Saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi styckmördad på saudiska konsulatet i Istanbul

9
1644
Den amerikanska journalisten Jamal Khashoggi sägs ha dött inom två timmar efter att han kom in i det saudiska konsulatet i Istanbul Wikipedia Wikipedia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jamal_Khashoggi_in_March_2018_(cropped).jpg
Saudi journalist, Global Opinions columnist for the Washington Post, and former editor-in-chief of Al-Arab News Channel Jamal Khashoggi offers remarks during POMED’s “Mohammed bin Salman’s Saudi Arabia: A Deeper Look”. March 21, 2018, Project on Middle East Democracy (POMED), Washington, DC. Wikipedia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jamal_Khashoggi_in_March_2018_(cropped).jpg
Den amerikanska journalisten Jamal Khashoggi sägs ha dött inom två timmar efter att han kom in i det saudiska konsulatet i Istanbul (Wikipedia)

Mordet på den saudiarabiske dissidenten och journalisten Jamal Khashoggi får Saudiarabiens kungahus att framstå som ett pack mördare men det kan också få långtgående konsekvenser även i USA beroende på hur Trump agerar.

TEXT BÖRJE PERATT
Publicerad på UTBLICK Jamal Khashoggi: Saudiarabisk journalist styckmördad på Saudiska konsulatet LÄNK
BILD Wikipedia

Journalisten Jamal Khashoggi besökte saudiska konsulatet i Istanbul i akt och mening att få nödvändiga papper för att kunna gifta sig med din trolovade. Två timmar senare dödades och styckades han med en såg i bästa ”Pulp Fiction”-stil

Den turkiska tidning Sabah, har avslöjat identiteterna hos en ”mystisk” 15-medlems ”dödspatrull” som anses vara involverad i Jamal Khashoggi försvinnande. En turkisk regeringsutgåva har publicerat bilder på 15 saudier som anlände till Istanbul i två privata jets den dag journalisten försvann.

Turkiska myndigheter tror att Khashoggi mördades på order från ”högsta nivå av kungliga domstolen” i Riyadh, enligt New York Times som hänvisar till en högre turkisk tjänsteman.

Den amerikanskbaserade journalisten Khashoggi 58, som har varit kritisk mot saudisk regim, anses ha mördats inom två timmar efter att ha gått in i byggnaden för att sedan transporteras därifrån.
Turkisk kanal NTV visar hur en stor skåpbil anländer till generalkonsulns bostad två timmar efter att Khashoggi kommit in i konsulatet.

Khashoggi lämnade Saudiarabien i september 2017 och gick i exil. Han beskyllde den saudiarabiska regeringen för brott mot tryckfriheten och skrev från USA kritiska tidningsartiklar mot den saudiska regeringen, mot Saudiarabiens kronprins, Mohammad bin Salman och landets kung Salman. Khashoggi kritiserade också arresteringen av kvinnors rättigheter aktivisten Loujain al-Hathloul i maj 2018.

Tidslinje
Den 2 oktober 2018 gick Khashoggi in i Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att erhålla handlingar relaterade till hans äktenskap. Han lämnade aldrig byggnaden och förklarades därefter som en saknad person. Anonyma turkiska poliskällor påstod tidigt att han mördades och styckades i konsulatet. Den Saudiarabiska regeringen hävdade att Khashoggi lämnade konsulatet vid liv genom en bakre ingång, men detta motsades av turkiska polisens bevis. Den 15 oktober genomfördes en inspektion av konsulatet, av Saudiarabien, åtföljda av turkiska tjänstemän. Turkiska tjänstemän fann bevis på att saudierna ”manipulerat” inspektionen, och bevis som stödde antagandet om att ​​Khashoggi dödades.

Vad kan man då höra i ljudfilerna? Ja, enligt källorna kan man höra allt.

Uppgifter i nyhetskanalen Al Jazeera rapporterar att Saudiarabiens rättsmedicinalverkschef Muhammed Tubaigy hade med sig en stycksåg, och bad sina mördarkolleger att lyssna på musik medan de gjorde “jobbet”.

