HK höstsamling på tema ”andlighet och vetenskap”

0
1465
Sjön. Foto Börje Peratt
Sjön. Foto Börje Peratt

När jag nu ska till att sammanställa en text om HKs första höstsamling är Maria Borelius på TV4 och pratar om sin nya bok om hur man ska äta ”antiinflammatoriskt”. En vink till dr Erik Enby som propagerat för detta i 40 år: nu bryter det fram i Sverige.

Medan de i TV-soffan pratar om juicer, frukter och insulinhalter säger Maria Borelius plötsligt att andlighet sänker blodsockret och verkar antiinflammatoriskt. Hon lägger till att en forskning på ca 70 000 kvinnor visar att de som regelbundet besöker kyrkan mår bättre och får ett längre liv. Maria Borelius är kvinnlig naturvetare och en person som tagit till sig möjligheten av andlighetens samverkan med det kroppsliga (materien) och därmed betydelse för välmåendet.

Nu till rapporten om höstsamlingen. Vi träffades som vanligt vid denna sensommartid på en plats i naturen och lite drygt 10 personer kom för att diskutera utifrån ett initiativ från Göran Brusewitz och Hjördis Herlitz (Parapsykologiska föreningen), ”andlighet och vetenskap”. Frågeställningen gällde också om och hur temat skulle kunna inlemmas i Humanism & Kunskaps verksamhet. Man hade haft en välbesökt sammankomst med Lennart Koskinen och Olof Buckardt och vill nu se hur detta kanske kunde utvecklas vidare.

Någon uttryckte det som att det ”andliga paradigmet” nu måste börja tas på allvar och ersätta eller samverka mer med det rent materialistiska som så länge förkrympt och förträngt så många.  De ”kvinnliga” energierna med empati och intuition, fred och omsorg behöver synliggöras mer så att en balans och ett välmående kan uppstå för vårt samhälle och för vår jord.

Lisbet Gemzell som håller en sammankomst i Högalidskyrkan (Stockholm) den 27 september tipsade om en för henne upplyftande Pod Myter och mysterier av Per Johansson och Erik Schüldt.

Ikon av Hjördis Herlitz Foto Ritva peratt

På frågan om vilka upplevelser man ville dela med sig av tog Hjördis upp sitt ikonmåleri som hon också lär ut bland annat på Kreta. När man i grupp målar sina bilder kan denna samvaro med andra ge förhöjda och sällsamma upplevelser. Vi var några från HK som besökte en utställning i Nacka kyrka 2016 som du kan läsa om här Ikonmåleri och välsignande.

Vi diskuterade andlighet i förhållande till vetenskap och en inbjuden gäst förevisade hur hon upplevde att en kontakt från den andra sidan manifesterade sig med för henne tydliga budskap i den omgivning hon befann sig. Hon uppvisade bilder tagna med mobilen som var både vackra och om inte häpnadsväckande så i alla fall iögonfallande. Hon kallade det manifesterande vetenskap.

Även Kersti kom in på hur tekniken kan få ”spel” och plötsligt vilja bli språkrör och ”tala om”, ” jag är här” och har en uppfattning om vad du kan/bör göra. Ett sådant tillfälle var då hon hade fått boken, Barns tidigare liv av Göran B Johansson, en intressant bok på 600 sidor som förlaget önskade få en recension av. Kersti höll på med en annan artikelserie och ville lägga recensionen av denna bok åt sidan till hösten. Det var mitt i natten och hennes mobil fem meter bort började plötsligt spela musik av sig själv och när hon öppnade mobilen kom en bild av en skog med tunnel ner i jorden fram. Hon anade intuitivt vem det var som påkallade uppmärksamhet och hon förstod att hon åtminstone skulle skriva en introduktion till boken.

En sen gäst berättade om besök i Bosniska pyramider och upplevelser där. Det var intressant att höra att det finns fem pyramider och någon större än de egyptiska. Solpyramiden med manlig energi, Månpyramiden med kvinnlig energi, Moder Jord, Drakpyramiden och Kärlekspyramiden.

Vi kom att diskutera betydelsen av ett andligt förhållande till Moder Jord (naturfolkens riter, LÄNK) och hur vi kan gestalta och förstärka den feminina aspekten med kvinnliga energier även i vårt samhällsklimat där nu andra manliga energier dominerar och som till och med vill ta ifrån kvinnan rösträtt och hennes mänskliga rättigheter.

Vi står inför en omvälvande tid inte minst vad det gäller jorden och klimatet.  Vi kan diskutera och meditera tillsammans för att stärka sambandet för det goda. Även här nämndes vad sådana aktiviteter kan ha påverkat. Och åter till Maria Borelius som i TV4 refererade till omfattande forskning som indikerar att behjärtansvärda insatser och upplevelse av det goda har stor betydelse även för egen hälsa och liv.

Det gjordes en del planer efter mötet som sedan visade sig inte hålla datummässigt så vi får återkomma till hur vi går vidare.

Sammanställt av

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.