Äpplen till älgar och rådjur

0
1589

Äppelträden i villaträdgårdarna dignar av frukt, mer än ägarna kan ta hand om. Tänk på alla magra älgar och rådjur som till följd av sommaren haft svårt att få mat! Kör ut frukten till lämpliga ställen i skogen, så att de kan överleva vintern, uppmanar Svenska Jägareförbundet.

TEXT OCH FOTO: KERSTI WISTRAND

Denna sensommar dignar fruktträden av stora saftiga äpplen, päron och plommon, som man avundsjukt passerar som lägenhetsinnehavare utan trädgårdstäppa. I konsumbutikerna i Stockholms innerstad kostar äpplena ända uppåt fyrtio kronor per kilo. De är importerade för de svenska lyser med sin frånvaro. De ligger istället och ruttnar i många svenska trädgårdar.

I slutet av 1980-talet bestämde riksdagen att importen av utländska äpplen skulle öka betydligt i något handelsutbyte och svenska äppelodlare fick betalt för att såga ner sina träd. Jag vistades på den tiden många somrar i skånska Österlen och förskräcktes över alla fruktträd som låg nedsågade runt omkring. Mångfalden av svenska äppelsorter försvann från butikerna och in kom mängder av hårda, besprutade och vaxade äpplen från mycket avlägsna länder. Det var en saknad och en sorg över dumheten och oförståndet. Än idag är det svårt att finna svensk frukt i de flesta affärer i storstäderna och finns de överhuvudtaget till försäljning är de dyra.

Så ni som har överflöd: ställ gärna en kasse utanför staketet och dela med er. Och om ni bestämmer er för att köra bort det så minns Svenska Jägareförbundets vädjan att lägga äpplena i skogen till älgarna och rådjuren! Den torra sommaren har gett dåligt med bete för dem och de är i dålig kondition inför vintern. Äpplen innehåller mycket energi och vatten och kan närmast likna en energidryck efter sommarens strapatser, meddelar man: LÄNK

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.