Det ska ha tagit sju minuter att ta livet av Jamal Khashoggi. Enligt de här uppgifterna injicerades han med gift- eller sömnmedel, dödades och styckades. Konsuln påstås alltså också ha varit i rummet när den kände journalisten dödades.

Den 17 oktober offentliggjorde Daily Sabah namnen och fotografierna på en saudisk dödsgrupp bestående av 15 medlemmar som rest till Istanbul i privata jetflyg från Saudiarabien.

Saudiarabiska ledare, inklusive kronprins Mohammad bin Salman, har förnekat att Khashoggi dog i konsulatet och insisterat på att han lämnade strax efter att han anlände. Efter att ha överbevisats om motsatsen har man ändrat det till att det varit skurkar som dödat Khashoggi och att varken prinsar eller kungar eller tjänstemän varit inblandade. Efter ljudbevis om tortyr erkänner man att det varit ett förhör som gått snett och att Khashoggi dödats av misstag. Det framgår inte om han också har styckats av misstag. En av de 15 i dödspatrullen var styckmästare och enligt turkisk källa med för att hjälpa till att skingra kroppen.

Slutsats
Med tanke på hur det hela gått till talar allt för att saudierna fått information om att Khashoggi var på väg till Istanbul och konsulatet där och omedelbart iscensatt dödspatrullen. Journalisten Khashoggis öde var således redan beseglat så fort han satte foten innanför konsulatets dörr.

Turkiska myndigheter har nu med viss förvåning åsett Trumpadministrationens valhänta hantering. Trump borde enligt inhemska politiker agera starkt kritiskt och införa hårda sanktioner men i själva verket förhalar Trump reaktionen och kommer antagligen att prata om ”vännerna i Saudiarabien” och deras betydelse för världshandeln. Det är mycket pengar som står på spel och Saudierna importerar vapen för miljarder från USA.

Vi vet att Trump basunerar ut med tveeggad tunga. Först att de som mördat Khashoggi ska straffas hårt och sedan gör han något helt annat. Ingen ljuger så bra som Trump. Och journalister har enligt Trump inte varit samhällets vänner.

Börje Peratt

Källor
Expressen, Donald Trump kommer att skydda styret i Saudiarabien Länk
Independent Länk
Evening standard Länk
Washington Post Turkey says it will search Saudi Consulate amid probe of journalist Jamal Khashoggi’s disappearance Länk
Al Jazeera, Jamal Khashoggi News Länk

9 COMMENTS

 1. Intressant fall och artikel, men kan HK tänka sig att skriva om Socialdemokraternas kontinuerliga samarbete med Saudi gällande vapenhandel och Sveriges militära roll i Saudis folkmordsattacker mot Yemen? Jag tycker det är primärt viktigt att Sverige städar på sin egen bakgård innan vi klagar tex på USA för att de inte spelar ett rent spel på den internationella schackbrädet.

  • Jag föreslår att du Torbjörn Sassersson skriver dina artiklar på Newsvoice i enlighet med hur du uppfattar det internationella schackbrädet. När det gäller mordet på Jamal Khashoggi så är det ju bra om man som journalist håller sig till sak. Varken Yemen eller Sverige är inblandade. Dock har Trump gått ut hårt med att skyldiga ska bestraffas och sedan i vanlig ordning säger han ett och menar ett annat. Vilken bakgård ska han städa upp på? Var vem städar, vem som uttalar sig och vem som skriver om det är således olika saker. /Börje

 2. Hej Torbjörn!

  Ja, den socialdemokratiska regeringen har fört ett fult dubbelspel med vapenexport till Saudiarabien (med wallenbergarintressen) samtidigt som man velat framstå som en humanitär supermakt. Det hela började med Gulfkriget (Kuwaitkriget) 1990.

