan dess. Pappan var visserligen katolik, men gick aldrig i kyrkan. Mamman var ateist, men möjligen högsensitiv då jag läser Akianes texter mellan raderna. Hon tycks influerad av rysk andlighet och födde t.ex. sina barn under vattenförlossningar i hemmet. Hur som helst gick Akiane till sin mamma och berättade att hon ”träffat Gud”. Hon beskrev hur himlen såg ut och att Jesus hade uppmuntrat henne att avbilda sina visioner. Hon berättade senare hur hon i detta andra medvetandetillstånd blev lärd att rita och senare måla. Vid fyra års ålder började hon teckna; vid sex började hon måla och vid sju skrev hon poesi. När hon var åtta år målade hon tavlan av Jesus. Vid tolv års ålder hade hon gjort 60 stora målningar

.

Porträtt utfört av Akiane vid fem års ålder. Skärmdump enl. ovan

Man kan läsa mycket om och av Akiane Kramarik på nätet. Hon skildrar sitt liv, visar sina tavlor och berättar hur de kommer till och hon läser sina egna dikter. Här kan du ta del av en youtubevideo: LÄNK  I övrigt levde hon som barn ett ”vanligt” liv med intressen som att spela piano, spela schack, läsa böcker och hjälpa andra människor.

Som vuxen säger Akiane att alla människor har sin väg att gå igenom livet, men att hennes väg är den samma som då hon var fyra år, nämligen den andliga vägen. Hon är medveten om att hon själv upplever mer av verkligheten än de flesta andra. De flesta är helt okunniga eller nöjda med den mycket begränsade verklighet de upplever, menar hon.

Akiane hade tidigt en kallelse och kände inom sig att hennes visionära konst hade ett speciellt syfte och var ämnad att inspirera och förändra världen till det bättre, men ingen såg henne och uppskattade hennes konst utom modern, som gjorde allt för att stödja sin dotters konstnärskap. Mamman berättade för henne att hon i sina drömmar om natten såg hennes framtid där tusentals människor stod på kö ända bort mot horisonten och väntade på att få uppleva hennes tavlor. En dag kom denna dröm faktiskt att besannas. Vändpunkten kom när Akiane var nio år gammal och inbjöds att visa några målningar i en TV-show med Oprah Winfrey. Kort tid därpå fick hon bevittna hur över två tusen personer väntade på att få se hennes konst på ett känt konstmuseum. Hon blev sedan känd, gjort mängder av resor till mer än trettio länder på tre kontinenter och har haft utställningar över hela världen. [2]

Akiane berättar att Fredsprisen är hennes favoritmålning. Hon var endast åtta år då hon målade den. Hon hade länge haft visionen av Jesus inom sig, men kunde inte få fram detaljerna. Hon började därför be en hel dag för att få möjlighet att måla porträttet av Jesus. Följande dag knackade det på dörren och en snickare kom in. Akiane såg genast att hans ansikte påminde om det hon sett i sina visioner och visste att hon var bönhörd. Efter 40 timmar av intensivt målande kunde hon avsluta sitt mästerverk. Originalmålningen har emellertid gått förlorad. Den blev stulen och såld av den agent som en gång åtog sig att föra den till en utställning. Akiane har senare målat flera tavlor med liknande motiv. Många rapporter har kommit från människor över hela världen som säger sig sett liknande bild av Jesus i sina visioner eller drömmar. Colton är endast en av dem.

Akiane Kramarik, 8 år, sitter bredvid sitt senare stulna porträtt av Jesus, kallad ”Fredsprinsen.” (Foto: Marketersmedia.com)

Akiane gick som barn och tonåring upp vid fyratiden varje morgon, fem eller sex dagar i veckan, och började måla då det var tyst och lugnt och innan hennes tre (och senare fyra) bröder vaknade. Hon målade fyra – fem timmar dagligen. Hennes drömmar och visioner ger henne alltjämt inspiration till målningarna. ”Jag vill att min konst ska dra människors uppmärksamhet mot Gud”, säger hon, ”och jag vill att min lyrik ska göra att deras uppmärksamhet blir kvar.” Hon önskar att varje tavla ska inspirera betraktaren och samtidigt vara en gåva till Gud.

Kramariks målningar är såväl andliga som allegoriska. Hon målar, förutom några Jesusmotiv, ofta vyer från naturen med djur och växter, barn och självporträtt. Hennes första självporträtt såldes för 10 000 dollar. Hon har hittills gjort mer än 200 målningar och 800 litterära verk (dikter) och har publicerat två bästsäljande böcker. Här kan du se ett galleri med tavlor som Akiane målat: LÄNK 

Den kreativa processen

Den huvudsakliga inspirationen kommer från Akianes inre seende, hennes visioner. Eftersom en del konstkritiker uttalat sin skepsis till hur underbarnets konst blivit till har både familjen och TV-bolag filmat henne i timmar under tillkomsten av flera tavlor. Här nedan kan du se tillkomsten av ”the Messenger”, budbäraren.

Akiane berättar hur hon en tidig morgon får till sig att hon ska måla ”Budbäraren”, men vet inte vad det ska bli för motiv när hon väl börjar måla. Hon ser en bild för sitt inre, målar den. Bilden försvinner och en ny kommer fram. Hon målar över och sätter dit den nya. Det gäller att följa den inre processen och inte hejda sig. På detta vis fortsätter processen tills målningen är klar: Budbäraren visar sig vara en stor örn som leder en indian till häst ut ur en grotta och hem över ett vatten som nu frusit till is och kan bära dem. Samtidigt känner hon tavlans budskap: att visa tillit och följa sin själ, den inre rösten.

”I själva verket gör jag det här för att hjälpa världen att förändra sig,” sade Akiane redan som nioåring. I tonåren då hon besökt ett trettiotal länder, ofta tillsammans med sin mor, sammanfattade hon det:

Jag ser det som min andliga uppgift att förändra världen till det bättre. Under mina resor över jorden har jag besökt hundratals skolor och organisationer i behov av inspiration och nytänkande inom undervisningen. En annan av mina hjärtefrågor har varit att inspirera etablerade artister, unga såväl som gamla från hela världen att kunna se sin fulla potential och uppfylla sina drömmar, och att skapa global enighet och fred genom litteratur, film, föreställningar och konst.”

Kersti Wistrand

Referenser: [1]https://web.archive.org/web/20090106180252/http://www.streetbrand.com/20071205189/Inter views/Interview-Akiane-Kramarik.html [2]https://akiane.com/my-story/ samt flera youtube videos.

2 COMMENTS

  1. Tack Kersti för din fina artikel om Akiane. Jag hade inte en aning om att hon existerade. Jag har nu också tittat på filmerna på youtube. Oj, vad det finns många fina filmer att se.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.