  Du vet säkert att jag skrivit flera fredsartiklar? Som fredsmänniska tar jag naturligtvis avstånd från soc.dem. politik i detta fall och ska försöka hinna skriva ihop en liten artikel. Det är bara det att det finns så mycket angeläget att skriva om och jag har ett hårt program att hinna alla bokrecensioner, intervjuer etc. Snart kommer allhelgona och då vill jag skriva om andliga ting. (Det finns ju fredsföreningar som man kan gå till och läsa om Sveriges vapenexport till Saudiarabien.)

  Men detta Börje skrivit om är också mycket angeläget och är ett ämne för sig.

  USA var ju redan innan Trumps tid inblandad i bl.a. Gulfkriget. Att det finns kopplingar mellan USA och Sverige visste vi ju också redan tidigare? Och vad det gäller NATO:s närvaro i vårt land är som jag ser det alliansen de skyldiga.

  Hälsningar, Kersti

 3. Socialdemokraternas kontinuerliga samarbete med Saudi gällande vapenhandel och Sveriges militära roll i Saudis folkmordsattacker mot Yemen handlar ju inte precis om mig som journalist och inte heller hur jag uppfattar det, utan hur det faktiskt är.

  Det har för övrigt ute i verkligen blivit allt mer omodernt att hata Trump, också en slags näthat…

  • Torbjörn, om man betraktar saklighet som näthat men själv släpper genom grova osakligheter och kränkningar som är näthat ska man nog vara försiktigare med att döma. Dessutom bör du som journalist klara av att skilja på off topic och vad som är relevant. Trumps agerande i detta är det som just nu diskuteras i världen och i USA. Och kritiken mot Trump för hans valhänthet kommer nu även från hans egna och från dem som stått på saudiernas sida tidigare. De som nu hoppar av en kommande konferens i Saudiarabien. Om du betraktar verkligheten som näthat, tja det gör ju Trump också fast han kallar det fejk news.

 4. ”Trump låter som kungafamiljens egen PR-byrå” https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7071524

  Efter att ha förnekat all kännedom om journalisten Khashoggis öde i över två veckor, medger nu Saudiarabien för första gången att Khashoggi är död.

  Det uppstod ett gräl inne på konsulatet i Istanbul, hävdar Saudiarabien. Och under ett slagsmål dog Jamal Khashoggi.

  ”Må han vila i frid”, sade den saudiske justitieminister i ett uttalande utan att säga något om var Khashoggis kropp finns eller kommentera de turkiska uppgifterna om att Khashoggi mördats och styckats.

  USA:s president Donald Trump säger att den saudiska förklaringen är trovärdig, ett mycket viktigt första steg, men att han vill tala med kronprinsen först. Trump säger också att han skulle föredra att USA inte slopar vapenaffärer på 110 miljarder dollar som vedergällning mot Saudiarabien eftersom 600 000 amerikanska jobb står på spel.

  Bedömare och tyckare har avfärdat det man ser som ett försök från Saudiarabien och Trumpadministrationen att synkronisera försvaret.

  ”Trump låter som kungafamiljens egen PR-byrå”, säger en säkerhetsexpert.

  ”Är det meningen att vi ska tro på att Khashoggi dog i ett knytnävsslagsmål med 15 saudiska agenter som var beväpnade med en kirurgisk bensåg”, säger en tyckare.

  Senator Lindsey Graham som häromdagen föreslog att USA skulle sanktionera skiten ur Saudiarabien, kommenterade syrligt ”Det vore en underdrift att påstå att jag är skeptisk till saudiernas förklaring”.

  Ännu mer cyniskt, säger en kommentator att: ”Saudierna testade Trump med denna charad. Och nu vet de: de kan komma undan med mord”.

 5. SVT:s utrikeskorrespondent Carina Bergfeldt rapporterade idag 22 okt. om den stora splittring som finns inom USA just nu: två olika universum, som hon uttryckte det. Å ena sidan 88 % av republikanerna som var supernöjda med fler arbetstillfällen, sänkt skatt, omförhandlat NAFTA-avtal m.m. Å andra sidan de medborgare, mestadels demokrater, som såg till Trumps personlighet och det sätt på vilket han nådde sina mål: hån, kränkningar, förnedringar, där kvinnor t.ex. kallas hundar och hästansikten i hans Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.